UndoOK
Testamentul lui Wilhelm Filderman – Un document care ar trebui să pună capăt discuțiilor și acuzațiilor privitoare la suferințele evreilor în vremea guvernării Mareșalului ION ANTONESCU
No issue detected

Stan Pățitu8 hours ago
stanpatitu1963@gmail.com120.158.161.100
domnule Coja,
subscriu la propunere. Da e foarte bine să fie introdusă în manualele școlare de istorie, dar și în cele de liceu și la universitate.

Aș avea o întrebare: nu trimiteți o copie a testamentului și la muzeul cu pricina? Ce nume porpuneți pentru camera de la muzeu destinată testamentului lui Filderman? Camera Filderman sau Antonescu? Ori vor fi două camere separate, ori una singură pentru amîndoi. Altă variantă nu există.

Constat în continuare că evitați subiectul Constantin Caradjea. Aveți vreun motiv? Am făcut propunerea a treia oară și ultima dată. Considerați că nu e important de știut la subiectul holocaustul românesc? Întreb și eu așa într-o doară. Premiul pentru cel mai drept între popoarea a fost acordat de cei din Izdrael la Berlin în prezența ambasadorului României. Deci recunoașterea a fost cît se poate de oficială pe plan internațional. Ce facem? Ignorăm în continuare fenomenul Caradjea? Ca să nu mai vorbesc de recuperarea documentelor legate de salvarea multor evrei de la holocaust, care acum se află la Washington. Cifra e mult mai mare decît 51.000. Sau de faptul că a fost șeful corpului diplomatic de ambasadori ai României în cabinetul Mihai Antonescu. Toate documentele referitoare și pașapoartele i-au trecut prin mînă. În plus cei de la Yad Vashem tac chitit despre salvarea evreilor din România. Ei vorbesc numai de cei salvați de Caradjea în străinătate. Între cei de afară se aflau și evrei din România pe care războiul i-a prins prin Europa la afaceri sau cu misiuni diplomatice. Etc., etc.

Cu ce drept au fost scoase din țară astfel de documente după1990 și duse la Washington, mai ales că ele se aflau în custodia ministerului de externe? Ce păzea SRI-ul? Cei care le-au scos, aveau aprobare?! Cine le-a dat-o? Etc., ect. Consider că tratați cu superficialitate subiectul Caradjea. Eu altul nu-mi mai răcesc gura înc-odată. Am făcut-o de trei ori. Binențeles că saitul este al dvs și cum se spune faceți ce vreți cu el, dar de fiecare dată cînd am atacat subiectul s-a lăsat cu tăcere.

.
Nota redacției: Nu prea cunosc subiectul! Ce să am împotriva omului?! Domnule Stan, vă aștept cu un text de sine stătător despre acest personaj. Dar povestea cu „drepții între popoare” nu e pe placul meu! Cel puțin cei care, ca regina mamă, susțin că au salvat evrei pe teritoriul României, unde, așa știu eu, nu a existat un pericol de moarte pentru evrei. Regina mamă de ce nu a intervenit în favoarea celor 400.000 de evrei din Transnistri, uciși de oamenii lui Antonescu?!