În primăvara lui 1989, Nicolae Ceauşescu a anunţat că România şi-a încheiat plata datoriei şi nu mai este nimănui datoare. Mai mult, Ceauşescu a făcut să se voteze o lege prin care i se interzicea guvernului român să mai apeleze la credite străine, să se îndatoreze, aşadar. Totul având drept scop să ferească ţara, în viitor, de riscurile pe care cu atâtea sacrificii le-a înfruntat în anii ’80, anii atât de cumpliţi pentru noi toţi, când Ceauşescu, somat de creditori, a angajat societatea românească în cursa contra-cronometru de plată a datoriilor. Mi-aduc bine aminte de tonul cu care „Europa liberă” a comentat, la început, această situaţie: ni se prevedea un faliment total, falimentul unor neputincioşi, al unor prăpădiţi care au contractat, cu inconştienţă, datorii peste puterile lor de a le returna! Iar faptul că paralel cu plata datoriilor se continuau giganticele investiţii – canale de navigaţie, centrală atomică, metrou, noul centru civic, hidrocentrale, etc. – părea dovada certă a nebuniei megalomane a lui Ceauşescu şi a laşităţii noastre că îl suportăm!
Prin anii ’87 – ’88, tonul „Europei Libere” a devenit altul: i se reproşa acum lui Ceauşescu nu incapacitatea economiei româneşti de a-şi plăti cheltuielile, ci i se reproşa însuşi faptul că ne plătim datoriile, căci aceasta ar fi fost o mare prostie, zicea alde d-l Orăscu, doar toate celelalte ţări trăiesc bine mersi fără să-şi achite creditele primite, ci numai dobânzile. Am constatat astfel, cu mare uimire, că, în loc să fie apreciată ca un act de corectitudine, plata datoriilor înfuria anumite persoane sau instituţii, stârnea comentariile cele mai înveninate.
Ca persoană care am fost crescut în teama de a nu rămâne cuiva dator, n-am prea înţeles, la început, această ciudată atitudine. Mai apoi, cugetând oareşicât, am înţeles un adevăr simplu despre cei care trăiesc din a-i împrumuta pe alţii, despre cei care trăiesc din câştigul astfel realizat, adică cămătarii: bancherii te împrumută nu ca să le restitui cât mai repede banii, ci ca să le rămâi la nesfârşit dator, plătindu-le cu regularitate numai dobânzile. Drept care mă întreb cu maximă ingenuitate: ce s-ar întâmpla cu finanţa mondială dacă toate ţările ar proceda cum a procedat România în primăvara anului 1989?
Să ne imaginăm că toţi datornicii şi-ar plăti datoriile şi ar hotărî, prin lege, să nu mai facă alte datorii! În ce s-ar transforma sumele imense ce s-ar aduna astfel în depozitele băncilor dacă nimeni nu va mai apela la bănci, să se împrumute! În ce altceva decât în mari grămezi de hârtie inutilă?!
Cu alte cuvinte, România devenise, în primăvara anului 1989, o mare primejdie pentru finanţa mondială, pentru cei dedulciţi la traiul din camătă, trai nemuncit! Primejdia constând în puterea exemplului, a forţei de contagiune pe care ar fi putut-o avea „modelul românesc”!
Mi-am dat seama de asta şi din înverşunarea deplasată cu care „Europa liberă” a comentat momentul eliberării României de povara datoriilor externe. Nimeni, în Occident nu s-a grăbit să ne felicite. Dimpotrivă! Iar când Ceauşescu şi-a exprimat dorinţa, dar şi putinţa ca România să iasă pe piaţa de credite, acordând împrumuturi cu o dobândă mult mai mică decât cea îndeobşte practicată, pentru a dovedi astfel umanismul societăţii pe care o reprezenta, mi-am dat seama, cutremurat, că Nicolae Ceauşescu, săracu’, şi-a semnat sentinţa de condamnare la moarte!
Cred că acest gest, de sfidare şi de demascare a marii finanţe mondiale, a dus cel mai mult la acea concertare de forţe care au reuşit, profitând de generozitatea şi puterea de sacrificiu a tineretului român, nu numai să-1 dea jos pe Ceauşescu de la putere, dar să-l şi pedepsească personal, fizic, pentru insolenţa sa. Cu consecinţa, „firească”, a revenirii României, cuminţită, în rândurile ţărilor îndatorate până la gât marii finanţe, dând astfel putere de contagiune altui exemplu: cine va mai încerca vreodată, în Europa de Est sau în Africa, în America Latină sau în Asia să procedeze ca Nicolae Ceauşescu, ca el s-o păţească!
Tare aş fi curios să ştiu cât a costat această debarcare a lui Ceauşescu! KGB-ul, la ale cărui servicii a apelat marea finanţa mondială, este o instituţie serioasă, care ţine la preţ! La fel şi celelalte. Mai puţin securitatea română, care, bucşită cum era cu imbecili la toate nivelurile sale, nu este exclus să-şi fi dat concursul pe gratis, din… patriotism, convinsă că se pune în slujba poporului român!
De plătit, fireşte, noi vom plăti costul înlăturării lui Ceauşescu şi-l vom plăti înzecit, însutit, înmiit, poate.
Aşa nerod şi troglodit cum ne plăcea nouă să-l credem pe Ceauşescu, acesta a înţeles totuşi un lucru pe care noi, mult mai deştepţi cum ne-a făcut revoluţia, ezităm să-l recunoaştem, ca să nu ne facem de rîsul lumii. Adică ezităm să-i recunoaştem lui Ceauşescu vreun merit, cât de neînsemnat.
Eu unul i-aş recunoaşte deci lui Ceauşescu şi unele merite, măcar pe acela de a fi înţeles relaţia strânsă, în lumea de azi şi de mâine, între suveranitatea naţională şi mărimea datoriei externe a unui stat. M-am dumirit de aceasta deunăzi, când Parlamentul nostru a aprobat să ne împrumutăm cu vreo 300 de milioane de dolari şi nu a tresărit aflând că Fondul Monetar Internaţional ne va acorda acel împrumut numai dacă vom respecta nişte indicaţii superioare. Am scăpat de dracu’, şi am dat peste ta-su!
Aşa se face că am scos şi o Constituţie în care se afirmă principiul sacrosanct al suveranităţii naţionale, dar am legat această suveranitate numai de inviolabilitatea hotarelor, care interzice armatelor străine să calce pământul sfînt al Patriei.
Chiar nu au înţeles parlamentarii noştri din Constituantă că agresiunea militară a încetat să mai fie la modă? Că este un procedeu tot mai primitiv pentru sensibilitatea omului modern, tot mai desuet şi mai ineficient?
Mult mai curată se dovedeşte a fi agresiunea financiară, arma cea mai subtilă şi mai productivă la acest sfârşit de mileniu! Lumea s-a deşteptat, s-a săturat de violenţă, de sânge! De generali şi colonei! Drept care, în locul acestora şi în acelaşi scop, pământul este bântuit în lung şi în lat de experţii financiari ai Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale pentru, sanchi! Dezvoltare, şi alte „agenturi”! Asta, fireşte, după ce prin diverse mijloace, inclusiv propulsarea de agenţi ai marii Finanţe în fotolii ministeriale ori prezidenţiale, ţara vizată este adusă în situaţia de a cere ea însăşi, cu căciula în mână, împrumuturi şi investitori. (La drept vorbind, ce este investiţia străină altceva decât un împrumut pe care te obligi să nu-l mai returnezi, ci doar să-i plăteşti creditorului dobânzile?) Astfel că suveranitatea noastră naţională, de care se umflă-n pept Constituţia română încă de la primele rânduri, în curând va fi, cu concursul senin al Parlamentului României, numai vorbe în vânt! Va fi cel mai trist neadevăr din câte neadevăruri cuprinde Constituţia României, săraca!
Căci s-a ajuns la o situaţie paradoxală şi extrem de primejdioasă pentru un viitor românesc al copiilor noştri: deşi noi, în România, ne îndreptăm spre o economie de piaţă, deşi ne privatizăm care mai de care, grăbindu-ne să lichidăm proprietatea şi economia de stat, datoria externă care se acumulează în această perioadă de privatizare nu are şi ea un caracter privat, ci este o datorie de stat, a ţării, a poporului român! Cum şi când se va achita de aceste datorii statul român, de vreme ce rolul şi puterea sa în economia noastră urmează să se diminueze în mod sistematic şi programat’? Cine a programat această cacealma a privatizării în folosul oricui, numai în folosul ţării nu?!
Sigur, vor sări câţiva deştepţi să ne aducă aminte că şi guvernul S.U.A., statul american, deci poporul american, are câteva sute de miliarde de dolari datorii faţă de aceeaşi finanţă mondială, faţă de aceleaşi bănci la care suntem şi noi, din nou, datori! Dar, vor uita acei deştepţi să ne precizeze, neştiutori cum suntem, că acele bănci sunt bănci americane, occidentale, interesele lor – ale băncilor şi ale statului american fiind foarte coincidente! Nu am nimic împotrivă să se îndatoreze statul român la Banca Naţională a României sau la Banca Dacia Felix! Să se îndatoreze la mine şi să-i pun eu condiţiile în care accept să-l creditez!
Fireşte, Ceauşescu trebuia dat jos! Şi încă cu mult înainte de decembrie 1989! Şi cel mai bine era dacă s-ar fi dat singur la o parte! Din păcate, aşa cum s-au petrecut lucrurile, de dispariţia lui Ceauşescu nu a ajuns să profite poporul român, aşa cum era firesc, adică să profite cei ce au suferit de pe urma lui Ceauşescu, ci au ajuns să profite duşmanii neamului românesc, aceiaşi care profitaseră şi în anii grei când, prin corvoadă naţională, le-am plătit îndoit şi întreit creditele cu care ne-au momit şi ne-au pricopsit în anii ’70!
Acum, când, scăpaţi de datorii, se cuvenea să trăim şi noi ca oamenii, ne-am trezit iar cu ei pe cap, cu aceiaşi binevoitori, veniţi să ne dicteze cum să se facă reforma! Această turnură tragică a lucrurilor de după 22 decembrie 1989, ora 12, a fost posibilă prin acţiunea criminală, repet: acţiunea criminală a unor persoane ce pot fi nominal identificate! Scopul principal al acestora a fost, în modul cel mai clar, să aducă din nou România în rândurile ţărilor îndatorate la finanţa mondială. Adică scopul urmărit şi, în parte, deja atins, a fost pierderea suveranităţii naţionale româneşti.
Au azmuţit asupra noastră o mână de exaltaţi maghiari sau secui şi noi am crezut că aceştia sunt cei ce atentează la suveranitatea naţională a românilor. Din nefericire savanţii care au gândit Constituţia României nu au fost nici ei mai deştepţi, astfel că nu şi-au pus problema suveranităţii naţionale decât în termenii constituţiilor din secolul al XIX-lea, făcând din Constituţia noastră un corect compendiu al acestor texte. Nici un semn din partea acestor autori că ar fi înţeles adevăratele primejdii, de azi şi de mâine cu care se confruntă Ţara. Acesta fiind unul din motivele pentru care am votat împotriva acestei constituţii.
Conchid: merită sprijinite numai acele forţe (partide) politice care îşi propun să ferească ţara şi poporul nostru de povara şi primejdiile ascunse în teancul de dolari al îndatorării la alţii. Există aceste forţe?
Nota bene: Textul de mai sus a fost scris în cursul săptămânii patimilor şi va ajunge la cititori în zilele săptămânii luminate. Creştineşte a fost scris, creştineşte să fie citit, iertând greşiţilor noştri aşa cum iertare aşteptăm şi pentru greşelile noastre. Învierea Domnului nostru Iisus este şi învierea adevărului, chiar dacă în Sfînta şi Minunata Poveste a Celui Ce a înviat din morţi lipseşte un singur răspuns. Răspunsul la întrebarea Ce este adevărul? Dar stă în puterea noastră să-l căutăm sine ira et studio, adică senini şi iubitori de aproapele nostru. La mulţi ani!
*
— Din câte înţeleg, acest articol a fost publicat în primăvara lui 1992, de Paşte, în revista „Totuşi iubirea”. A avut vreun ecou?
— Adrian Păunescu şi-a dat seama de importanţa lui şi l-a băgat pe prima pagină, dacă mai ţin eu minte. Ştiu că mulţi cititori l-au decupat şi l-au păstrat ca pe un text deosebit.
— Este, într-adevăr, un text deosebit.
— Ideile din acest articol le-am reluat de la tribuna Parlamentului. Fără nici un ecou în mass media românească.
— După şase ani şi jumătate, aţi aflat dacă există în România „acele forţe (partide) politice care îşi propun să ferească ţara şi poporul nostru de povara şi primejdiile ascunse în teancul de dolari al îndatorării la alţii”?
— Am aflat! Nu există!
— Şi atunci de ce mai activaţi într-un partid?
— Activez într-un partid care încearcă să fie o asemenea forţă. Încearcă cu sinceritate. Dar mai e până să reuşească.
– De ce anume aveţi nevoie?
— Avem nevoie de oameni ca dumneata, care să nu mai stea pe margine şi să comenteze steril greşelile celor din ring!
— Să ştiţi că nu stau tot timpul pe margine, în tribună. Cel puţin în ultima vreme, am coborît şi eu în ring!
— Adică?
— Bunăoară, după discuţiile purtate cu dumneavoastră, am încercat să mă interesez şi eu despre unele aspecte discutate împreună…
— Adică să verifici afirmaţiile mele?
— Vă supără?
— Nu! Deloc! Aşa se procedează! Măcar că răspunderea pentru cele afirmate de mine îmi revine în totalitate! Şi ce ai aflat?
— Am discutat cu o persoană foarte apropiată de dl. Virgil Măgureanu despre acea bancă, acel fond monetar internaţional pe care Ceauşescu a încercat şi urma să-l constituie la începutul lui 1990, împreună cu Iran şi Libia. Nu ştiu dacă de la Măgureanu avea informaţiile, dar persoana despre care vă vorbesc mi-a confirmat întocmai cele ştiute de mine de la dumneavoastră. Ba chiar a şi plusat!
— În ce fel?
— Se pare că deschiderea acelei bănci, cu un capital de 15 miliarde de dolari, era abia prima etapă. Cele 15 miliarde de dolari nici nu însemnau mare lucru pentru cât de sărace sunt ţările sărace! Fondurile cele mai importante urmau să intre de la arabi, firme, persoane fizice şi chiar state, de la arabii care şi-ar fi retras banii din băncile occidentale şi i-ar fi adus la Bucureşti. Foarte pe scurt spus, urma să se adune aici, la Bucureşti, sume din ce în ce mai mari, transformând Bucureştiul într-unul din marile centre financiare ale lumii. În plus, acest centru bancar urma să funcţioneze după alte principii, lăsând principiul profitului pe un plan secundar!…
— Interesantă informaţie! Şi foarte plauzibilă!… Veritabil finis coronat opus… Înseamnă că n-am bătut câmpii! Este o informaţie care se adaugă perfect logic la cele ce ştiam noi… Cred că am greşit evitând să mă mai văd cu dl. Măgureanu!… Da, după ce am fost propus să candidez la preşidenţia României din partea PDAR, am considerat că aşa ar fi cel mai bine, să nu mă văd cu dl. Măgureanu. Cred că am greşit.
— De ce?
— Nu mai contează.
— Cum apreciaţi prezenţa d-lui Virgil Măgureanu printre cei care au asistat la mascarada aceea de proces al soţilor Ceauşescu?
— Ca pe o greşeală! De faţă, la vedere, au fost fraierii! S-au lăsat păcăliţi să asiste la o crimă aranjată de alţii, impusă de alţii.
— Credeţi că pe 25 decembrie 1989 d-l Virgil Măgureanu cunoştea povestea cu acea bancă pe care Ceauşescu urma s-a deschidă?
— Întrebarea aceasta cred că am să i-o pun şi eu d-lui Măgureanu cu proxima ocazie.
— Ar fi fost interesant ca răspunsul său la această întrebare să-l fi putut consemna în cartea noastră.
— Nu te necăji! Mai facem o carte!
— Vorbiţi serios?
(Text reprodus după Marele manipulator, Anexa 2)
Dupa 24 d-ani de revolutie de distrugere,sa reinventat ” SAPA de Lemn ” numai in Romania!!! ca pactizantii ceilalti fac ca Varsovia – fara ” PACT ” dar cu ” Solidarnost ” !!! ce lipseste in Romania.!!! Jo Martin RO-!
In primele luni de dupa revolutia din 1989 (sau ce-o fi fost)l-am auzit pe Ion Iliescu afirmand : ,,…tarile indatorate financiar o duc mai bine decat cele fara datorii.A fost o gresala din partea lui Ceausescu ca a platit datoriile”.Nu stiu daca a afirmat si public asa ceva,intrucat contextul discutiilor era ,,in pauza, pe hol,cu revolutionarii” fiecare dandu-si cu parerea.Erau mai multi in jurul lui care ascultau, fiecare dandu-si cu parerea.Mi-l amintesc si pe Dan Iosif aducand vorba despre agricultura si tarani.
Evident ca m-a surprins afirmatiile lui Iliescu, dupa logica de bun simt a reductiei de la stat la individ : bogat nu-i cel ce are bani ci cel lipsit de datorii.Rememorand si citind si textul postat aici am senzatia ca Iliescu a fost manipulat in directia indatorarii tarii.Imi reprosez, acum, ca nu l-am contrazis si verbal pe Iliescu.
Cineva a sesizat problema de fond din acest articol pe care multi inca nu o pricep: nu poti face banca independenta cand dolarul se creeaza legal doar in SUA sub controlul voalat a celor catorva vechi familii de bancheri khazari. Daca faci un sistem financiar bazat pe o alta moneda e cu totul alta poveste. De fapt asta ar fi lovitura de gratie data suprematiei actuale a finantelor mondiale: ca 80% din omenire sa le spuna „fac ceva pe hartia voastra colorata plina de piramide masonice si alte basme, pot sa-mi tiparesc ei eu una; nu-i nevoie de hartia voastra ca sa cumpar vodca si pateu de la vecini sau ei sa cumpere ciment de la noi; ” Asa ca alta chestie: rata de schimb valutar a fost folosita puternic de Isarescu in anii 90 (la ordinul marei finante) ca stimulator al emigrarii romanilor in exterior
Inflația nu-i altceva decît sărăcirea oamenilor din condei.
Părerea mea că inflația-i controlată de băncile centrale, inecînd piața cu tipărituri sau, mai nou, cu înscrisuri contabile.
cat de redusi mintal sunt cei care-l considera pe cismar ca pe un geniu salvator.oare-si mai aduc ei aminte de suferintele acelor ani/se pare ca nu.gm
Las-o balta….dupa cum vezi, cititorii nici nu se mai obosesc sa-ti raspunda. Si apropo de suferinte, sigur romanii au mai bine conturate in minte si suflet suferintele de azi decat cele de acum 30 de ani…care or fi suferit. Eu nu am suferit si nici familia mea, desi nici nu eram membri PCR. Norocul si-l mai face si omul cu mana lui si nu trebuie sa astepte totul de la conducatori. Existau o multime de variante de supravietuire si trai decent atunci…unde sunt ele acum?
Pe de alta parte, cum nimic nu e perfect si nici o societate nu s-a dovedit a fi, ajungem sa apreciem totul prin comparatie. Or prin comparatie, vremurile din Epoca de aur au fost net superioare celor de dupa 1989 sub aproape toate aspectele.
Asa ca nu va mai lamentati referitor la vremurile acelea. Si de credeti toata propaganda din occident, iar va inselati. Sigur nu ati trait acolo si nici nu aveti pe cineva care sa va dea informatii reale despre cum merg de fapt treburile. De cand traiesc si eu in „raiul occidental” am ajuns sa inteleg exact si sa-mi amintesc expresia din discursurile lui Ceausescu: „exploatarea omului de catre om”. Va place? Se intampla si in Romania foarte clar in ultimii ani. Asta nu este suferintza? Printre altele….
d-le profesor,tot nu mi-ati raspuns la intrebare:
-avea Ceausescu bomba atomica in 1989.Daca da,cum de a cazut de la putere cu bomba atomica in mana,sau la dispozitie? ….vazand cum Kim ir sen,si urmasii in Korea comunista stau si azi pe tron avand arma atomica……si nu doar Korea,ci si alte tari nucleare.
Raspunsul nu poate fi decat ca Ceausescu s-a grabit sa anunte terminarea bombei atomice.Daca chiar o avea azi era la putere el,si Nicu Ceausescu dupa el.
Vedeti si aici:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/bomba-atomica-secretul-nuclear-al-lui-ceausescu-704396.html
Este o întrebare fără sens. V-am răspuns cu o întrebare: dacă erați în locul lui Ceaușescu ce făceați cu bomba? Unde o dădeați? La Timișoara sau la București?
Nu mai îmi place cum comentați pe acest site. Vă mai las acest comentariu – ca o dovadă că nu gândiți corect, și vă poftesc să mai stați pe tușă câteva etape.
Domnu’ Vlad,
Eu sunt de parere ca nu este un sit pt matale.
Aici se discuta lucruri mai putin serioase cum ar fi istoria si demnitatea poporului roman etc.
Eu zic ca mai bien mergi pe sit’ul EVZ sa citesti de bursuci, minuni si alte dragusence si lasa’l pe Domnul Profesor cu subiectele dumnealui plictisitoare si neinteresante.
A, ce parere ai matale.
1989, noiembrie cred a doua zi după ce a venit de la Berlin, reportaj la Telejurnal TVR1.
Ceaușescu face o vizită neanunțată într-o piață din București. Marfă mai deloc. Nu mai știu ce zicea prezentatorul dar la un moment dat Ceaușescu nervos își ia pălăria de pe cap și dă cu ia de-o masă din piață.
Sinceritate? Regie?
Mai legat de articol:
– cum să faci bancă independentă cu banii lor? (dolari americani tipăriți de Rezervele Federale Americane, echivalentul BNR la noi, ce-i 100% privată cu acționari secreți)
– un om nu poate conduce tot, nici să ia toate hotărîrile, nici să știe tot ce se-ntîmplă. Napoleon, bunăoară, avea 8-12 mii de funcționari la ministeru de război…Wellington cam 150 (una sută…). Cine,ce grup, a luat hotărîrea de a ne înfometa? Dar pe cea de dat înapoi împrumutul mai repede decît a fost contractul?
Nu cred export_mîncare=valută_plata_datorii; alimentele sînt, au fost, ieftine; am fost înfometați, pregătiți pentru schimbare.
Ieu am luat împrumut și-am vrut să plătesc mai repede. Au zis bine dar dă și cămata calculată la-nceput. Ce-aveam de cîștigat dacă-i dădeam mai repede?
Cineva, într-un comentariu pe acest blog, se întreba ieri sau alaltăieri, cum se explică faptul că în decembrie 1989, imediat după execuția Ceaușeștilor, piața a fost inundată cu de toate: Cafea, carne, banane, portocale? Simpu: aceste mărfuri ezistau cumpărate încă de pe vremea lui Ceaușescu, iar complotiștii le-au ținut stocate în depozite ca să provoace stare de nemulțumire în populație!
Ba au fost atât de ticăloși să întocmească acte false ca și cum le cumpărau ei, după 22 decembrie! Alo! Tovarășul Roman! Ți-aduci aminte?
Poate ajută la descîlcitul ițelor.
1. Ne-au dus cu clasa, sfîrșit de ani 70, înainte de criză, la fabrica de pîine (intreprinderea de morărit și panificație). Într-o hală ierau 3-4 cuptoare automate de copt franzelă. Parcă au zis că-s franceze. La un capăt puneau aluatul iar la celălalt ieșea franzela coaptă…parcă mai bună decît acuma. Ierau puse imediat în navete și încărcate în camioane. Nici nu iera loc de depozitare, capetele cuptoarelor ierau la nici 5 metrii de rampa de încărcare. Normal franzela ajungea proaspătă, de multe ori aburind, în magazine. Cum, în timpul crizei, ajungea atît de tare că-ți puteai sparge capul cu ia? O țineau cîteva zile în depozite?
2. Se lua curentul des în timpul crizei. Dădeau vina, neoficial, pe ruși (se trece pe rușii) și pe transformatoarele de cartier care cădeau. Pare-se că revoluția le-a căzut bine; aceleași transformatoare nu mai cădeau din 22 dec 1989.
3. La Arad s-a construit în anii 80 un abator ce lucra numai pentru sovietici. Cu toate acestea în URSS iera criză. Ierau cel mai mare importator de cereale…cel mai mult luau/primeau de la dușmanul de moarte…SUA. Acum Rusia și Ucraina sînt printre primii 10 producători și exportatori de grîu din lume! Rusia parcă locul 5.
Intrebare
Sînt folosite alimentele pentru controlul populației?
da. controlul populatiei se face prin razboi doar unde controlul prin alimentatie nu este acceptat de clasa politica.
mai nou si prin chem-trails.
Doamne ajuta!
Un raspuns punctual: In reteaua de distributie a energiei electrice exista asa numitele descarcatoare automate de sarcina, care, daca energia consumata duce la scaderea frecventei in retea sub 49,5 Hz, decupleaza circuitul respectiv, pentru a proteja consumatorii. In Romania anuilor ’80, aceste DAS-uri fusesera reglate de baietii de la Electrica sa decupleze pe la 47-48 de Hz, si tot se intampla sa „rupa” circuitul. Concluzia este una singura: Puterea instalata in centrale era insuficienta pentru a face fata consumului. Daca mi-amintesc bine cifrele, totalul puterii instalate era de vreo 13000 MW. Astazi, consumul este de vreo 6500 MW(impropriu spus, consumul nu se masoara in unitati de putere).
RSR iera legată-n rețea cu țările vecine. Ce ne oprea, contra cost desigur, să luăm cînd aveam nevoie?
Cititi cartea „Memoriile unui cafegiu”, de un Domn Florescu, si vedeti ce mafie kaghebista colcaia in sistemul de aprovizionare a tarii si capitalei. Ceausescu a gresit cat au gresit si romanii, numai ca romanii inca nu-si asuma greselile! Da Doamne mintea romanului de pe urma! E nevoie insa de minte „inainte”, nu pe urma, numai ca asta cere un angajament total, nu numai in vorbe!
Mulțumesc pentru carte; Florescu scrie bine, dedesupturile pe măsură.
Numai îmi imaginez ce afaceri puteau să facă cei ce se ocupau de comerțul exterior, cei ce făceau contractele. Fie Florescu nu se leagă la cap dacă nu-l doare, fie n-a avut de-a face cu iei. Dacă directorii de la desfacerea mărfurilor importate ierau autoaleși cu siguranță că cei mai mari la fel.
Dle Călin, eu cred că Ceauşescu a dat cu pălăria-n masă fiindcă-i era cald la cap, alt motiv nu văd.
Lui Ceauşescu nu i-a păsat niciodată de fleacuri precum aprovizionarea cu alimente a cetăţenilor. El avea alte preocupări, înalte: pacea mondială, dezarmarea nucleară, viitorul de aur al comunismului. Parcă-i aud şi acum vocea răguşită, cum tuna şi fulgera la televizor împotriva agenturilor.
Din păcate pentru noi, Cauşescu a fost un primitiv a cărui gândire era compusă din vreo zece lozinci.
Cât priveşte bomba atomică, daţi-mi voie să mă îndoiesc că o ţară care cu mari sacrificii a plătit în zece ani zece miliarde de dolari o putea fabrica.
Esti…delicios, monser! informatia pentru asa ceva este disponibila pe internet. Ai grija, insa, sa nu te ia FBI-ul la ochi!
Iata ce inseamna sa fii patriot, si nu un vasal, tradator de neam.
Culmea tradarii acestor nelegiuiti care au acaparat puterea :straini de neam, tradatori, javre….va fi incepind din 2014, cind strainii vor acapara pamantul agricol, tara toata, nu vom mai fi stapini pe pamantul nostru, in tara noastra.
TREBUIE FACUT CEVA PENTRU A OPRI ACEASTA CRIMA IMPOTRIVA NEAMULUI NOSTRU !!!!
PAI FA ODATA SI NU MAI DA DIN GURA PE-AICI….