Papa unește credințele. Educația globală „împotriva urii” care impiedică unitatea mondială.

Mesaje primite

Misu Croitor

9 oct. 2021, 16:25 (acum 2 zile)

către eu

Unind credințele(document)

„…cei doi semnatari – Papa Francisc și Marele Imam al lui Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb – sunt lideri religioși de renume și cu exemplele lor personale de deschidere au puterea de a uni miliarde de oameni în islam și creștinism…”

„…Fostul președinte al Nigerului, Mahamadou Issoufou, a declarat că documentul este istoric în unirea oamenilor celor trei mari „credințe abrahamice” – iudaismul, creștinismul și islamul – într-o dorință comună de a căuta valorile fraternității, solidarității, păcii, toleranței, și libertate.

Premiul Zayed, a adăugat el, oferă ocazia de a explora valorile conținute în document, precum și direcția în care se îndreaptă lumea… „

Membrii juriului Zayed Award for Human Fraternity organizează o conferință de presă pentru a-și împărtăși gândurile cu privire la valoarea fraternității umane și calitățile pe care le caută în persoana care va primi premiul 2021.

De Devin Watkins

Sediul Vatican News a găzduit vineri o conferință de presă cu membrii comisiei juriului care vor alege câștigătorul din acest an al Zayed Award for Human Fraternity.

Premiul urmărește să recunoască persoanele și organizațiile care au adus contribuții profunde la progresul uman, precum și să faciliteze coexistența pașnică pe baza umanității noastre comune.

Pas pe calea fraternității

Cardinalul Michael Czerny, SJ, a dat startul conferinței de presă de vineri, menționând că Documentul privind fraternitatea umană este un „pas” important pe calea păcii între popoare, mai degrabă decât „o realizare”.

Cardinalul a spus că efectele pe termen lung ale documentului vor depinde de primirea acestuia „de către credincioși”. El a adăugat că fiecare persoană de pe pământ este un credincios și că este o distincție falsă să numim unii oameni credincioși și alții „necredincioși”.

„Nu există un„ necredincios ”uman”, a spus cardinalul Czerny. „Deci, depinde de toți oamenii de toate credințele – de toate convingerile, de toate angajamentele – să realizăm sensul și potențialul Documentului și să îl punem în practică.”

Unind credințele

Fostul președinte al Nigerului, Mahamadou Issoufou, a declarat că documentul este istoric în unirea oamenilor celor trei mari „credințe abrahamice” – iudaismul, creștinismul și islamul – într-o dorință comună de a căuta valorile fraternității, solidarității, păcii, toleranței, și libertate.

Premiul Zayed, a adăugat el, oferă ocazia de a explora valorile conținute în document, precum și direcția în care se îndreaptă lumea.

Depășirea „virusului urii”

Dr. Leah Pisar, președinta Proiectului Aladdin, care lucrează pentru a contracara violența și fanatismul, a legat ocazia de pandemia Covid-19 în curs de desfășurare.

Ea a spus că pandemia a generat un „virus al urii” printre popoare, o ură despre care a spus că valoarea fraternității umane poate contribui la contracarare.

Într-un interviu acordat Vatican News pe marginea conferinței de presă, dr. Pisar a vorbit pe scurt despre experiența sa de fraternitate umană, reiterându-și îngrijorarea cu privire la direcția în care se îndreaptă omenirea.

Ea a oferit experiența dureroasă a tatălui ei despre Holocaust ca exemplu. Samuel Pisar a petrecut patru ani în lagărele de moarte naziste de la Dachau și Auschwitz, printre altele, a fost singurul supraviețuitor al școlii sale poloneze de 900 de copii și a suportat uciderea oricărui alt membru al familiei.

„Totuși, el a ieșit din toate acestea cu speranță, cu speranță”, conform fiicei sale, „și cu credința că nu există dușmani ereditari”.

Ascultați interviul complet

Vigilență constantă

Dr. Pisar a adăugat că tatăl ei a depășit tentația de a ură, învățând pe mulți oameni pe parcursul îndelungatei sale cariere de avocat în SUA că omenirea trebuie să învețe să trăiască unii cu alții.

„Trebuie, trebuie, trebuie să rămânem vigilenți, astfel încât astfel de orori să nu se mai întâmple”, a îndemnat dr. Pisar. „Și când privesc lumea astăzi, îmi fac griji că se întâmplă lucruri rele, că oamenii se întorc împotriva altor oameni, că există ură, că există violență”.

Însă, a concluzionat dr. Pisar, fraternitatea umană – și Documentul și Premiul dedicat acestei valori – sunt o adevărată „chemare la acțiune pentru a rezista acestui lucru și pentru a propune acest mesaj al fraternității și umanității comune”.

(LR) Mahamadou Issoufou, José Ramos Horta, Leah Pisar

Documentul se alătură valorilor universale

Pe măsură ce conferința de presă a continuat, José Ramos Horta, fostul președinte al Timorului de Est, a declarat că Documentul despre fraternitatea umană este „extraordinar” în capacitatea sa de a reuni valori care sunt universale în istoria gândirii umane.

El a adăugat că cei doi semnatari – Papa Francisc și Marele Imam al lui Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb – sunt lideri religioși de renume și că exemplele lor personale de deschidere au puterea de a uni miliarde de oameni în islam și creștinism.

Judecătorul Mohamed Abdelsalam, secretarul general al Comitetului superior al fraternității umane, i-a lăudat pe cei doi lideri și semnatari ai documentului, precum și pe principalul promotor al documentului, șeicul Zayed bin Sultan Al Nahyan din Abu Dhabi.

„Documentul despre fraternitatea umană vine într-un moment foarte istoric de împărtășire și rupere a pâinii” între cei doi lideri, a spus el. „Și în acest document au prezentat lumii întregi un mesaj care solicită o cultură a împărtășirii, o cultură a păcii, o cultură a solidarității.”

Zayed Human Fraternity Award: ‘A call to action to resist spread of hatred’ – Vatican News
https://www.vaticannews.va/en/vatican-city/news/2021-10/zayed-human-fraternity-award-2021-jury-leah-pisar.html