Generalul Constantin Olteanu

A murit un mare român și militar, istoric și om de încredere al lui Ceaușescu!

© Wikipedia /
POLITICĂ

Sa primesc un link scurt
5 0 0

Generalul Constantin Olteanu e cel care a executat ordinul de epurare a armatei de elementele sovietice – apoi a condus Capitala, realizând marile lucrări de pe Dâmbovița

BUCUREȘTI, 1 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. O veste de ultimă oră — a decedat generalul Constantin Olteanu, unul dintre cei mai importanți și apreciați militari din anturajul președintelui Nicolae Ceaușescu.

Generalul Olteanu s-a născut pe 5 iulie 1928, într-o comună dâmbovițeană, Vulcana-Pandele.

A absolvit în anul 1956 cu „Diplomă de merit” Academia Militară, iar în 1959 a obținut absolvit și Facultatea de Istorie. În 1964 devine de doctor în istorie.

În anul 1971, la doar 43 de ani, devine general. Apreciat de Ceaușescu pentru patriotismul său, este considerat un om de maximă încredere și primește una dintre cele mai delicate sarcini: face parte din grupul care, în anii 70, s-a ocupat de „epurarea armatei” de ofițerii cu legături în URSS, în primul rând cei documentați ca având legături cu GRU și KGB, dar și mulți dintre cei care făcuseră studii în URSS, manifestând o atitudine prea apropiată de linia sovietică. La finalul acestei operațiuni îndeplinite cu succes și diplomație, este numit consilier militar al lui Nicolae Ceaușescu (1979).

Din 1980 și până în 1985 Constantin Olteanu a fost ministru al Apărării Naționale. De la finele lui 1985 primește o funcție politică de maximă importanță —  devine prim-secretar și Primar General al Bucureștiului, pe care a îndeplinit-o până în 1988.

Și această funcție generalul Olteanu a îndeplinit-o cu mult succes, în această perioadă fiind realizate mai multe lucrări de maximă importanță pentru Capitală: regularizarea râului Dâmbovița, continuarea lucrărilor la metrou, darea în folosință a tronsonului 2 (Gara de Nord — Dristor), prelungirea bulevardului Victoria Socialismului (actualul bulevard al Unirii) până în Șoseaua Mihai Bravu, ceea ce a însemnat construirea unui număr impresionant de locuințe. Practic, la finele mandatului său, în 1988, s-a raportat rezolvarea problemei locative în București.

Din mai 1988 și până la eveninemtele din 1989, a fost secretar al CC al PCR.

Constantin Olteanu a avut și o activitate prodigioasă în domeniul istoriei, mai ales istorie militară, ca autor sau coautor: „Eroi ai războiului pentru independență (1969); Patru decenii sub drapel: Generalul Alexandru Cernat (1971); Masele populare în războiul de independență (1977); Cronica participării armatei române la războiul pentru independență 1877-1878 (1977); Contribuții la cercetarea conceptului de putere armată la români (Ed. Militară, 1979); Apărarea națională în concepția PCR (1982); Armata română în revoluția din august 1944 (1984); Conținutul și trăsăturile doctrinei militare naționale (1984); Evoluția structurilor ostășești la români (1986); Considerații asupra coalițiilor politico-militare în lumina doctrinei militare naționale (1987) România în anii primului război mondial; Istoria patriei — nesecat izvor de dezvoltare a gândirii noastre militare; Apărarea litoralului românesc al Mării Negre — obiectiv important în cadrul apărării strategice a teritoriului României.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrările scrise de Constantin Olteanu — unele în colaborare cu generalul Ilie Ceaușescu și alți autori. Activitatea sa publicistică a continuat și după 1990, printer cele mai importante lucrări fiind „România — o voce distinctă în Tratatul de la Varșovia: memorii 1980-1985 (1999), File din istoria Bucureștilor. Însemnările unui primar general (2004) România și Tratatul de la Varșovia — Istoric. Mărturii. Documente. Cronologie (2005). O carte biografică — interviu a apărut în 2012: „O viață de om. Dialog cu jurnalistul Dan Constantin”.

După 1990, generalul Olteanu a avut și activitate didactică fiind profesor universitar asociat la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Spiru Haret” din București. A predat cursurile de Istoria militară a românilor în secolul XX și Istoria celui de al doilea război mondial din 1939-1945.

De menționat că istoricul Constantin Olteanu a fost unul dintre principalii vectori ai politicii lui Nicolae Ceaușescu de reabilitare a multor personalități din perioadele trecute, inclusiv a lui Lucrețiu Pătrășcanu. Generalul Olteanu a fost distins cu premiul Academiei Române în 1976.

În final să adăugăm că generalul Constantin Olteanu a fost în putere până la finele vieții, el participând la multe întâlniri cu foști colegi din armată, cu istorici, oameni din fostul aparat de partid.

Ieri, în ultima seară a vieții sale, a dat un interviu televiziunii România TV, înregistrarea durând peste 4 ore. O ultimă mărturie a unui mare român, care și-a făcut datoria față de țară! Odihnească-se în pace!

Read more: https://ro.sputnik.md/politics/20180501/18904370/constantin-olteanu-ceausescu-murit.html