Un mare român la New York: „Indiferent ce spun unii sau alții, Trump este omul providențial pentru civilizația occidentală (ne referim aici la toate popoarele europene, inclusiv rușii și la America…
No issue detected

surena2 hours ago
.

Ieri Viasat History să prezinte un film documentar despre Hitler și cum era văzut, la început, un om providențial pentru Germania și nu numai. Faptul că gestionează criza coreeană ca un cowboy și este pe punctul de a relua ostilitățile coreene în loc să găsească o soluție diplomatică care să presupună o reducere a efectivelor militare și o retragere a trupelor americane din Coreea nu-mi inspiră încredere în acest om. Mai este și modul duplicitar cu Rusia în care Trump putea să blocheze (are dreptul de veto) sancțiunile americane și extinderea NATO (văd o expansiune a SUA către spațiul exsovietic) . SUA nu înțelege că nu mai poate (economic) să fie Jandarmul mondial. În loc să găsească soluția pentarhiei economice și militare SUA, China, Rusia, U.E și India care să asigure o stabilitate economică și militară globală și o mai mare putere muribundului ONU, SUA se încăpățânează să fie vioara întâi deși corzile viorii au început să se rupă. România înainte de 89 când avea diplomație și un cuvânt de spus avea un proiect de creare a statului Palestina în același timp cu garantarea integrității Israelului și o soluție la conflictul iraniano-israelian. Nu ar strica ca diplomația americană să reia dosarul romanesc și să-l pună în practică.

Situația în Orientul Mijlociu este critică și după rezolvarea cu Statul islamic, problema kurda este din nou actuală și având în vedere rolul decisiv jucat de kurzi în înfrângerea fundamentaliștilor islamici, kurzii nu mai pot fi opriți de la înființarea unui stat kurda. Asta ar însemna ca Turcia,Iranul, Siria și mai ales Irakul să accepte pierderi teritoriale. Ori aici se vede jocul diplomatic și clasa rușilor care, pe de o parte, susțin actualele granițe, pe de altă parte, fac lobby ca în Irak și Siria comunitatea kurda să fie implicată în procesul de guvernare, să aibă o autonomie reală. SUA tocmai a reușit să piardă cel mai important aliat din Orientul Apropiat, Turcia iar cu Iranul este în război rece, a reușit să-i debusoleze și pe Israel, drept dovadă este că Israelul negociază cu Rusia pentru ai opri pe iranieni în Siria. Trump trebuie să înțeleagă foarte bine istoricul acestei zone și să încerce o cooperare reală cu Rusia și China și negocieri cu Iranul, Israelul și ajungem tot la soluția românească propusă de tov Ceaușescu.