Gâdea trage de-o râmă
13 aprilie 2023 Octavian Știreanu Actualitate, Analize, Comentariu 77
Directorul Antena 3-CNN a dedicat în Săptămâna Mare două emisiuni la rând unui subiect pe care l-a anunțat ca fiind de maximă importanță pentru țară și popor: George Simion s-a întâlnit cu un șef de la FSB, serviciul secret rusesc, și cu Mark Tkaciuc, ideologul comuniștilor moldoveni și „omul serviciilor secrete rusești”. Emisiunile au fost construite pornind de la aceste declarații ale unui fost ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru.
Șoc, breaking news, cataclism în politica românească. Liderul unui partid parlamentar de la București este spion rus și omul lui Putin. Acest lucru înseamnă trădare națională, ne-a anunțat Mihai Gâdea.
Simion nu este un patriot, este un extremist; nu este un bun român, este un spion rus; nu se duce la Cernăuți să fie alături de românii și biserica ortodoxă de acolo, ci pentru a se întâlni cu șefi de la FSB; tânăr fiind, n-a împânzit șoselele patriei cu sloganul „Basarabia e România” pentru că ar ști ceva istorie, ci pentru că a fost recrutat de ruși din fragedă pruncie ca să agite spiritele unioniste de peste Prut, să destabilizeze Republica Moldova și să distrugă aspirațiile euro-atlantice ale Chișinăului, întruchipate în prezent cu atâta strălucire de excelența sa, doamna președinte Maia Sandu.
Lucrurile nu trebuie neglijate, avem alegeri la anul, iar Simion urcă suspect în sondaje, ceea ce este un pericol pentru țară, pentru NATO, pentru lumea liberă și democratică, ne-a mai spus directorul A3-CNN. Pufăitul samovarului trebuie stârpit până nu se transformă în locomotivă. Individul trebuie demascat și împiedicat prin orice mijloace să facă mendrele rușilor și ale criminalului de război Vladimir Putin într-o țară membră NATO și aliată de nădejde a Ucrainei.
Din responsabilitate pentru apărarea destinului euro-atlantic al națiunii române, ne mai spune Gâdea, televiziunea pe care o conduce nu poate să tacă în fața unui eveniment de o gravitate extremă în care, iată, liderul unui partid parlamentar din România este demascat ca fiind agent rus.
Cooperativa minciuna și defăimarea a intrat în alertă. Marțea din Săptămâna Mare, show-ul din emisiune a fost total.
Gâdea, asemenea rățoiului din poveste, se opintește să scoată la lumină o râmă. Trage de ea cu toate puterile s-o arate lumii. Să pună reflectorul în ochii acestui trădător care este George Simion, pentru ca nu cumva să ne trezim cu surprize la urne.
Deconspirarea lui Simion produsă în acele emisiuni este demnă de o telenovelă. Un fost ministru al apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, se găsește se declare în martie 2023, într-un interviu pentru un site oarecare din România, că, în 2015, șeful de atunci al securității moldovene, pe nume Balan, i-a spus lui că Simion s-a întâlnit în 2011 la Cernăuți cu un șeful rezidenței FSB din acel oraș. Mai mult, Simion se întâlnea des și la Chișinău cu Mark Tkaciuc, „care era omul serviciilor rusești” și ideolog al Partidului Comuniștilor din R. Moldova.
„Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci, în timpul acela, directorul SIS-ului (Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova), o persoană foarte bine informată”, a afirmat Anatol Șalaru. Nu se știe dacă Șalaru s-a cerut să dea acel interviu din proprie inițiativă sau, fiind el o mare personalitate a geo-politicii, a fost căutat anume de respectivul site pentru a spune despre Simion ce a spus.
Recapitulez: fostul ministru moldovean afirmă în 2023 că în 2015 șeful securității de la Chișinău i-a spus că în 2011 Simon s-a întâlnit cu șeful rezidenței FSB din Cernăuți.
Suficient ca Antena 3-CNN să ia foc. Gâdea declanșează atacul. Ca să verifice afirmațiile dlui Anatol, îl caută cu insistență pe fostul șef al securității de la Chișinău, generalul Balan, cel care i-ar fi spus lui Șalaru despre trădările lui Simion. Balan nu răspunde la telefon și pace.
Șalaru a fost întrebat cu insistență, în emisiune, dacă are poze, înregistrări, filmulețe sau orice alte probe despre acele întâlniri ale lui Simion, dar a răspuns că nu are. „E datoria lui Simion să demonstreze că nu s-a întâlnit”, a răspuns în mod repetat fostul ministru moldovean. Este nivelul de gândire democratică kovesistă care plutește și în politica de la Chișinău, unde un fost ministru al Apărării afirmă că acuzațiile nu trebuie probate, ci dimpotrivă, cel incriminat trebuie să-și demonstreze nevinovăția.
În mod normal, deontologic pentru A3-CNN era ca povestea să se încheie aici. Nu sunt probe, nu se face subiectul.
Dar emisiunea s-a făcut. Și nu una, ci două. Gâdea spune în treacăt și cu jumătate de gură că a vorbit, totuși, cu un adjunct al lui Balan, care a negat că fostul șău șef ar fi spus așa ceva despre Simion.
Tkaciuc, la rândul său, a difuzat o înregistrare filmată în care neagă tot ce-a spus Șalaru, spunând că nu e cetățean rus, că n-a colaborat niciodată cu serviciile secrete, că nu s-a întâlnit niciodată cu Simion și că a făcut plângere penală împotriva lui Șalaru pentru declarațiile făcute la adresa sa. Șalaru a declarat că nu-i pasă de Tkaciuc, că degeaba l-a reclamat, întrucât codul penal din R.Moldova nu pedepsește calomnia și că niciodată un spion nu va recunoaște că e un spion.
În horă intrase pe turnantă și un general ucrainian, Oleksandr Skipalski, fost prim-vicepreședinte al SBU, serviciul secret al Ucrainei. La o săptămână după declarațiile din România ale lui Șalaru, un ziar din Kiev scria că și acest general Skipalski știa că „un ofițer al serviciului secret SBU care a lucrat la Cernăuți a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului român George Simion cu serviciile speciale rusești”.
Presat în emisiune de unii invitați ai lui Gâdea să susțină cumva afirmațiile pe care le face, Șalaru invocă informația publicată de ziarul ucrainian. Adică ucrainianul se baza pe ce afirmase Șalaru – și reciproc. Ca lucrurile să rămână definitiv ca-n tren, Șalaru anunță că ”în perioada următoare vor mai fi câteva persoane cu funcții înalte care vor face declarații despre George Simion. Am primit multe telefoane de la persoane cu funcții și mi-au spus că vor și ei să vorbească”, ne asigură Șalaru. Ura și la gară.
GENERALUL-RECTOR ARUNCĂ GAZ PESTE FOC
În dezbatere intervine unul dintre invitații permanenți ai lui Gâdea, un general, fost rector pe timp de pace al Academiei Militare și ajuns părerolog despre orice la vreme de război. Domnia sa are prestații consecvente, în conformitate cu fișa postului A3-CNN, arătându-ne aproape seară de seară dezastrul militar, politic și moral în care se află Putin și Rusia lui. Desigur, în contrast cu succesele eroicei armate ucrainiene și cu democrația euro-atlantică existentă în Ucraina prietenă. Sub bagheta ferbinte a lui Mihai Gâdea, generalul-rector ține cu succes bâzul formației „The Three Tenors” Radu Tudor-Chireac-Pieleanu, specialiștii de neegalat în geo-politica militară a zonei. De pildă, ca nu cumva să gândim noi cine știe ce prostii, generalul-rector a insistat să ne spună preventiv la un moment dat că prezența acelui avion american interceptat la 12 km de granița maritimă a Rusiei „nu este nicicum o provocare a SUA, asta să fie clar”. Ca și cum cineva ar fi gândit altfel.
În emisiunea consacrată demascării lui Simion și pentru că afirmațiile lui Șalaru se cam clătinau, generalul-rector aduce în discuție un alt subiect menit să reaprindă jărăgaiul dezbaterii. Domnia sa afirmă că adjunctul lui Simion de la AUR și membru fondator al partidului este transnistrean, are firmă în Transnistria și face afaceri cu detestabilul regim pro-rus de la Tiraspol. Mai mult decât atât, firma respectivului a renovat și clădirea Ambasadei Rusiei, „ceea ce vorbește de la sine despre orientarea partidului AUR”.
În emisiune intervine și respectivul, pe nume Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR. Spune că este din Piatra Neamț, că n-a fost niciodată în Transnistria și că n-are nicio firmă la Tiraspol. A absolvit Universitatea Tehnică de Construcții din București șef de promoție în 2004, continuând cu studii aprofundate și doctorat în domeniu.
După finalizarea studiilor lucrează numai în privat în domeniul construcțiilor, dobândind numeroase specializări. Publică 7 cărți cu tematică tehnică de specialitate, fiind astăzi unul dintre cei mai atestați ingineri din România. Este diriginte de șantier, auditor energetic, verificator de proiecte. Într-una sau alta dintre aceste calități a fost implicat în verificarea a peste 10.000 de proiecte de tot felul realizate în România pentru diverse instituții publice sau firme private.
Cea mai pretențioasă și importantă atestare a sa este cea de verificator de proiecte pe cea mai largă plajă (categoriile B, C, D, E, F). Cei în domeniu știu despre ce e vorba.
Acesta e omul despre care generalul-rector afirma că este transnistrean și că are relații cu Tiraspolul. În urma explicațiilor date pe post de cel incriminat, dl. generalul-rector a tăcut.
George Simion, invitat prin telefon să explice cum devine chestia cu adjunctul său de la partid, avea să spună că dl general-rector s-a documentat pentru afirmațiile despre ing. Lulea din niște postări ale cunoscutului militant pentru democrație stradală Mălin Bot. Coborârea unui ditamai generalul de la documentarea academică presupusă de funcția de rector la aceea de justițiarism popular ilustrat de personalități precum Bot, „Ceaușescu” et co. arată, desigur, flexibilitatea intelectuală a domniei sale și sincretismul original în care gradul din Armată și funcția din Academie se împacă cu tumultul ideologic al mahalalei.
Nu ne mai miră că, în cazul atâtor oameni tineri, nu contează absolut deloc competența și profesionalismul, ci barca politică în care se află. Este tipic pentru prostocrația care ne conduce să judece oamenii după alte criterii decât competența. În cazul ing. Lulea nu contează, după câte se vede, ce știe să facă în profesie. El este un vârf în profesia sa. Ceea ce contează, se pare, este că a scris și alte cărți decât cele de specialitate. Și care au titlurile „Basarabia e România”, „De ce nu iubim Rusia”, „Controverse – Mareşalul Ion Victor Antonescu”, „Mari momente în istoria Românilor”, „Visul unei națiuni. România Mare”. Generalul-rector probabil că n-ar putea să scrie asemenea cărți extremiste, iar să le citească ar fi o blasfemie.
Un enunț de mare subtilitate analitică făcut de domnia sa în aceeași emisiune a fost unul de care stă mâța-n coadă: cică unioniștii din R. Moldova și România (bate șaua către AUR) sunt plătiți de Moscova. În acest fel, Moscova le arată rusofililor de la Chișinău cât rău le produce unionismul din capul unora și că tot mai bine le e sub fusta Maicii Rusia.
Unionistul George Simon a avut parte de multe episoade contondente în R.Moldova. Ultimul s-a petrecut în 2018, când a fost expulzat și declarat indezirabil de frații noștri de peste Prut pentru o perioadă de 5 ani. Pregătise o mare adunare populară la Chișinău dedicată centenarului Marii Uniri.
Ulterior, în noiembrie 2021, a primit și din Ucraina interdicție de a intra în această țară timp de 4 ani. Un securist cam zaharisit, dar recuperat pe cale scrisă și orală, fiind foarte util propagandei dominante, declara pe alt post tv, în limbajul deceniului 6, că, „domle, de ce a ascuns Simon că a fost expulzat și din Ucraina!?…Trebuia să spună aici, deschis, în fața poporului!…A ascuns!”…
Deducem că expulzarea unui român de către țara prietenă și democratică Ucraina este un fapt deosebit de grav. Autoritățile române n-ar trebui să rămână indiferente. Orice cetățean român care este supus unor astfel de sancțiuni din partea unor țări aliate și prietene ar trebui să cunoască îngrădiri corespunzătoare și în țară. Cum ar fi, de pildă, să nu facă politică. Ar fi și cazul celor care nu primesc viză pentru SUA. Înseamnă că au ceva la dosar, care ar trebui sancționat pe plan intern, nu doar la consulatul partenerului strategic.
Cu orientarea pe care a dat-o emisiunilor sale, Mihai Gâdea încearcă să tragă de o râmă și s-o rupă în două. Numai că, ruptă în două, râma nu moare. Ies două râme. Sondajele confirmă.
Comenteaza