1. Domnule profesor ION COJA, cum comentați scandalul Grindeanu?

1. Mâna lui Johannis!… Un neica nimeni acest Sorin Grindeanu, cu ceva probleme, șantajat sau cumpărat, individ care s-a întors împotriva celui care l-a inventat! Mi-nchipui că înțelegerea cu Dragnea fusese clară, cel puțin la fel de clară ca și pentru noi: Cetățene Grindeanu, te fac prim ministru, post pe care înaintea ta au mai fost câțiva Brătieni, unul Nicolae Iorga, altul Octavian Goga, un Tache Ionescu… Îți convine tovărășia lor? Dacă ți se pare greu și nu pricepi despre ce ai de făcut, te asigur că va fi foarte simplu: faci numai ce-ți spun eu! Semnezi numai ce-ți voi spune eu să semnezi!… Iar când, din motive pe care nu este nevoie să le înțelegi, ți se va cere să-ți dai demisia, o vei face fără nicio discuție!
Această înțelegere va fi fost și cu miniștrii care au fost băgați în guvern! Oameni de cuvînt domnii miniștri!… Când li s-a cerut demisia s-au conformat așa cum bătuseră palma! Ce s-a întâmplat cu acest Grindeanu de a defectat? De unde atâta personalitate pe capul său chinuit de o mimică scăpată de sub control?! …S-a scăpat și a dezvăluit ținta pentru care a fost deturnat de la înțelegerea avută cu Dragnea atunci când a pus condiția stupidă: „demisionez, dar să demisioneze și Dragnea!…” Absurdă ca și cealaltă condiție: dacă Johannis se jură că în locul meu va desemna un prim ministru tot din PSD!… Chipurile atât de tare își iubește partidul! Dovedește și prostie multă cu aceste condiții, al căror rost este unul singur: pretext pentru această încercare de a tulbura apele în PSD și în Țară.

2. Acum mai cere și o largă consultare în PSD!

2. Domnul ăsta uită cine este: un neica nimeni! N-a auzit nimeni de el până nu ne-am trezit cu el prim ministru! Nimic nu-l recomanda pentru această funcție! O funcție în care ești desemnat, iar nu ales! Cine te-a desemnat are dreptul moral de a te retrage din funcția respectivă! Acest neica nimeni nu are dreptul și nici prestigiul de a impune cererea sa cu privire la o consultare largî în PSD! Se ține de post ca gaia mațul, se face de rîs, mai are și familie, inconștientul!… Nu mi-a plăcut din prima clipă individul când l-am văzut cât se strâmbă până apucă să spună un cuvînt! Rictusul său facial trădează instabilitate psihică și complexare. Cum de nu l-a citit nimeni din PSD că nu are față de om normal?!

3. Nu este de vină și Liviu Dragnea pentru desemnarea unui neica nimeni în funcția de prim ministru!

3. Liviu Dragnea se pregătea de câțiva ani să fie prim ministru! Un prim ministru cu siguranță mai bun decât cei care l-au precedat! Dar s-a ivit defecțiunea numită Johannis, care a reușit să impună ideea că Liviu Dragnea ar fi incompatibil cu funcția de prim ministru din cauza situației sale juridice!… Liviu Dragnea a acceptat această piedică și a încercat s-o depășească cu ajutorul unor colegi de partid loiali, pe a căror fidelitate putea să se bazeze. A numit-o mai întâi pe doamna Saideh, o numire nu prea inspirată, dar care a făcut clară strategia lui Dragnea! Grindeanu, când a acceptat funcția, a știut bine despre strategia șefului său și a jurat că o va servi, i se va spune!…

4. Grindeanu se plânge acum că nu și-a ales el miniștrii! De ce nu ar avea dreptate?!

4. N-are nici urmă de dreptate. A acceptat să fie păpușa lui Dragnea, să nu iasă din cuvîntul acestuia, recte al Patidului, așa că nu se punea problema ca el să decidă cu cine să facă echipă! Era o chestiune de autoritate morală și intelectuală pe care Grindeanu nu avea cum s-o inspire altoră! Repet: un neica nimeni care se crede lider sau joacă acum rolul unui politician ros de ambiții de mărire!

5. Grindeanu a mai lansat o acuzație, o suspiciune la adresa lui Dragnea, reproșându-i că nu a putut să-i garanteze că următorul premier va fi tot un PSDist! Nu cumva Dragnea & Tăriceanu, prin șantaj sau alte manevre oculte, au cedat și acceptă numirea unui prim ministru care nu este membru PSD! Această ipoteză nu o luăm în calcul? Cu alte cuvinte, nu cumva Johannis îi are la mână pe cei doi?

5. Nu este nimic exclus când liderii noștri politici au toți vreo fărădelege la activ și sunt șatajabili! Dar să fim cinstiți: o fi făcut Dragnea abuzuri și lucruri interzise, dar faptele pentru care a fost declarat incompatibil cu funcția de prim-ministru sunt un abuz juridic penibil. Eu pun o întrebare: cine este mai penal, ale cui fapte sunt mai grave: ale lui Dragnea sau ale lui Johannis! Ale cui? Te rog răspunde-mi! Cine este mai penal: Johannis sau Dragnea?

6. Johannis, vezi bine!

6. Și atunci, înainte de a-i reproșa lui Dragnea că l-a pus pe un neica nimeni ministru, nu crezi că ar trebui să-i reproșăm lui Johannis tenacitatea cu care s-a opus ca Dragnea șă fie numit prim-ministru?!
De aici pleacă răul! Ajuns președinte cu acte false, ca să zic așa, Johannis este obligat să facă jocul celor de la care a căpătat fotoliul prezidențial: sistemul!

7. Sistemul mafiot?

7. Domnule, Mafia din Italia a făcut și multe lucruri bune pentru italieni! Am aflat asta cu surprindere, în urmă cu ceva ani! Nu m-aș grăbi să consider că acest așa zis „sistem” urmărește sistematic răul! O fi contribuit Băsescu la consolidarea acestui sistem, dar asta nu înseamnă că oamenii promovați de Băsescu trebuia să-i calce pe urme și să calce în picioare legile și interesele României, cum a făcut Băsescu!

8. Cine se află în fruntea acestui sistem, a acestei structuri?

8. Nu m-aș mira să fie niște persoane care au fost implicate în desfășurarea evenimentelor din decembrie 1989. Adică o structură constituită cu mult înainte de 1990! Cu ce intenții? Cu ce program?!… Nu mă încumet să risc vreo ipoteză! Nici măcar să pun vreun semn, plus sau minus, pe existența și activitatea acestei structuri.
Repet cele spuse de mai multe ori: democrația este o formulă politică absurdă, care nu poate funcționa decât ca fațadă! Este obligatoriu ca în spatele acestei fațade să existe ceva serios! Ceva care deține de fapt puterea și dă, cât de cât, coerență și continuitate guvernării, indiferent cine guvernează! Puterea ultimă de decizie nu este nici la Cotroceni, nici în Piața Victoriei, nici în Casa Poporului!… Nimeni dintre noi, cei neimplicați în aceste sistem, nu-i cunoaștem nici adresa, nici componența! Sper să fie niște oameni serioși, patrioți! Și să facă ce le stă în putere pentru binele Țării și al Neamului!…

9. Deci, care ar fi miza adevărată? Debarcarea lui Dragnea? Numirea unui premier care să nu aparțină coaliției PSD-ALDE? Ce-i mână în luptă pe noii susținători ai lui Grindeanu!

9. Mi-e teamă că miza este programul de guvernare propus de PSD. Este un program ambițios, voitor de bine pentru Țară, cum n-am mai avut după 1990. Un program care încurcă multe calcule făcute de adversarii României! Avem atâți adversari și neprieteni încât mi-ar fi greu să fiu mai exact! Mai puțin vag! Și să numesc cine sunt acești dușmani.
În orice caz, cei din opoziție care, în frunte cu nemernicul de Băsescu, vor încerca să înfigă mai adânc cuțitul din mâna lui Grindeanu, dovedesc o mentalitate politicianistă de cea mai joasă speță! Nu le pasă pierderile la nivelul Țării, ar fi fericiți dacă vor înregistra pierderi și la adversarii lor politici! Ducă-se Țara, dacă odată cu ea se duc și adversarii politici! Mentalitate de derbedei! De secături! Repet: cu Băsescu în frunte!

10. O ultimă întrebare, domnule profesor: cât de departe poate să meargă răspunderea lui Dragnea pentru greșeala de a-l promova pe Grindeanu? Vinovăția lui Dragnea nu scade cât de cât din vinovăția lui Grindeanu!

10. Greșeala dumitale o fac mai toți comentatorii în aceste zile! Sigur că Dragnea a greșit! L-a evaluat greșit pe Grindeanu! Numai că Grindeanu nu a arătat numai incompetență! Ci, în primul rând, lui Grindeanu trebuie să i se reproșeze că a trădat! Iar trădarea este greu de parat! Liviu Dragnea nu poate fi acuzat că nu a simțit în Grindeanu un trădător! N-a reușit să se apere de trădători nici Antonescu, nici Ceaușescu! Și atât de mulți alții, mult mai titrați decât Dragnea! Repet: este foarte greu să te aperi de trădare! De aici trebuie să pornim! GRINDEANU A TRĂDAT sau S-A DOVEDIT INCOMPETENT?
Părerea mea este că a trădat!

11. Credeți că moțiunea de cenzură va trece?

11. În PSD sunt mulți parlamentari cu probleme juridice! Dacă „sistemul” este în spatele lui Grindeanu, PSD-ul nu va putea contracara șantajul! Dacă votul va fi lăsat în voia voinței parlamentarilor, ar fi normal ca să voteze moțiunea și multi parlamentari din opoziție! Probabil că din această cauză opoziția zice să nu va participa la vot! Ca să nu fie …trădată în folosul Țării! Încă o dată: miza este programul de guvernare al PSD, care a stârnit opoziția disperată a inamicilor noștri!

A consemnat Nikita Vlahos