O forma mascata , de-a dreptul fatala , de FURT al CREERELOR din tzarile Estului !!

Orice analiză ctuala asupra dezvoltarii si evolutiei unor state trebuie începută prin a vedea ce s-a întâmplat cu cele 11 tzari care au aderat la UE în 2004.. Odată ce au căzut frontierele, s-a produs o hemoragie demografică și Vestul s-a îmbogățit gratis cu 10 milioane de angajați – majoritatea bine si foarte bine calificati! –  proveniți din aceste țări. Dintre aceștia, circa o treime aveau studii superioare și ei sunt cei care au contribuit in mare parte din creșterea economică a Vestului.  Croația a pierdut un sfert din populație (un fost premier croat a îndrăznit să spună că acesta este un pericol existențial pentru țară . România, Bulgaria și țările baltice au pierdut o cincime din populație în acest fel. Polonia a pierdut o zecime din populație. Dintre primele zece tari UE la mortalitatea covid, opt sunt din Europa Centrală și de Est. Puteți fi siguri că lucrurile nu ar fi stat astfel, dacă sute de mii de doctorii ar fi rămas în țările lor. Acest dezastru demografic a năruit orice speranță că Estul ar putea vreodata ajunge din urma tzarile din Europa de Vest. Lovitura a fost fatala !! ” Europa de Est va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți”, spunea Beata Javorcik, profesor la Oxford și economist-sef al BERD pentru Europa de Est. La fel de grav,  in Polonia, străinii dețin jumătate din industrie și din retail, în special prin intermediul marilor companii.În Cehia , Slovacia și Polonia, companiile străine asigură jumătate din exporturi , iUngaria, străinii asigura patru cincimi din exporturile țări  , iar in Romania, procesul a fost si mai devastator !!!

 Acest lucru ar fi fost fără precedent în țări cu o forță de muncă bine instruita si competentă. Până la urma, cehii erau mai prosperi decât elvețienii sau suedezii în 1938, iar polonezii și ungurii erau în fața Madridului, înainte de războiul civil din Spania.  Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică spune că prin atragerea si plecarea forței de muncă din Est în Vest, pur si simplu Estul , saracit fatalmente , a donat nu mai puțin de 400 de miliarde de euro, bani care ,acasa la ei , au fost investiți în educația si calificarea acestor oameni . Asta depășește cu mult ceea ce Bruxellesul a oferit acestor state. Polonia a cheltuit 160 de miliarde pentru a-i educa pe cei 2,6 milioane de cetățeni care au plecat, însă a primit de la UE 138 de miliarde de euro.  fondurile europene sunt cheltuite în Est în special în proiecte de infrastructură, unde companiile vestice primesc majoritatea contractelor și obțin astfel patru cincimi din aceste fonduri europene.

Europa Centrală și de Est a devenit astfel doar  ”o uzină” pe lanțurile de producție occidentale …  Vechea UE sifonează de aici componente pe care le ansamblează și apoi le exportă în China și în alte părți. Dintre statele care aprovizionează de exemplu , Germania, Polonia depășește Franța, Italia și Spania.iar Europa Centrală și de Est a devenit o piață cheie și total captivă a Europei de Vest. Hegemonul german depinde de această piață. În 2020, Berlinul a exportat în ECE în valoare de 179 miliarde de euro, în timp ce exporturile germane în SUA au fost de numai 103 miliarde, în China de 96 de miliarde și in Rusia de doar 23 de miliarde de euro… Economiile central și est-europene au crescut, într-adevăr, însă PIB-ul pe cap de locuitor ne amintește cât de multe provocări sunt mai departe. Polonia,de exemplu, are doar jumătate din PIB-ul pe cap de locuitor față de media europeană , iar Cehia are două treimi. Apoi, trebuie amintit că polonezul produce doar 26% din cât produce un danez… Cehul produce o treime din ceea ce produce danezul. iar România 18% din ceea ce se produce în Danemarca pe cap de locuitor si Bulgaria doar 14% !

Pentru că nu mai are mari grupuri industriale, Romania , ca si intreg Estul nu are acces la miliardele oferite de UE pentru proiectele high-tech. Vestul in schimb ,  cheltuiește pentru proiecte spațiale, de apărare, de cercetare și dezvoltare… Deși are aproape un sfert  din populația UE , Europa Centrală și de Est a primit doar a 12-a parte din cele 65 de miliarde promise pentru cercetare și dezvoltare pe perioada 2014-2020. Pentru ca insulta să fie și mai mare, țări extra-UE, precum Norvegia, Israel și Elveția au primit mai mult …

 Apoi intervine absurditatea criteriilor impuse emisiilor zero de carbon. Regiunea estică nu-și permite așa ceva… Cu toate astea, Bruxellesul va interzice in continuare    … saracilor zonei  dreptul de folosire a surselor ieftine de energie. Asemenea politici pun presiune pe Competitivitatea Estului , care va fi din nou zdrobită, iar contribuabilii din aceasta parte a Lumii  vor fi obligați să ofere subsidii companiilor vestice care produc turbine eoliene și alte tehnologii de acest soi. .. prea scumpe si nu tocmai de maxima eficientza …

Prof.Deak Andrei