ianuarie 1941 – mărturiile unor participanți legionari

2021-01-26T14:42:11+02:0026 ianuarie 2021|Doctrină naţionalistă, Legionarii în eternitate|

Declarații… Declarații… „Pogromul” legionar anti-semit din ianuarie 1941…

DECLARAŢIE

Subsemnatul TEJA CONSTANTIN din Bucureşti, str. Matei Voevod nr. 66 A, sect. 2, am fost condamnat politic. După eliberare m-am angajat la O.C.L. Alimentara sect. 8. În perioada anilor 1965-1967 am lucrat la unitatea comercială din strada Virgil Pleşoianu, în apropierea străzii “Constantin David”, ai cărei locuitori erau clienţii magazinului. Printre clienţi era şi mama lui Constantin (Tică) David, care locuia la nr. 38. Avînd în vedere că lucram într-un singur schimb, de la 7 la 11 şi după amiază de la 15 la 19 , în timpul liber nu plecam acasă deoarece locuiam în com. Chitila şi era foarte departe. Deseori am fost invitaţi la D-na David acasă, împreună cu soţia şi cu vînzătoarea Croitorescu Maria. Aflînd că am fost deţinut politic, D-na David a crezut că am făcut închisoare pentru aceleaşi idei ca ale fiului ei, avînd totală încredere în noi, ne-a destăinuit unele probleme politice care nu erau cunoscute public.

Printre altele, ne-a mărturisit că în anul 1940, partidul comunist, prin fiul său, aflat în legătură cu Eugen Cristescu, şeful serviciilor secrete de la acea oră din România, au adus din U.R.S.S. 30.000 de cămăşi verzi şi pistoale, pe care le-au distribuit la borfaşi şi ţigani, plătindu-i ca să spargă şi să devasteze magazine şi case particulare. În acest timp erau fotografiaţi, în scopul de a compromite mişcarea legionară.

Acest fapt este confirmat şi de Bencu Gheorghe care, cînd a fost deţinut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră, la punctul Midia, s-a împrietenit cu un comisar din fostul serviciu secret al lui Eugen Cristescu şi care i-a mărturisit că şeful lor, Eugen Cristescu, a îmbrăcat în cămăşi verzi şi a înarmat ţigani şi tot felul de derbedei ca să devasteze pentru a compromite mişcarea legionară.

Aceasta îmi este declaraţia pe care o dau şi o semnez propriu,

12 Sept. 1997 Constantin Teja

DECLARAŢIE

Subsemnatul Bencu Gheorghe domiciliat în Bucureşti, B-dul Basarabia nr.240 Bl. MY 6, Etaj 4, ap.13, sector 3, prin prezenta relatez următoarele:

În anul 1941 am fost condamnat la 10 ani “Muncă Silnică” pentru activitate legionară şi depus la închisoarea “Aiud”.

Avînd în vedere că toţi borfaşii care nu făceau parte din Mişcarea Legionară şi care au participat la rebeliune au fost încarceraţi în aceeaşi secţie cu legionarii, ei fiind arestaţi pentru devastări şi jafuri nicidecum pentru activităţi legionare, fapt care a determinat formarea unei comisii legionare cu acordul administraţiei închisorii să se trieze dosarele şi să fie trecuţi respectivii la secţia de drept comun (Zarca).

Dintr-o comisie am făcut parte şi eu. Am găsit peste 40 de indivizi care au participat la zisa rebeliune, ei dedîndu-se la jafuri şi devastări.

P. S. Din comisie au făcut parte şi Ing. Virgil Maniu fost şef de secţie la telefoane şi Pîrvu Ion fost şef de secţie la S.T.B.

Aceasta îmi este declaraţia care o dau şi semnez.

17.08.1997 Gheorghe Bencu

DECLARAŢIE

Subsemnatul Bencu Gheorghe domiciliat în Bucureşti, B-dul Basarabia nr. 240, bl. MY 6, scara 1, etaj 4, ap.13, sector 3, fiind condamnat politic, aflîndu-mă la Canalul Dunăre-Marea Neagră punctul “Midia”, am fost în aceeaşi brigadă cu mai mulţi deţinuţi care au făcut parte din Serviciul Secret condus de Eugen Cristescu.

Deoarece eram la suferinţă cu toţii ne-am apropiat unul de celălalt şi am început să ne facem mărturisiri.

Unul dintre ei de care m-am apropiat mai mult se numea Ghelbaşu Cristache, făcîndu-mi declaraţii sincere precum că, Eugen Cristescu şeful Serviciului Secret prin oamenii lui au organizat echipe de derbedei şi borfaşi să participe la zisa rebeliune ca să distrugă şi să jefuiască, îmbrăcîndu-i în cămăşi verzi, să poată fi filmaţi şi fotografiaţi pentru a compromite Mişcarea Legionară. Mai mulţi dintre ei mi-au confirmat cele spuse de Ghelbaşu Cristache.

27.08.1997 Gheorghe Bencu

*******

Nota redacției – Declarațiile de mai sus au fost publicate în Anexa volumului Legionarii Noștri, de Ion Coja 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top