Candidatul independent George Simion: Ucraina îi condamnă la dispariție pe cei 600.000 de români de pe teritoriul său, prin promulgarea Legii privind limba ucraineană

Un articol de: Vladimir Ionescu – 16 Mai 2019, 18:23

foto: FacebookPOLITICĂ

George Simion, candidat independent la alegerile europarlamentare, consideră că Ucraina îi condamnă la dispariție pe cei 600.000 de români de pe teritoriul său, după ce Petro Poroșenko, președintele în exercițiu, a promulgat Legea limbii ucrainene.

Astfel, George Simion promite că va face cunoscută încălcarea drepturilor minorității române din Ucraina, și va spune ferm, în Parlamentul European, că statul ucrainean nu respectă prevederile dreptului internațional.

„Voi spune ferm în Parlamentul European că Ucraina nu respectă prevederile Convenției Culturale Europene, ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, ale Cartei Europene a Limbilor Minoritare sau Regionale, ale Convenției-cadru privind protecția Minorităților Naționale și calcă în picioare drepturile lingvistice ale românilor noștri, buni cetățeni ai statului ucrainean. Ucraina trebuie să se desovietizeze și să înțeleagă că relația cu românii și cu România trebuie să funcționeze în baza principiului reciprocității”, a declarat George Simion.

Nu în ultimul rând, candidatul independent la alegerile europarlamentare din 26 mai n-a uitat să menționeze nici celelalte comunități românești din jurul granițelor, subliniind că la fel de importantă este și respectarea drepturilor lor.

„Românii din Cernăuți și Herța, Maramureșul istoric, Sudul Basarabiei, Vidin și Timoc, dar și alte comunități istorice românești dispar, iar noi suntem martorii nepuntincioși ai acestei dispariții. Li se închid școlile, bisericile, li se interzic ziarele. Toți acești români au nevoie de o voce la nivel european. Voi semnala în Parlamentul European fiecare încălcare a drepturilor românilor din jurul granițelor și Balcani și îi voi trage la răspundere pe vinovați”, precizează George Simion.Declarația vine în contextul în care Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, a promulgat, miercuri, legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieții publice, într-una din ultimele sale acțiune în calitate de șef al statului, informează EFE și Unian preluate de Agerpres.