[Arhiva Românilor] CARTE în PREMIERĂ pentru MOLDOVA: ”GARDA de FIER în BASARABIA – DOCUMENTE”

Mesaje primite

Dan Culcer no-reply@blogger.com

26 iul. 2022, 20:23 (acum 13 ore)

către eu
CARTE în PREMIERĂ pentru MOLDOVA: ”GARDA de FIER în BASARABIA – DOCUMENTE”

16 aprilie 2013 Lasă un comentariu

Preluare de pe blogul istoricului și arhivistului Alexandru Moraru

Nu demult  la Editura Iulian din Chişinău a apărut într-un tiraj modest primul volum al culegerii de documente de arhivă “Garda de Fier în Basarabia”semnată de Alexandru Moraru în colaborare cu Benedict Ciubotaru. Lucrarea este tipărită în format A4 şi are 384 de pagini. Coperta a fost realizată de cunoscuta deja Laura Moraru, elevă la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” din Chişinău, autoare a mai multe volume de carte.

Din start vreau să vă informez că la apariţia acestui volum nu a contribuit nici o organizaţie politică sau nonguvernamentală, cartea a văzut lumina tiparului datorită banilor celor doi prieteni, care sunt şi autorii acestei cărţii.
În primul volum au fost incluse  următoarele:
1. Cuvânt înainte 2. Despre arhive şi arhivistică 3. Prefaţa 4. Cronologia Mişcării legionare 5. Rezumatul documentelor 6. Bibliografia Mişcării legionare 7. Cuprinsul
În prezenta culegere au intrat 300 de documente inedite de arhivă depistate în Arhiva Naţională a Republicii Moldova. Deşi nu sunt menţionate în cuprins, cartea conţine peste 20 de ilustraţii – copii de pe originalele documentelor.
Subiectul documentelor propuse este incendiar, deoarece dă peste cap toate învinuirile aduse Mişcării legionare de către falsificatorii comunişti şi sionişti.
Volumul (I) de faţă, conceput  ca o lucrare istorico-arhivistică (în 3 volume) la restabilirea adevărului istoric, depăşeşte limitele unei colecţii obişnuite de documente din motiv că acesta din start devine un instrument de lucru pentru istorici, cercetători ştiinţifici, savanţi, politologi, jurişti, sociologi, oameni politici etc.
Suntem cu speranţa că această carte va deveni o lucrare de referinţă, dacă ţinem cont de încărcătura informaţională şi ştiinţifică a documentelor cuprinse în culegerea de faţă, dar şi cronologia mişcării legionare şi bibliografia acesteia, considerate de noi importante şi adunate de noi din diferite surse.

CUM să cumpăr această carte? (pentru cei din Republica Moldova):
Cine dorește să cumpere această carte, să lase un mail de contact la secțiunea de comentarii (răvașe) a acestui articol pentru a fi contactați ulterior. Prețul unui exemplar este de 120 de lei. Cine nu are posibilitate financiară pentru a cumpăra acum cartea, vă puteți abona cu 80 de lei pentru tirajul următor care, sperăm, va ieși în 2-3 luni, în funcție de numărul de doritori. 
Pentru cei din România: este posibilă distribuirea cărții în Iași, Bacău și București.

Documentele au fost depistate în dosarele Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, preponderent fondurile arhivistice ale poliţiei, jandarmeriei şi siguranţei române, primăriilor, preturilor şi altor instituţii ale Ţării; tot aici, la sfârşitul colecţiei au fost incluse şi câteva documente sovietice, din fondul arhivistic al Procuraturii RSS Moldoveneşti şi traduse din limba rusă. Sub această copertă aveţi 300 de documente de arhivă, în majoritate inedite şi apar în premieră absolută. Am încercat să ordonăm documentele din punct de vedere cronologic, dar nu am izbutit să facem acest lucru pe tot parcursul, deoarece sunt documente îngrijite prost de funcţionarii care le-au elaborat şi unele din ele nu conţin lucrurile elementare pe care trebuie să le aibă un document: numărul de înregistrare, data, luna, anul, destinatarul şi autorul scrisorii. Mai mult decât atât, cu regret în unele documente sunt  schimonosite denumirile localităţilor sau numele celor despre care este vorba în scrisoare. Am considerat de cuviinţă să lăsăm respectivele documente exact conform originalului.
Considerăm, că mişcarea legionară nu a fost o mişcare fascistă, nazistă sau de dreapta: ea nu se înscrie în asemenea clasificări, nesatisfăcînd criteriile vreunei asemenea clasificări. Mai mult chiar, legionarii refugiaţi după „rebeliune” în Germania nazistă au fost îndată arestaţi şi internaţi în lagărul de concentrare de la Buchenwald. De factură nazistă a fost formaţiunea cuzistă – PNC-LANC.
Mişcarea legionară a fost o mişcare de eliberare naţională a poporului român de sub ocupaţia puterilor străine. Dat fiind că era o mişcare autentică de eliberare naţională, în virtutea acestei esenţe a ei, ea era o mişcare anti-sistem.
Şi încă ceva. Mişcarea legionară era formată din oameni în majoritatea lor covârşitoare absolut sinceri care şi-au asumat jertfa vieţii lor pentru a obţine eliberarea neamului lor.
Cu regret, ideologia comunistă, sionistă, a făcut un efort major începând cu anii 30 ai secolului trecut şi până în prezent pentru a ascunde adevărul despre legionari şi a falsifica istoria mişcării legionare. Documentele de faţă mărturisesc că legionarii au fost mereu ţinuţi în vizorul poliţiei fiind consideraţi drept criminali, bandiţi şi infractori.
Pentru a da o ripostă acestor minciuni  şi aberaţii, venim în faţa Dvs. cu aceste documente de arhivă, care crează posibilitatea cititorului de a-şi face propria concluzie vis-a-vis de acest subiect direct de la sursă.