Dificil de stabilit cat adavar si cat fake news este in articolul de mai jos… Doar expertii militari pot avea o opinie cat de cat realista….  Bulgarii, ungurii, polonezii si altii, au cumparat echipamente militare noi, moderne, numai cretinii nostri decidenti au dat bani grei pe niste harburi, sa le fie lor bine  si sa ramana la butoane cu sprijin extern… 

M.R.

Date: 19.11.2020 21:53 (GMT+02:00)
Către:
Subiect: Un articolaș

Dotările armatei noastre sunt, în principal, cele realizate în ani 80 de Ceaușescu. De-aceea, la ora actuală, din punct de vedere al echipamentelor, suntem efectiv în afara jocului. Să vedem însă ce s-a făcut.

Primul „cel mai mare” contract de achiziție militară a fost parafat în 2003 de Guvernul Năstase și a presupus o achiziție cu cântec de fregate second hand din Marea Britanie. Pentru cele două fiare plutitoare, România a plătit 170 milioane EUR. De menționat că fregatele respectivele sunt mult depășite fizic și moral. Participarea lor într-un război e puțin probabilă, la ora actuală constituind o provocare menținerea lor pe linia de plutire. De remarcat este că, în cazul acestei achiziții, procurorii englezi au declanșat o cercetare deoarece s-a constatat că au existat interpuși care au încasat ilegal niște comisioane. Dinspre partea română nu s-a făcut nicio cercetare. Mucles absolut!

Achizițiile militare au luat pauză până la „tunul lui băsescu”: achiziția de avioane F16 direct de la gunoi. Cu toate că erau depășite tehnic, pe avioanele achiziționate de armata română, într-o perioadă de criză profundă, țara a plătit peste 1 mld. EUR!!! Evident, la această achiziție, ca și la cele care vor urma, s-a ignorat total legea offset-ului. Recent, generalul trădător Ciucă a anunțat că urmează să mai achiziționeze alte avioane F16. E cât se poate de clar că la mijloc e tot o potlogărie din care se vor îmbogăți niște șmecheri. F16 nu se mai fabrică, astfel încât achiziția nu se poate face decât din … cimitirele de avioane sau de la țările care le vând fix pentru a scăpa de ele întrucât sunt uzate.

Să ne uităm si la cifre. Principalul dușman al lui F-16 este SU-35, față de care este net inferior. Să presupunem totuși că mărețele noastre avioane s-ar confrunta cu ceva mai slăbuț, gen SU-30. Singurul lucru la care avioanele americane sunt superioare este autonomia(4220km vs 3000km). În rest, viteza Suhoiului este dublă(Mach 2 față de Mach 1.2). Radarul unui F16 de top are o rază de 300km în timp ce SU-30 are raza de 350km. Numai că, ATENȚIE!, avioanele F-16 care au intrat în dotarea armatei române au instalat pe ele bătrânul radar APG66(V)2 a cărui rază este de … 80 km!!! Practic, un avion dotat cu un asemenea radar e scos din joc. Ca să înțelegeți cam cât de jos suntem, o să vă spun că MIG-urile armatei române au un radar cu o rază mai mare de acțiune decât avioanele F-16 care ne-au fost livrate! Asta înseamnă că, într-o confruntare directă, avioanele noastre F-16 sunt doborâte încă înainte de a se prinde că urmează să se lupte cu un avion dușman.

Dacă în cazul avioanelor e chiar la mintea cocoșului că niște tărăboanțe luate din gunoi n-au cum să facă față unor arme moderne, fake news-ul cel mai mare a fost ventilat în cazul sistemului Patriot achiziționat de noi cu bani mai mulți decât au dat polonezii pe o versiune superioară. De asemenea, așa cum v-ați obișnuit, achiziția s-a făcut cu ignorarea totală a offset-ului, iar banii au fost plătiți ca la curve, cu mult înainte de livrare!

Hai să vedem totuși pe ce-am dat banii, comparând Patriot cu sistemul concurent rusesc S400. Care sistem e mai ieftin decât cel american și, la ora actuală, un recordman al vânzărilor. Ca să nu existe discuții, aveți mai jos caracteristicile la liniuță:

– Viteza maximă a țintei: 4.8 km/s(S-400) vs 1.38 km/s(PAC)

– Distanța operațională: 400/250/120/40km(S-400) vs 20km(PAC)

– Altitudine maximă: 185km/30km(S-400) vs 24.2km(PAC)

Poate oricine să remarce că, din orice punct de vedere am privi, față de „concurența” rusească suntem precum sălbaticul cu măciuca în fața soldatului dotat cu pistol-mitralieră. Și, de asemenea, veți înțelege de ce Erdogan s-a hotărât să cumpere S-400 și nu Patriot,, în ciuda presiunilor deșănțate făcute asupra sa.

Partea frumoasă a narațiunii este că noi ne înarmăm pentru o posibilă confruntare cu Rusia cu care … nu avem graniță comună. Asta este cea mai idioată justificoare a tuturor timpurilor. Nimeni însă nu vrea, în schimb, să înțeleagă că tot ceea ce înseamnă armată nu-i decât o imensă afacere de corupție prin care se scurg de la Buget bani pe care nu-i avem în beneficiul unor șmecheri corupți până-n măduva oaselor. Istoria, din păcate, se repetă, iar temerea cea mai mare pe care-o am este că ne paște o nouă confruntare în care, din nou, bietul român în izmene va trebuie să facă față vrăjmășiei timpurilor în timp ce jigodiile vor huzuri la loc sigur într-un colț liniștit de lume.

Dan Diaconu