Iurie Levcic: „E în puterile noastre
să salvăm folclorul românesc
din Regiunea Cernăuți”
Iurie Levcic – inima festivalurilor de folclor românesc din regiunea Cernăuți
„E în puterile noastre
să salvăm folclorul românesc
din Regiunea Cernăuți”
Interviu cu Iurie Levcic, președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți
Cernăuțiul a devenit, în ultimii ani, gazda unor spectacole folclorice excepționale, cu participarea tinerilor băștinași români. Ei sunt promotorii unor creații populare nealterate, dar și portului național din lăzile de zestre ale bunicilor nord-bucovineni. Festivaluri de muzică românească „Să-mi cânți, cobzar”, „În grădina cu flori multe”, organizate de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, au devenit cunoscute în România și RM.
Beneficiază de prezența unor mari artiști, precum Maria Iliuț cu formația „Crenguța de iederă”, Nicolae Grebincea cu ansamblul „Plăieșii”, rapsozi populari din Iași, Suceava, Botoșani, Rădăuți și din comunitatea românilor din Bulgaria.
– Dragă Iurie Levcic, ce a mai rămas viu din folclorul satelor bucovinene din Regiunea Cernăuți de după URSS?
– Dacă ne referim la folclorul autentic, puține „izvoare” nealterate mai există, majoritatea sunt poluate cu manele, dar și cu influențe ale reprezentanților etniilor conlocuitoare. Dar mă bucură faptul că am reușit să eliminăm din scenele cernăuțene nonvalorile. Treptat, revenim la costumul popular tradițional, înlăturăm kitsch-urile, readucem în atenția publicului doinele, uitate pe la noi. Tot mai frecvent suntem invitați la sărbători și manifestări folclorice din România, unde copiii noștri au ce învăța, au ce compara.
– Cum reușești să organizezi festivaluri de folclor de importanță europeană la Cernăuți?
– Organizarea acestor festivaluri a fost impusă de necesitatea stringentă de a salva valorile muzicii populare într-o perioadă, când situația lăutarilor, rapsozilor, tarafurilor populare care cântă muzică populară veritabilă, se înrăutățește pe zi ce trece. Drept urmare, aceste tarafuri au început să nu mai aibă de unde recruta membrii tineri, unele chiar desființându-se, “dinastiile” binecunoscute în Bucovina de lăutari rămânând fără urmași și odată cu acest fenomen, acest segment foarte valoros al culturii populare românești fiind în mare pericol de dispariție.
Mâ mândresc că sunt român și fac tot ce-mi stă în puteri, ca prin intermediul unor astfel de evenimente, să-mi aduc aportul la păstrarea identității românești și să-i învăț și pe cei de lângă mine, în special pe tineri, să facă același lucru. Sunt sprijinit și de oamenii de bună credință din ținut. Mi s-au alăturat și mulți români din Țară și de peste hotare, care mă susțin în toate eforturile. Am și pregătirea necesară pentru a reuși: sunt absolvent al Colegiului de Artă și Facultății de Istorie, Sociologie și Politologie din cadrul Universității Cernăuți. De asemenea, am obținut și specializarea necesară pentru asemenea activități, prin intermediul unor cursuri susținute de specialiști consacrați din România.
„Umplem vidul din educație prin eforturile comunității noastre”
– Ce impact au festivalurile de muzică românească din fosta capitală bucovineană?
– Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți organizează manifestări culturale, devenite tradiționale pentru etnicii români din Ucraina. Festivalurile cernățuțene sunt cunoscute deja în RM și România prin faptul că revitalizează tradițiile naționale și lansează tinerele talente. Festivalul-concurs de folclor românesc ”În grădina cu flori multe” ajunge deja la cea de-a IX-a ediție. La toate etapele de preselecție, participă anual circa patru sute de copii și tineri, cu vârstă între șase și 25 de ani. Are o deosebită amploare Festivalul Internațional de muzică românească ”Să-mi cânți, cobzar…”, ce se desfășoară în cadrul Zilelor culturii tradiționale române la Cernăuți, prilejuite de Ziua Națională a României.
Festivalul-concurs Internațional de interpretare vocală și instrumentală ”Vise printre stele” aduce pe scenele noastre tinerele talente ale muzicii ușoare și academice. „Alese perle pentru mama” e o altă manifestare culturală, ce renaște frumoasa tradiție de cinstire a femeii, mamei, organizată în Duminica mironosițelor sau la Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Festivalurile de muzică religioasă, precum cel de colinde ”Cu gând curat”, sunt așteptate de bucovineni. Site-ul www.artbuc.cv.ua oferă o parte a imaginii fenomenului cultural din Cernăuți. Impactul acestor evenimente în ultimii ani este deosebită, grație partenerilor noștri media din Ucraina și România.
– Mulți tineri bucovineni țin la folclorul și portul național?
– Mulți copii și tineri sunt dornici să studieze folclorul, istoria și cultura neamului, dar cu regret, specialiști din aceste domenii sunt puțini, iar programele școlare ale Ministerului Învățământului al Ucrainei nu prevăd predarea în școlile românești a istoriei Țării, culturii autentice etc. Multe lucruri ne deranjează, dar sperăm că odată cu integrarea europeană a Ucrainei, multe dintre problemele noastre vor fi soluționate. Încercăm să umplem vidul din educație prin eforturile comunității noastre, a patrioților din România, care ne oferă manuale, literatură artistică, studii etc.
„Sperăm că vom fi sprijiniți în continuare de autoritățile din România”
– Centrul bucovinean de artă este unica instituție din Regiunea Cernăuți, ce luptă pentru salvarea folclorului românesc din zonă?
– Nu este unica, dar e cea mai activă, zic eu. Lucrul pe care îl facem noi necesită efort colosal. Ne bucurăm de aprecierile oaspeților noștri, care afirmă că în ultimii ani, prestația tinerilor aspiranți la gloria artistică s-a îmbunătățit semnificativ, dar și produsul cultural a devenit concurabil.
– Televiziunea și radioul din Ucraina promovează spiritualitatea populară a românilor?
– Majoritatea colegilor mei de la Compania de Stat de Televiziune și Radiodifuziune sunt pasionați de creația populară a poporului român, în special, cei de la redacția în limba română a Postului de Radio „Ucraina Internațional”, care realizează emisiuni deosebite de promovare a cântecului popular. A fost creată Redacția emisiuni TV în limba română la Compania de Televiziune și Radiodifuziune Cernăuți, unde la orele de maximă audiență, sâmbăta și duminica, se difuzează emisiuni de folclor. Sperăm că vom fi sprijiniți de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni să ne conformăm cu noile cerințe tehnice ale postului și pe viitor vom realiza și mai multe programe, în vederea promovării valorilor noastre culturale.
– Ce șanse acorzi creației populare românești din Bucovina de Nord?
– Va supraviețui atâta timp, cât mai activăm noi, cei care valorificăm tezaurul folcloric românesc, pregătim interpreți de muzică populară. E în puterile noastre să salvăm ce ne-au lăsat strămoșii, să ținem capul sus. Ne bucură faptul că în ultimul timp, suntem sprijiniți de autoritățile române în această direcție.
Angelina Olaru
Comenteaza