CD
750 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

DE ZIUA OLIMPIANULUI PAUNESCU
– Culese de pe Internet

„Și simt, vai, simt că voi pleca departe
că tot ce fac a și ajuns zadarnic,
măcar să fiu, la propria mea moarte
chemat ca inculpat și ca paharnic.“

“Adrian Paunescu rămâne, in imaginea mea, un sihastru ce cobora, din când în când, în Cetate. Geniul lui a fost un dar pe care nu am știut să-l prețuim. Îl redescoperim în poeziile pe care le descoperă copiii noștri. Dragostea de țara, pe care o evoca în fiecare dialog și în fiecare loc, pentru unii însemna o mantră desuetă în lumea globalizată. Nu și pentru mine, obișnuit cu povestirile tatalui meu, de la Mănăstirea Dealu. L-am iubit ca pe un frate și l-am admirat. Probabil că a decis să plece, disprețuitor de pigmei, pentru a-și relua locul în Olimp”.

“Influența Cenaclului asupra tineretului a fost imensă, dar nu în sensul îndoctrinării comuniste cum lasă să se înțeleagă, cu rea credință, cei care n-au înțeles nimic din spiritul acestui fenomen unic în România.
Dovada o constituie însăși faptul că generația Cenaclului Flacăra a ieșit pe străzi în Decembrie ’89 pentru a demola comunismul.
Dar, se pare că cei care doresc astăzi să interzică reeditarea fenomenului Flacăra, încearcă să înăbușe patriotismul românesc care a fost cultivat la Cenaclul Flacăra, fiind speriați ca nu cumva acesta să se trezească după 30 de ani și să se facă auzit glasul unei noi generații pentru a cere o repoziționare a României într-o Europă aflată în derivă.”

„Vieru ii scria lui Paunescu un ultim mesaj:
„Iubite frate Adrian Paunescu, nu suntem o tara atat de intinsa incat sa nu fie auzit pana la capatul ei glasul tau, atunci cand strigi catre bucuriile si suferintele neamului. Nu suntem o tara atat de mica, incat sa nu incapa intre fluviile ei, intre Carpatii si dealurile sale, harul pe care ti l-a dat Dumnezeu. Te rog sa te consideri un poet fericit. Eminescu s-a dus in pamant demult si glasul sau fusese auzit abia ieri. Abia ieri fusese auzit de romani geniul harului sau, peste latratul atator caini. Glasul tau este auzit azi, lumea fiind mai informata si mai cultivata in epoca internetului.
Te aude si Basarabia.
Te iubeste si Basarabia.
Te canta si Basarabia.
De acolo, de pe culmile poeziei tale, romanii basarabeni isi vad Tara, iar fratii tai de cuget si duh, Cosbuc si Goga, Bacovia si Arghezi, Labis si Sorescu, Ioan Alexandru si Nichita Stanescu, se bucura acolo in ceruri vazand cum pluteste printre romani lumina poeziei tale.
Sa ne traiesti! La multi ani!“

https://scontent-atl3-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/294883054_1639459693107852_3311463611995000239_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=O1jFV7Xp7PEAX8fpF8d&_nc_ht=scontent-atl3-2.xx&oh=00_AT9x4C7FxLl3DfpHiLLoATY4FdpdHa-1yH0Pv8X51V1LdQ&oe=62DCFC09

„IN MEMORIAM ADRIAN PĂUNESCU
Pe 20 iulie 2022 marele poet și patriot român ar fi împlinit 79 de ani.
Dumnezeu să-i odihnească sufletul în Împărăţia Sa!

SCRISOARE
Poete drag, îţi scriu de-aici, din viață,
pe unde mai orbecăi temporar,
încă mi-e bine, dar plutesc în ceață
și nu-i exclus ca-n dânsa să dispar.
Şi poate mi-ar fi fost cu mult mai bine,
de nu-mi era sortit să mă complic,…
Tu ce mai faci la ora când mi-e dor de tine,
căci eu alerg, în van, după nimic?
Te-am și sunat, cu un prefix de Rai,
să-mi mai trimiți și mie ce-ai mai scris,
dar telefonul tău e ocupat și, vai,
mă tem că l-ai uitat pe undeva deschis.
Voi insista, n-am să renunț ușor,
chiar de va fi să fie în zadar,
când vin, te sun pe-un număr de interior
și-am să-ți aduc statuia ta în dar.
Să știi că, iarăși, au venit cocorii toamnei ce trecu,
că pleacă-n grabă ierni, și veri, și primăveri,
degeaba, dacă nu ești tu
să le mai cânți, cum o făcuseși până ieri.
Şi să mai știi că vor pigmeii statuia să ți-o-ngroape,
fălindu-se zadarnic cu-a’ lor poeme șchioape,…
de-a surda încerca-vor și-i va-ndemna ispita,
căci locul tău e lângă Luceafăr și Nichita!
Dumitru GRUI „