1936: Corneliu Codreanu împreunã cu un grup de conducãtori legionari la sediul legionar din Str.Gutenberg Nr. 3, Bucuresti. In centrul imaginii, Cãpitanul Miscãrii Legionare; în stânga, Prof. Horia Sima. Printre cei prezenti: Ion Mota, Gen. Cantacuzino-Grãnicerul, Ing. Gheorghe Clime, Prof. Dumitru Caracostea, Dr. Ion Banea, Corneliu Georgescu…
Fotografia de mai sus îl reprezintă pe Corneliu Zelea Codreanu, pe treptele casei din Guttenberg. Este însoțit de câțiva comandanți legionari. Printre ei, cel din stânga, Horia Sima.
De prima oară când am avut sub ochi această fotografie mi s-a părut ușor stranie poziția în fotografie a lui Horia Sima. Mi-a făcut impresia că este din altă fotografie și lipit alături de ceilalți. Sunt conștient că s-ar putea să fac un mare păcat prezentând în public îndoiala mea. Dar eu nefiind un specialist cât de cât în asemenea chestiuni, las pe alții, mai pricepuți să se pronunțe.
M-aș bucura ca suspiciunea mea să nu se confirme.
ion coja
romani ca brazii… ce mai….
Nu mi-a trecut prin gând această ipoteză. M-am uitat cu atenție la poza mărită nu e trucată, dar uitandu-ma cu atenție la ea se vede un lucru interesant…În timp ce grupul in frunte cu Codreanu e unit, Horia Sima e distant și pare ieșit din cadru. Daca l-am scoate din poza nici nu s-ar observa!
Poziția lui Horia Sima, după părerea mea, este explicabilă și o pun pe buna credință și respectul lui Horia Sima față de cei prezenți. Horia Sima a fost un elev și student eminent, un bun legionar și exclud posibilitatea ca el să fi încercat asemenea tertipuri, Horia Sima prin ce făcuse și funcțiile deținute avea legitimitate!
P.S Cred că ideea cu pozele falsificate ale lui Nicolae Ceaușescu și Elena introduse în manifestație nu au fost opera lui Ceaușescu ci a unor lingușitori. Ceaușescu intrase de tânăr în PCdR, din convingere, pornise de jos, făcuse pușcărie.
Mulțumiri, Sarmis.
Așadar, avem, de jos în sus și de la stânga la dreapta:
– Horia Sima, ?, Căpitanul, prof. Dumitru Caracostea (remarcabil critic, istoric literar și folclorist, cinci ani de pușcărie făcuți la 71 de ani, sub comuniști), Corneliu Georgescu
– Ion Banea (medic, asasinat în septembrie 1939), gen. Gh. Cantacuzino-Grănicerul (și-a vândut o moșie pentru a înzestra armata româna cu mitraliere moderne, în primul război mondial), ?
– Ion Moța (mort în Spania, luptând împotriva bolșevicilor spanioli, în 1937), ing. Gheorghe Clime (asasinat în 1939)
– Radu Gyr (un adevărat martir: 20 de ani de închisoare sub trei regimuri, fost pe frontul de Răsărit), ?
Prezenți! Dumnezeu să-i ierte! Măcar atât: să nu le uităm numele.
Cel de sus, cu ochelari: Radu Gyr.
Greu de înțeles ce-ar fi câștigat Sima sau un falsificator al fotografiei adaugându-l pe Sima. Oricum, fotografia e prost scalată (oamenii sunt prea lati), poate și de aici impresia dv.
Eu unul, când văd o fotografie cu legionari, consider că e de datoria mea, în semn de respect, să-i identific pe fiecare. Aici îi vedem pe Căpitan, Horia Sima, Ion Moța, Gh. Cantacuzino-Grănicerul, posibil Vasile Militaru (al doilea din dreapta). Știe cineva cine sunt ceilalți?
Cred că este simplu de înțeles ce ar fi câștigat Horia Sima!
Sugerați că și-ar fi făcut o bună imagine de public-relations fotografiat fiind alături de Căpitan? Nu cred că Horia Sima, un legionar devotat și un om de onoare, ar fi recurs pentru asta la un fals.