Furie la Moscova : Biden a spus că Putin nu poate rămâne la putere / HotNews.ro

Declaraţiile preşedintelui american Joe Biden conform cărora „criminalul de război” Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere” în Rusia au generat reacţii furioase la Moscova, informează dpa, potrivit Agerpres.Senatorul rus Konstantin Kosaciov, preşedintele Comitetului pentru afaceri externe din camera superioară a Parlamentului Rusiei, a declarat că Biden a făcut cu o „regularitate înspăimântătoare” afirmaţii care sunt mare grave decât crimele. Au existat timpuri când cuvântul unui preşedinte al SUA avea greutate, însă acele timpuri au trecut, a adăugat Kosaciov.În timpul discursului său înflăcărat susţinut sâmbătă seara în faţa unei mulţimi de oameni la Varşovia, Biden a spus: ”Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”.

Casa Albă și Blinken, încercări de control al daunelor după declarația de sâmbătă

Această declaraţie a fost interpretată ca o schimbare majoră în politica externă a SUA, prin care Biden pare să fi sugerat că o schimbare de regim ar fi necesară în Rusia.Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ripostat rapid, afirmând că „nu este treabă lui Biden să decidă aceasta”. „Preşedintele Rusiei este ales de ruşi”, a spus Peskov.În condiţiile în care afirmaţia lui Biden a făcut înconjurul lumii, Casa Albă a ţinut să precizeze că preşedintele SUA „nu a cerut o ‘schimbare de regim’‘ în Rusia. Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken a venit și el cu declarație în care a ținut să subliniezecă SUA „nu au o strategie de schimbare a regimului în Rusia sau în orice altă parte”.

Joe Biden a fost criticat dur de un înalt diplomat american pentru declarația contra lui Putin: ”A făcut ca o situație periculoasă să devină și mai periculoasă”.În acelaşi discurs de sâmbătă, Biden l-a calificat pe Putin drept „călău”, „criminal de război” şi „dictator sângeros”.

Preşedintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, l-a acuzat pe preşedintele american de „declaraţii nediplomatice” şi de „isterie”.”Biden este slab, bolnav şi nefericit”, a comentat Volodin pe Telegram. „Cetăţenilor americani ar trebui să le fie ruşine cu preşedintele lor. Este posibil ca el să fie bolnav. Ar fi bine dacă Biden şi-ar face un control medical”, a adăugat el.Pe de altă parte, potrivit lui Volodin, Vladimir Putin merită respect pentru atitudinea sa „reţinută”.Moscova a atenţionat recent că relaţiile diplomatice cu SUA sunt pe punctul de a fi complet compromise din cauza escaladării tensiunilor asupra invaziei ruse în Ucraina.

––––––––––––––––––FĂRĂ COMENTARII––––––––––

 

SRI a avertizat despre planurile lui Putin încă din 2017

Andra Daoud 26.03.2022, 23:00

În ziua în care Serviciul Român de Informații a împlinit 32 de ani de la înființare, a fost făcut public un filmuleț în care instituția avertiza comunitatea internațională de informații cu privire la pericolul pe care îl reprezenta Vladimir Putin. Interesant este că filmulețul a fost realizat cu 5 ani înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, însă dat publicității abia acum.

Acțiunile lui Vladimir Putin au fost anticipate de mai mulți lideri politici și instituții din lume, înainte ca Rusia să atace Ucraina. Serviciul Român de Informații a publicat, în ziua în care a aniversat 32 de ani de existență, un filmuleț făcut în 2017, în care atrăgea atenția asupra intențiilor lui Vladimir Putin în Europa.„Iată cum se vedea lumea prin ochii SRI, în urmă cu 5 ani. Filmul de mai jos a fost prezentat comunității internaționale de intelligence în anul 2017”, este mesajul din deschiderea filmulețului. Videoclipul prezintă în mod ironic felul agresiv al Rusiei de a se raporta la vecinii săi și anexarea Crimeei, din 2014. Filmulețul aduce în discuție și destrămarea Uniunii Sovietice și intenția Rusiei de a o reface, dar și atitudinea ostilă față de Republica Moldova și alte țări care s-au orientat către Occident. Nu este uitată nici disponibilitatea Rusiei de a vinde energie ieftină țărilor din Europa, cu condiția ca acestea să aibă o atitudine prietenoasă față de Moscova.

Klaus Iohannis, mesaj de ziua SRI : Președintele și premierul României au transmis câte un mesaj cu ocazia zilei Serviciului Român de Informații. Klaus Iohannis a subliniat că rolul SRI este unul major în ceea ce privește sistemul de securitate al țării și că acesta va trebui să acționeze preventiv. ”Ziua Serviciului Român de Informații ne oferă prilejul de a sublinia rolul esențial al acestei instituții în protejarea valorilor democratice și promovarea intereselor naționale ale României și ale aliaților săi, în realizarea securității naționale, în asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și apărarea statului de drept.Reputația de care vă bucurați astăzi în rândul partenerilor, colaboratorilor și beneficiarilor este rezultatul unui management eficient și al profesionalismului celor care lucrează în cadrul Serviciului Român de Informați. Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei ne obligă să ne concentrăm eforturile asupra noii crize din vecinătatea noastră și, în mod evident, asupra diminuării riscurilor la adresa securității naționale generate de aceasta. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a contribui, potrivit competențelor legale, la eforturile de asigurare a securității cibernetice a României, precum și la apărarea intereselor economice, urmărind cu prioritate, în actualul context, posibilele riscuri la adresa securității energetice și a celei alimentare. La acestea se adaugă fenomenul migrației ilegale, terorismul internațional, dar și fenomenele generate de amenințările de mediu”, a transmis președintele Klaus Werner Iohannis.

––––––––––––––––––––

 

Traian Băsescu nu mai poate vorbi. Starea sa este gravă

Anca Lupescu /13:07 27.03.2022

După ce în presă au apărut informații contradictorii cu privire la starea lui Traian Băsescu, un apropiat al fostului președinte face declarații. Se pare că politicianul a ajuns pe mâna medicilor din Bruxelles.Fostul președinte este internat într-o clinică din Bruxelles, după ce i s-a făcut rău. Presa a scris, pe surse, că acesta ar fi suferit un accident vascular cerebral, însă informația a rămas neconfirmată, până acum. Acum, un fost senator a făcut dezvăluiri despre starea de sănătate a lui Traian Băsescu. Fostul președinte a refuzat să rămână internat la Spitalul Militar, însă starea lui s-a agravat, motiv pentru care a fost dus de urgență în străinătate. „Din ce știu, că am vorbit cu un apropiat de-al dânsului, Traian Băsescu și-a pierdut vocea, nu mai poate vorbi. Starea sa este gravă. Nici cu familia cu a putut schimba câteva cuvinte. Cei care vor să arunce acum pietre, să mai aștepte.”a spus Lucian Iliescu, citat de Știripesurse.ro.

Fostul președinte a colaborat cu Securitatea. Decizia ÎCCJ

Reamintim că Traian Băsescu a primit decizia definitivă de la Înalta Curte de Casație și  Justiție că a colaborat cu Securitatea. Magistrații au avut nevoie de 9 luni de zile pentru a motiva decizie, după ce dosarul a ajuns la Instanța Supremă în iunie 2020.„Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi, pronunțată miercuri.

„Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, a fost reacția lui Băsescu.

*

Nota redacției – Băsescu merită să fie în deplinătatea puterilor sale ca să simtă pe de-a întregul eșecul vieții sale clădită pe minciună și răutate. Merită să fie capabil să apară în procesele ce le mai are, să suporte batjocura bine meritată pe care soarta i-o pregătește. Biden își merită și el soarta pe care sunt sigur că o va avea. Cacealmaua de la alegerile din 2020 au ofensat nu numai America, ci și întreaga omenire. Normal ar fi ca americanii să-i facă ceva și să dispară de la Casa Albă.