Francesco Forciniti: Despre rușinoasa anulare a alegerilor din România
De Redacția / Opinii / Publicat: Sâmbătă, 14 decembrie 2024, 12:00 / 4 comentarii

O decizie care marchează punctul fără întoarcere către militarizarea forțată a întregului continent european, dar și sfârșitul oricărei aparențe de democrație.

Un text publicat de avocatul Francesco Forciniti, fost membru al parlamentului italian, pe platforma VisioneTv și pe care îl reproducem pentru cititorii ActiveNews.

*

Vreau să revin asupra acestui subiect, deoarece consider că este un episod dramatic și intenționat subestimat de mașinăria mediatico-politică din țara noastră, marcând punctul fără întoarcere către militarizarea forțată a întregului continent european, dar și sfârșitul oricărei aparențe de democrație în instituțiile sale.

Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, care avusese loc cu două săptămâni înainte, și a împiedicat desfășurarea turului doi, programat peste doar două zile.

O decizie evident extrem de gravă și fără precedent, mai ales având în vedere că operațiunile de vot erau deja începute pentru cetățenii români din străinătate, care avuseseră posibilitatea de a vota.

În perspectiva turului doi, candidatul independent Călin Georgescu, care obținuse primul loc în primul tur, era creditat de sondaje cu aproape 70% din voturi și era pe cale să câștige categoric.

Însă ideile sale despre necesitatea deschiderii unor canale diplomatice cu Rusia și refuzul cursei de înarmare impuse de NATO erau, evident, inacceptabile pentru „stăpânii războiului”.

Fiind un cunoscător și pasionat al dreptului, am căutat și am citit hotărârea. Sincer, mă așteptam să găsesc un act bine structurat, cu zeci de pagini, care să motiveze în detaliu o decizie atât de gravă și fără precedent, cum este anularea unui proces electoral în desfășurare.

Te-ai aștepta la disertații juridice complexe, analize aprofundate, un raționament logic și deductiv solid, poate chiar ai spera să surprinzi frământările interioare ale judecătorilor, obligați să ia o astfel de măsură gravă.

Și totuși, nu am găsit nimic din toate acestea: hotărârea este alcătuită din patru pagini pline de „fum” juridic, argumentate ca de un practicant în prima zi de școală de magistratură.

În mod deosebit, aș vrea să mă opresc asupra a trei puncte, pentru că aș dori ca toți să înțelegeți gravitatea celor întâmplate la câțiva kilometri de casa noastră.

1. Curtea recunoaște că a „luat act” de dosarul desecretizat de serviciile secrete, care sunt, în esență, o agenție guvernamentală, fără a efectua vreo evaluare de fond asupra credibilității informațiilor divulgate și a gravității lor reale. Practic, Curtea „constată” și nu verifică. În esență, cel mai înalt for judiciar a acceptat pe încredere ceea ce i-a spus guvernul.

2. Curtea consideră că Georgescu – nici măcar menționat expres în hotărâre, altă omisiune gravă – ar fi beneficiat (și nu realizat direct) de o „promovare agresivă” pe rețelele sociale și că „materialele electorale” nu purtau marcajele specifice comunicării electorale. Practic, conform logicii judecătorilor, orice alegeri din zilele noastre, oriunde în lume, ar putea fi anulate invocându-se un ipotetic abuz de postări pe rețelele sociale. Nu cred că este nevoie să explic la ce abuzuri se poate ajunge cu un astfel de precedent în viitor. Este suficient ca un candidat incomod să câștige, să fie acuzat de „promovare agresivă” și voința populară este anulată. Este șocant.

3. Curtea susține că alegătorii „ar putea fi induși în eroare cu privire la identitatea și calitățile candidatului”, exprimând practic un judecată politică asupra lui Georgescu (din nou, fără a-l menționa) și calificând implicit drept naivi și dezinformați pe toți cetățenii care, peste doar 48 de ore, l-ar fi ales în masă.

Acesta este linkul original către hotărâre, direct în română:

https://www.ccr.ro/wp-content/uploads/2024/12/Hotarare_32_2024.pdf.

Nu v-am rugat niciodată să distribuiți un articol, dar de data aceasta mi-aș dori enorm ca aceste informații să ajungă la cât mai multe persoane, pentru că este important să înțelegem în ce abisuri de autoritarism militarist alunecăm fără să ne dăm seama. Mulțumesc!