Am primit cu ani în urmă un fragment dintr-o declarație dată de Cico Dumitrescu, fragment privitor la Teodor Mărieș, cunoscutul activist civic, care, în primăvara lui 1990, ar fi avut o strânsă și neașteptată colaborare cu celebra UM 0215, condusă de colonelul Calapod. În declarația sa Cico Dumitrescu îl citează pe generalul Suceavă: „Teodor Mărieș vine și mai spune ce se întâmplă în Piața Universității”.

Cum de-a lungul anilor mi-am făcut o impresie aproape definitivă cu privire la calitatea morală a celor care se declară „revoluționarii din decembrie 1989”, am evitat să dau curs curiozității pe care mi-a stârnit-o declarația lui Cico Dumitrecu. Din motive independente de voința mea sunt acum nevoit să deschid acest subiect. Și încep prin a mă întreba cât este de autentică declarația atribuită lui Cico Dumitrescu. Circulă pe internet de mai mulți ani.

Fără voia mea am constatat că Teodor Mărieș se contrazice pe sine când este nevoit să relateze isprăvile sale din 22 decembrie 1989. Am auzit cel puțin două versiuni. Una din ele intră în contradicție cu ce am putut vedea cu ochii mei ca spectator în piața Comitetului Central 22 decembrie 1989, până pe la orele 12, 30, când am părăsit locul, grăbit să dau telefon la Constanța, fratelui meu, să-i relatez scena cu helicopterul…

Teodor Mărieș și-a legat numele de generalul Dan Voinea, cei doi depunând mari și lăudabile eforturi pentru rezolvarea în justiție a câtorva dosare esențiale pentru istoria noastră recentă.

Sunt vechi prieten cu un coleg de birou de-al generalului Dan Voinea. Mă refer la domnul procuror Teodor Jipa. Pe acesta l-am rugat prin 1966-67 să-i ceară lui Dan Voinea o informație: dacă este adevărat că Nicolae Ceaușescu a fost adus de la Târgoviște la București în dimineața zilei de 23 decembrie 1989. Dan Voinea a confirmat această informație pe care o primisem de la un martor ocular: domnul Iulian Moisescu, fost deputat PSD, lider al Cavalerilor de Malta din România. Am încercat să fac caz de această informație, oferindu-i-o ministrului țărănist Dejeu în 1997, dar acesta s-a arătat complet neinteresat de importanța informației. Ca și alți oameni politici, de ambele părți ale baricadei…

La un moment dat m-am adresat pe email lui Dan Voinea cerându-i să confirme sau să infirme informația cu privire la ziua de 23 decembrie. Nu mi-a mai răspuns la mesajele mele.

În concluzie, tandemul Mărieș-Voinea, un tandem de justițiari, sunt datori față de opinia publică cu câteva precizări pentru a putea fi considerați credibili, așa cum foarte probabil merită.

Personal i-aș cere generalului DAN VOINEA să confirme sau să infirme afirmația domnului procuror TEODOR JIPA care susține că  l-a întrebat pe procurorul Dan Voinea dacă este adevărat că Nicolae Ceaușescu a fost adus la București, la MApN, în ziua de 23 decembrie 1989, iar procurorul Dan Voinea i-a răspuns că da, Nicolae Ceaușescu a fost adus de la Târgoviște la București în diminața zilei de 23 decembrie 1989.

TEODOR MĂRIEȘ, dacă încă nu a făcut-o, ne este dator cu un comentariu pe marginea declarației lui Cico Dumitrescu. Și, în subsidiar, varianta sa definitivă cu privire la ziua de 22 decembrie 1989.

Fără supărare,

Ion Coja