Scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Marcel Ion Ciolacu în legătură cu zăcământul de la Roșia Montană
Incorect Politic
Martie 13, 2024

Scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Marcel Ion Ciolacu în legătură cu zăcământul de la Roșia Montană

Scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Marcel Ion Ciolacu în legătură cu zăcământul de la Roșia Montană

Zăcământul minier de la Roșia Montană, din Ardeal, conține numeroase metale rare în valoare de peste 9.000 miliarde euro, precum și aur și argint evaluate la circa 1.000 miliarde euro.

Firma canadiană care a obținut ilegal licența de exploatare a zăcământului de la Roșia Montană a estimat pentru goimi (animale) că va putea extrage 300 tone aur și 1.500 tone argint prin folosirea a 1.500.000 kg de dinamită și 200.000.000 kg cianuri pentru a produce 3.000-3.200 cutremure devastatoare și cel mai mare dezastru ecologic din Europa, o APOCALIPSĂ. Ca urmare, instanțele de judecată din județul Alba au anulat autorizația de mediu pentru începerea exploatării. Fără o asemenea autorizație de mediu nu poate începe, în mod legal, exploatarea minieră de la Roșia Montană!

În contractul încheiat între Guvernul României și compania canadiană Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) se prevede că toate metalele rare se dau gratuit firmei străine, iar Poporul Român nu are voie să afle ce cantități se exploatează la Roșia Montană și care sunt exportate integral din România. Pentru cantitățile declarate de RMGC pentru aur și argint se va plăti cea mai mica redevență din lume.

În contractul de societate, din anul 1997, se prevede că, în cazul în care nu începe exploatarea de la Roșia Montană succesorii Euro Gold Resource SA pot pretinde de la Minvest Deva numai cota parte din contribuția lor la capitalul social care a fost de 357.500 dolari SUA. Contrar acestei prevederi, RMGC a amenințat că va pretinde despăgubiri de 4-6,7 miliarde dolari.
În denunțul penal pe care l-am formulat și depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în 25 iulie 2013, pe tema infracțiunilor legate de Roșia Montană, am precizat că este greu de crezut că au fost cheltuiți 3-6 miliarde dolari pe acte de corupție.

Pentru a se ajunge la actuala situație, care a fost judecată la Tribunalul Arbitral de la Washington, au fost săvârșite numeroase fapte penale, inclusiv tentative de genocid în Munții Apuseni.
Decizia preliminară din 8 martie a.c. a Tribunalului de la Washington va fi contestată de firma Gabriel Resources în următoarele patru luni și după încheierea anului electoral 2024 va fi anunțată decizia finală (cu 2 la 1) în favoarea firmei canadiene și Poporul Român va fi obligat să plătească multe miliarde de dolari drept despăgubiri.

În această situație extrem de periculoasă pentru Poporul Român și viitorul țării noastre, vă solicit următoarele:

1.Să adoptați o Hotărâre de Guvern prin care să interziceți prelungirea licenței de exploatare nr. 47/1999 (dată ilegal de Minvest Deva pentru RMGC) la Roșia Montană, licență care expiră peste câteva săptămâni.

2.Să adoptați o Hotărâre de Guvern prin care să obligați Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să încheie, în maxim trei luni, toate cercetările penale începute în anul 2014 în legătură cu Roșia Montană și să trimită dosarul spre judecată, în instanță.

3.Să provocați, în prima ședință a CSAT, o dezbatere și luarea unor decizii în legătură cu jaful uriaș și dezastrul ecologic pregătit pentru Munții Apuseni, fluviul Dunărea, Delta Dunării și Marea Neagră.

4.Să înființați un minister al Resurselor Naturale care să se ocupe de exploatarea bogățiilor naturale ale Poporului Român în Interes Național.

5.Să desecretizați și să mediatizați contractul (și anexele sale secrete) încheiat cu firma Roșia Montană Gold Corporation.

6.Să adoptați o Ordonanță de Urgentă privind interzicerea cianurii în minerit, după modelele de acte normative din Germania, Cehia, Ungaria, Grecia și alte țări din Uniunea Europeană.

7.Să propuneți organizarea unui referendum național, care să fie comasat cu alegerile parlamentare și prezidențiale din toamna acestui an, prin care Poporul Român să decidă că toate bogățiile naturale din România sunt monopol de stat și exploatarea lor se face de către firmele Statului Român sau cu capital majoritar românesc în favoarea românilor din Țara-Mamă și a românilor de pretutindeni.

Să vă dea Dumnezeu gândul cel bun!

Dr.Gheorghe Funar
Președinte al Partidului România Noastră
Cluj-Napoca,
11 martie 2024