Un român din Republica Moldova a mers pe jos 500 de kilometri până la Alba Iulia. Care e motivul gestului său

ALEXANDRA CHIVU
INSTIRI DE ULTIMA ORA
01/12/2018, 12:12
Un român din Republica Moldova a mers pe jos 500 de kilometri până la Alba Iulia. Care e motivul gestului său
Efortul acestuia este pentru a sensibiliza cele două țări că, în viitorul apropiat, trebuie să devină una singură

Un român din Republica Moldova, în vârstă de 75 de ani, a mers pe jos 500 de kilometri până la Alba Iulia. Motivul gestului său este demn de cinste. Pe numele său Ioan Mărgineanu, a parcurs distanța în 30 de zile. Acesta, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, a motivat efortul său simplu: speranță și credință. Bărbatul crede că în viitorul apropiat România și Republica Moldova se vor uni din nou.

De asemenea, în călătoria sa a avut timp să se gândească la ce ar face de bucurie dacă mâine s-ar realiza Unirea. Așadar, Ioan Mărgineanu, la sosirea în fața Sălii Unirii din Alba Iulia a mărturisit că ar mai face 500 de kilometri pe jos. ”Am plecat pe data de 1 noiembrie şi azi am venit aici unde mi-am pus în gând. Am învăţat foarte multe. Cât o facultate la o instituţie de învăţământ. Am avut mii de întâlniri cu mii de oameni şi mulţumesc tuturor românilor pentru primire, S-au comportat extraordinar de frumos. Dacă ar fi să se realizeze mâine Unirea mai fac 500 de kilometri pe jos”, a spus românul.

Un român din Republica Moldova a mers pe jos 500 de km până la Alba Iulia

un roman, 75 de ani, din republica moldova a mers pe jos 500 de kilometri pana la alba iulia motivul gestului sau
Românul spune că dacă s-ar face unirea dintre Republica Moldova și România, ar mai merge 500 de kilometri pe jos

Potrivit ziarulunirea.ro, Ioan Mărgineanu a precizat că jumătate din Unire s-a realizat, astfel că mai rămân doar elementele secundare de rezolvat. ”Jumătate din Unire s-a realizat. Elementele principale s-au realizat. Astfel eu nu aș fi aici. Mișcarea unionistă din Republica Moldova susține realizarea deplică și reversibilă a Unirii, astfel încât oamenii de la Nistru până la Tisa să se bucure, să construieasă relaţii economice şi fericirea tuturor românilor”, a adăugat acesta.

*

Nota redacției: Aș comenta numele de familie al acestui brav român: MĂRGINEANU… Nume tipic ardelenesc. La origine, numele înseamnă persoană provenită din Mărginimea Sibiului, din Mărginime. Sunt mulți ardeleni care s-au stabilit în Basarabia și Transnistria în secolul al XIX-lea sau mai înainte. Unii chiar dincolo de Bug! Păstoritul i-a adus până acolo. Mulți ciobani ardeleni duceau turmele la iernat în lunca Nistrului sau în Crimeea! Printre ei s-a numărat și ION LICOI, din Rășinari, bunicul mamei mele. De obicei, turmele se întorceau după doi ani, să urce și la munte. În preajma anului 1918 s-a remarcar în Basarabia un ardelean, ONISIFOR GHIBU, care avut o puternică acțiune de propagandă unionistă, prin presa pe care a scos-o pe cheltuială proprie. A făcut colectă publică printre mocanii ardeleni aflați cu turmele de oi în Basarabia, iar aceștia au înțeles imperativul momentului și n-au pregetat să pună umărul la înfăptuirea Unirii. Să nu-i uităm nici pe basarabenii aflați la Alba Iulia care au dus mesajul enunțat la Chișinău în 27 Martie 1918: fără condiții! Ne unim ca niște frați adevărați, plini de încredere unii în alții!