Rusia nu va ezita să folosească o revoltă socială, pentru a aplica precedentul din Crimeea în Transnistria / (Generalul Ion Costaș-INTERVIU)
March 27 de Editor Moldova.ORG
Interviu cu generalul Ion Costaș, fost ministru al Apărării în timpul războiului din Transnistria (1992)
În lumina evenimentelor de astăzi din Ucraina mai multă lume fac o paralelă între ceea ce s-a întâmplat în Crimeea și ceea ce s-a întâmplat în Transnistria. Este o astfel de paralelă justificată?
Sigur că este. Provocările pe care le-am avut noi la Comrat, Vulcănești, Grigoriopol, Tighina sau Dubăsari – au fost efectuate după același scenariu, tras la indigo. În special evenimentele de la Tighina, unde a fost implicată armata a 14-a, rusească. A fost un răspuns neadecvat și nepregătit din punct de vedere militar al lui Mircea Snegur, care era președintele statului la o provocare ordinară pe care au făcut-o rușii în privința sediului poliției din Tighina.
În Crimeea, cu mici excepții, trupele ucrainene nu s-au lăsat provocate. Au cedat practic teritoriul. Din punct de vedere al unui militar, aveau șanse trupele ucrainene, marina ucraineană să se opună invaziei rusești?
Consider că totuși ar fi trebuit să reacționeze altfel, având armată și structuri militare. Ucraina a trebuit să încerce să riposteze. Din start era clar că nu ar fi avut sorți de izbândă armata ucraineană. În cazul acesta, Ucraina putea să declare că a încercat să se apere prin forță și să protejeze teritoriul ocupat. Aprecierile erau să fie altfel: Da, Rusia a ocupat cu forța, iar ucrainenii s-au opus.
Acum, de fapt, cu mici excepții, nu a fost nicio împușcătură, iar prin metodele pe care le-au însușit rușii în ultimul timp (mediatice, economice, diplomatice, etc) – au luat un teritoriu care nu le aparține.
În calitatea dumneavoastră de fost ministru, cum poate să se opună un stat care s-ar afla astăzi în situația Ucrainei în fața unei asemenea ofensive?
În primul rând – un stat trebuie să aibă prieteni puternici – state, dar și structuri internaționale care au un cuvânt greu de spus. În al doilea rând – forțele militare, mai ales structurile de informație și spionaj trebuie ținute din scurt în frâu și puse să lucreze, așa încât conducerea statului să fie informată din timp. După mine, aceste structuri au lucrat foarte prost în Ucraina.
Ucraina nu a fost pregătită să facă față acestei ofensive din punct de vedere al securității interne. Sunt structurile abilitate din Republica Moldova pregătite în cazul unui scenariu similar?
Mă tem că nu, mai ales că avem pe teritoriul statului armată rusească. Ei au specialiști care sunt bine pregătiți, care au experiență pentru a face propagandă anti-moldovenească și vor conta pe oamenii care sunt nemulțumiți de situația economică și socială din Republica Moldova, dar și de corupția și mafia existentă. Nu am văzut niciun ministru, în pofida tuturor revoltelor sociale, să aibă cătușe pe mâini.
Vreți să spuneți că problema corupției este strâns legată de problema securității naționale?
Acesta a fost de fapt și motivul evenimentelor din Ucraina. Ceea ce s-a întâmplat pe Maidanul din Kiev a fost și o revoltă socială cauzată de decalajul mare dintre societate și oligarhi și hoți care au ajuns la putere și dirijau economia Ucrainei. Aceasta se întâmplă și la noi. Și la noi este posibilă o revoltă de acest gen, cum a fost, de altfel, și în 2009.
Credeți că ar putea fi repetate în Republica Moldova evenimentele din 2009? Cine ar putea provoca această revoltă socială?
Sigur. Va veni de la sine, așa cum a apărut în Ucraina. E foarte important cine preia hățurile ulterior.
Vreți să spuneți că de pe urma acelor revolte din 2009 au beneficiat oameni care nu meritau?
Exact. Vedem ce s-a întâmplat, toate consecințele le simțim pe pielea noastră. E un dezastru din punct de vedere economic și social. Sunt niște lucruri care vorbesc de la sine.
Dar, totodată, beneficiem din ce în ce mai mult de sprijinul puterilor occidentale…
Da, are și merite. S-a reușit apropierea de Uniunea Europeană, s-a semnat la Vilnius intenția de aderare la UE și se fac niște pași concreți. UE a învățat lecția în cazul Ucrainei și nu dorește ca planul lor de extindere, care a eșuat în țara vecină, să se întâmple și în Republica Moldova și Georgia.
Toată lumea constată cu mai mult sau mai puțin regret că Uniunea Europeană, dar și SUA, au răspuns anemic la acțiunile Federației Ruse în Crimeea. Credeți că se putea de făcut mai mult?
Putin și echipa sa a analizat minuțios situația din interiorul UE, care este slăbită din punct de vedere economic. Statele UE sunt în fierbere, nu le arde de o confruntare cu Rusia, care totuși e o putere mondială. Rusia s-a folosit de slăbiciunile Occidentului și ale SUA și au acaparat teritoriul Ucrainei.
Într-o asemenea situație, după câteva săptămâni de neclaritate, fără un ministru la Apărare, PLR a propus un nou candidat pentru această funcție. Ce părere aveți despre aceasta?
Milităria e un domeniu specific și punerea în fruntea unui minister a unei persoane care nu este din domeniu este o greșeală enormă.
E bine că, într-un sfârșit, a fost desemnat Valeriu Troenco. A fost comisar-șef la Călărași, a crescut la funția de șef de departament la MAI, iar ulterior a fost numit în funcția de viceministru de Justiție. Are experiență. Nu este din structurile pur militare, dar este o persoană care cunoaște structura respectivă. Cred că e o decizie bună, e un om responsabil și cu demnitate. E mult mai potrivit ca prima candidatură înaintată de PLR.
Întrebare : „Cine ar putea provoca această revoltă socială?”
Răspuns : „Va veni de la sine, așa cum a apărut în Ucraina.”
Comentariu : A văzut careva o marmotă ? Am niște ciocolată…
Nu sunt de acord cu dl. Costaș, față de ideea că Rusia nu are drepturi asupra Crimeei. Exprim cel puțin părerea că Ucraina are drepturi și mai puține decât Rusia, asupra Crimeei.
Cele două state româneşti; România şi Republica Moldova, nu au viitor decât unite intr-un singur stat românesc.
Românii moldoveni, din Republica Moldova au avut în decursul istoriei, sentimentul de teamă cu privire la pierderea identităţii şi a limbii române, datorită ocupantului rus sau sovietic.
Coloana a V-a formată din iudeo-bolşevicii cominternişti, au acţionat pentru destrămarea Statului Român, încă din anul 1918, de la alipirea Basarabiei la patria mamă. Azi trebuie să observăm dacă urmaşii iudeo-bolşevicilor cominternişti împiedecă procesul de unire a celor două state româneşti.
Chem patrioţii români din cele două state româneşti, la acţiuni concrete pentru unire.
România şi Republica Moldova, două state româneşti, trebuie să se unească într-un singur stat românesc mai puternic, sub preşedenţia unei personalitâţi ca aceia a preşedintelui actual al Republicii Moldova Nicolae Timofti, a fostului prim ministru Mircea Druc, sau a fostului ministru al apărării Ion Costaş.
acum putem sa apreciem barbatia moldovenilor care numai cu pusti si AKM-uri s-au opus barbateste bandelor de cazaci, ucrainieni si puscariasi rusi sustinuti pe fata logistic si informativ de armata rusa.
Ucrainienii s-au facut de ris cind au lasat sa le fie furate navele si submarinul. Aduce a tradare si ii dau dreptate generalului cind a spus despre serviciile informative si de spionaj ca nu si-au facut datoria. (n-a vrut sa spuna direct ca erau infiltrate si au tradat)Macar daca sabordau navele in port si tot erau mai barbati. Matusa mea a comentat ca numai nevestele nu le-au luat rusii de la ucrainieni, dar cred ca nu putem baga mina in foc nici pentru asta.
Poate n-or mai dormi in bocanci generalii nostrii de mucava, cind ard granitele….
Corect, poate nu erau chiar ucrainieni, arata mai mult decat tradare, mai degraba cooperare.
Bun !Structurile informative au lucrat foarte prost.Dar la noi SRI-ul lucreaza mai bine ?A fost un bilant al SRI-ului, recent.I-a intrbat cineva pe d-nii de la SRI unde se aflau, in toti acesti 24 de ani, cand s-a distrus intreaga economie a Romaniei? Mai sunt ei devotati Romaniei ? Justifica cele mai grase salarii, in timp ce s-au transformat in functionari care trimit niste hartii, pe ici, pe colo ?
Corectă întrebarea.
SRI are anumite; atribuţii, funcţiuni specifice, stabilite de legile din domeniul informaţiilor.
Instituţiile fundamentale ale Statului Român de după anul 1989, au creat dezastrul economic şi social actual al ţării, prin legile aberante de; privatizare, de restituire a proprietăţilor, de înstrăinare a bunurilor proprietatea publică a cetăţenilor României, de înstrăinare a rezervelor minerale, de energie, de petrol şi gaze, etc.
Poate SRI-ul să fie vinovat că nu a informat instituţiile abilitate ale Statului Român care sunt trădătorii intereselor naţionale, care sunt consecinţele legilor aberaante de privatizare, de restituire a proprietăţilor, de înstrăinare a bunurilor proprietatea publică şi a terenurilor.
Marii specialişti în: politici sociale, ezvoltare, economie şi finanţe nu sunt la SRI ci la celelalte instituţii ale statului.
O revoluţie presupune întodeauna schimbarea relaţiilor de producţie, respectiv schimbarea proprietarilor. Se poate aprecia că politicienii noştri de după anul 1989 au fost preocupaţi mai mult de împărţirea în beneficiul lor proprietăţii publice, ceia ce poate explica azi faptul că România nu are un plan de dezvoltare în perespectivă, nu există o lege a investiţiilor, funcţia economică a statului este diminuată până la dispariţie, iar dezastrul demografic, social şi economic de azi nu poate fi comparat cu nici unul din istoria românilor.
Sper ca patriotismul celor ce lucrează in SRI, să îi determine la identificarea corectă a relelor din societatea românescă, cunoscând faptul că sărăcirea continuă a cetăţenilor ţării, crează fenomene sociale de neconceput în vremuri normale.
SRI da informatii si atat. E casi cand cineva iti spune cand vine si cand pleaca trenu.Dar guvernul conduce economia si poate tine cont de informatie sau nu .Se pare ca a pierdut destule trenuri.
Eu l-as subordona pe Domnul Troenco cel putin Sfantului Stefan Cel Mare si Sfant. Cred ca are legatura cu intreaga Moldova. Iar mai sus, pe legatura ierarhica directa, Regelui Iisus Hristos de Romania.
Lasa sa vina rusii in Transnistria si de acolo cu putin noroc sa se opreasca si la Bucuresti ,as simntii ca as intinerii !……………..nu cred ca avem noi norocul asta .Mai degraba vor pleca romanii din Romania decit ciuma europeano-evreiasca .Sau intepenit tare aici cu rachete , cu politicieni ,romanii au mostenit taxele .
Puschea pe limba ta ! Nu stii ce vorbesti!
Ce afirmati dvs cu venirea rusilor intr-o tara libera miroase a tradare de tara nsi se pedepseste destul de grav.Ma i bine duceti-va toti care ii iubiti la ei si poate tara asta o va duce mai bine fara tradatori.
Tradare ? Ma faci sa rid ,fac exceptie ca ca nu esti capabil de dialog si ma jignesti .Dar astia pro-UE/USA care au vindut Romania pe bucati la straini ce au mai facut ??? Iubire de tara ! Tu esti bai tradator sau necunoscator si alti ca tine care sustine orientarea pro europeana si pro nato a Romaniei . Da ,parerea mea este ca Romania ar avea mai mult de cistigat daca s-ar reorienta spre Rusia .Politic ,economic ,social ,cultural etc .
Lasa sa vina rusii la mata si de acolo cu putin noroc sa se opreasca si la Belu.
Pentru noi exsita doar calea independenta: nici cu unii nici cu altii.