GRIGORE VIERU, PRIMII 12 ANI DE VEȘNICIE: 18 IANUARIE, 2009-2021.
Grigore Vieru mi-a dăruit „TAINA CARE MĂ APĂRĂ”, cu o dedicație, la care nici nu puteam visa. Eu i-am dăruit Albumul monografic „ROMÂNII DIN JURUL ROMÂNIEI ÎN IMAGINI”, despre care la lansare mi-a cântat un întrteg și frumos cântec … în proză:

„…Eu, ca reprezentant al celei mai tragice, celei mai victimizate, generaţii, mă bucur că am apucat aceste vremuri. Şi să vă spun de ce. O asemenea manifestare care are loc azi, aici, la dumneavoastră, la noi, dacă se făcea aceasta cu 10-20 de ani în urmă, nu mai zic de anii 50, era arestat şi dl. profesor Vasile Şoimaru şi toţi cei care sunt pezenţi în această sală… Cei tineri, studenţii, probabil nu înţeleg toate aceste lucruri dar eu mă bucur că am apucat aceste vremuri, aşa cum sunt ele complicate, dure în acelaşi timp, şi mă bucur de asemenea oameni ca Vasile Şoimaru. Am aflat abia alaltăieri, când m-am întâlnit cu domnul Vasile Şoimaru, am stat de vorbă cu el, l-am cunoscut abia acum cu adevărat, şi dl. Şoimaru mi-a zis că este profesor aici, la ASEM, este economist. Eu credeam că este un istoric, un scriitor pe care eu încă nu-l cunosc şi când colo mi-a spus că-i economist. Iată un „nebun”, iertaţi-mă, o zic în sensul frumos al cuvântului. Unde mai există asemenea „nebuni” care înconjoară ţara, lumea, fotografiază pe unde trece, a ajuns şi pe la românii din Timoc, în alte părţi, de unde are asemenea calităţi omul acesta? E un miracol! Eu am adeseori momente de prăbuşire, mie îmi pare că vine sfârşitul lumii şi nu mai are rost să mă căznesc, nu am pentru cine. Tineretul pare că o apucă numai spre discotecă, copiii la calculatoare, pe internet, bătrânii, sărmanii, cu păhărelul de vin… şi când răsare câte un om ca Vasile Şoimaru te mai întăreşte şi te învoiniceşte, îţi dă puteri ca să mergi mai departe. Vă mulţumesc şi să ştiţi că-s plin de nădejdi în izbânda dreptăţii noastre… O spun asta azi, 27 martie 2008, când se împlinesc 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara …”

(Din luarea de cuvânt la lansarea albumului „Românii din jurul României în imagini”, 27 martie 2008, în Aula Magna a ASEM)

AȘA CEVA NU SE UITĂ NICIODATĂ: MULȚUMESC, BĂDIE, PENTRU ÎNCREDEREA PE CARE AI AVUT-O ÎN MINE!…