Tudor Bradatan | de-clic
14:37 (Acum 41 de minute)

către mine

Roșia Montana este din nou în pericol.

Ion Coja, acesta este cel mai important email pe care l-am scris în ultimii ani. Guvernul Tudose vrea să stingă arbitrajul cu Gabriel Resources și să cedeze Roșia Montană. Primul pas deja l-a făcut anunțând că va încerca să retragă dosarul Roșia Montană de la UNESCO.

Schimbă-ți acum imginea profilului facebook!

Și hai în stradă vineri, 1 septembrie 2017. La București în Piața Victoriei, la Cluj în Piața Unirii sau la evenimentul anunțat în centrul orașului tău [1].

Pentru mine și colegii mei de la de-clic, Roșia Montană este acasă. Deși nu m-am născut în satul din Apuseni, acolo am învățat să lupt pentru libertate și să-mi pun speranța în oameni. Tot acolo, am decis că voi rămâne în România pentru a lupta împotriva unui sistem corupt și puternic alterat de lăcomia politicienilor. În toți acești ani, Roșia Montană a fost speranța că România poate avea un viitor mai bun. Ce simt eu legat de Roșia Montană, simt mii de oameni din toate colțurile lumii. Ne leagă o profundă solidaritate și o voință de fier.

Acum, după patru ani de la protestele din 2013, Guvernul Tudose se joacă din nou cu focul sau mai bine zis, cu cianura. Primul-ministru vrea să bată palma cu Gabriel Resources și să distrugă Roșia Montană. Motivațiile sale sunt multiple: de la teama de a se afla de afacerile sale dubioase cu RMGC, la dorința de a rămâne servil unei corporații care a știut să îi fie complice.

În ultimele săptămâni, presa a scris despre dorința premierului de a pune capăt arbitrajului cu Gabriel Resources. Guvernul vrea să se dea bătut, să semneze o pace care va îngenunchea România. Pentru stingerea litigiului, Tudose vrea să cedeze Roșia Montană și să permită avansarea minei. Primul pas a fost făcut, așa cum chiar premierul a mărturisit: va încerca să retragă dosarul Roșia Montană de la UNESCO și să ia șansa protejării patrimoniului și dezvoltării durabile a localității.

În 2013 puterea lor era aproape absolută: coaliția de guvernare avea o majoritate covârșitoare și nimic nu părea să le pună frână. Dar mobilizarea fără precedent a cetățenilor și hotărârea cu care am asaltat strada, i-a făcut să dea înapoi. Am continuat protestul în ciuda vremii, a oboselii, a presei care născocea cele mai deșănțate minciuni despre noi. Toamna românească, așa cum a fost numit protestul nostru, a făcut înconjurul pământului, am apărut pe prima pagină a marilor ziare și am inspirat cetățeni din toată lumea.

Anunțul privind retragerea dosarului UNESCO sau încetarea arbitrajului ar putea sosi oricând. Evenimente de protest sunt programate în toată țara pe 1 septembrie, adică peste doar 2 zile. Este crucial să ne mobilizăm până atunci și să demonstrăm că suntem uniți, solidari și fermi.

Schimbă-ți acum fotografia profilului de Facebook și pregătește-te de protestul pentru Roșia Montană: pet cu pietricele, banner, pancartă, un mesaj inteligent pentru clasa politică.

Schimba-ti fotografia profilului

PS. Dacă în orașul tău nu este anunțat un eveniment, gândește-te să pregătești tu unul. Anunță-ți prietenii, rudele, cere-le și lor să se implice. Am reușit în 2013, putem învinge și în 2017.

Roxana, Claudia, Tudor, Jani, Raluca, Dan, Lumi, echipa de-clic

Note:

[1] Event București / event Cluj / event Iași / event Sibiu

Schimbarea societății în care trăim depinde de fiecare dintre noi. La fel și dezvoltarea platformei independente de-clic.ro. Nu acceptăm sprijin financiar din partea companiilor sau a altor entități ce doresc să influențeze misiunea și valorile noastre.
Sprijinul financiar, oricât de mic, din partea membrilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument al participării publice a cetățeanului.

.

Nota redacției. Din păcate, nu sunt în București! Îi sfătuiesc însă pe cititorii acestui site să meargă la protest. Nota bene: Să nu accepte deturnarea mesajului pro Roșia Montană. Infiltarții lui Johannis vor încerca să conteste legile propuse de ministrul justiției. Acele propuneri, care nu-i convin Johannesului, sunt propuneri bune, utile! Nu vă lăcați manipulați nici de unii, nici de alții! Sprijiniți ROȘIA MONTANĂ și atât! Nu vă risipiți puterile.
Cereți publicarea contractului.
i.c.