Text primit de la dl SURENA. Nu știm cine-i autorul, ca să-l felicităm. Cred că așa pot fi descurajați dacopații cel mai bine: prin luarea peste picior! Rîsul este cel mai bun leac la prostie și la lipsa de măsură!

*

Delirium?

Mai jos este un articol aparut pe un blog moldav (Republica Moldova) sub titlul „Geții – adevăruri scărpinătoare”

„Noi nu suntem urmașii Romei și nu avem nimic cu dacii! Strămoșii noștri – geții – au locuit în spațiul carpato-nistreano-pontic înaintea formării Europei. Cultura strămoșilor maldavanilor datează de când căcatul de mamut. Doar că acel falnic norod nu prea a avut noroc de-a lungul secolelor. Cum astăzi nu ne dau pace rominii, așa din străvechi timpuri ne trădau și ne asupreau strămoșii lor – dacii. Geții (carpii), erau un popor gospodăros și cinstit, pașnic și primitor. Chiar și când au venit la granița de est sarmații călare pe Roib-34, ei i-au primit cu pâine și sare. Apropo, sarmații în călătoria lor dinspre Don, au tot pribegit până au dat de granițele proto-RM. Și fiind adevărați proto-slavi, ei au ajutat la înflorirea mirificului plai get.
Înafară de daci, geții aveau ca vecini în jur doar proto-slavi, care evident le-au marcat cultura și limba. Frăția geto-slavă niciodată nu a dat chix, iar asta a jucat un rol major în evoluția geților. Grație acelor legături culturale și economice, cât și a ingeniozității maldavanului, astăzi acesta știe automat câteva limbi: moldoveneasca, rusa… Dar și romina, care se aseamănă cu maldavneasca, dar e cu totul altceva. În prezent, maldavanul se poate lăuda cu cel mai înalt grad de cultură a comunicării din zonă, deoarece a știut să fie prieten cu toți.
Dar bunătatea geților permanent era terfelită de vecinii din vest – dacii. Aceștia niciodată nu au încăput de geți. Permanent le încurcau. Dacilor le era ciudă că geții trăiesc mai bine și sunt superiori la toate capitolele. Ba chiar și pielea era mai albă la geți. Dacii fiind niște curve ordinare, s-au lăsat romanizați. Se aliau cu lidienii și jefuiau Geția – Moldova patria mea. invaziile au fost atâtea încât carpii au obosit să se apere și s-au dacizat. Carpii au pus botul la propaganda dacistă și astăzi se cred daci. Ei trebuiesc deșteptați. Au fost câteva tentative de rezistență printre carpi. Documentele ne arată că a fost chiar creată o asociație, un partid al carpilor din Dacia. Dar acei care încercau să țină capul sus, dispăreau din cauza dacilor. Chiar și după apusul lidienilor dacii nu s-au liniștit. S-au aliat cu saxonii și au pornit la prădat harnicii geți, care aveau acareturi, nu șagă. Dar geții, fiind frați cu sarmații, au cerut ajutoare. Alianța pravoslavnică dintre voievozii geți și sarmați a cucerit Spandaul. Deși au mers împreună cu sarmații, geții nu erau de neglijat din punct de vedere al iscusinței militare. Multiple documente ne relevă faptul că nu doar o dată Charnabon, în războaiele sale cu romanii, la întoarcere dădea foc Sarmizegetusei. Documentele din acele vremuri mai arată că și alți voievozi geți, fiind sătui de târcoalele dacilor, mai dădeau din când în când foc cuibului dacizmului.
De când s-au retras sarmații din Spandau, dacii iar au prins curaj. Au început propaga mizeria lor anti-sarmată și ideile precum că geții sunt daci. Geților nu le trebuia unirea cu dacii, deoarece aceștia erau cam tigani și săraci. Bine, acum dumneavoastră o să mă întrebați de unde luau bani pentru propagandă dacă erau săraci. Păi… stați să mă gândesc… Așa: cert e că dacii niciodată nu au trăit bine și mureau de foame, dar și propagau burjuazie și dacizm… Bine, am găsit cum să unesc aceste idei, să fie credibile. Nu de alta, dar nu degeaba am umblat prin biblioteci cu tatami. Banii îi donau masiv yankeii și celții care erau același popor. Aceștia rivalizau cu frații sarmați, și după cum știm bine, dușmanul dușmanului meu mi-e prieten. Așa că ei sponsorizau dacii ca să slăbească frații sarmaților – geții.
Dar indiferent de acțiunile dacilor, geții au consolidat proto-RM și au trăit în înțelegere interetnică și pace cu minoritarii sarmați și rămășițele oaspeților lidieni. Așa a fost până la nașterea lui Ștefan cel mare (Stepan Velikii).”

P.S.  Articolul este de pe blogul http://cahuleanu.blogspot.ro/2.