„Flacăra Unirii”, care va fi purtată în ştafetă de participanţii la „Marşul Centenarului” peste 1.300 de kilometri, de la Alba Iulia la Chişinău, a fost aprinsă duminică seara în cadrul unui eveniment desfăşurat în faţa Catedralei Reîntregirii din „Oraşul Marii Uniri” şi la care au fost prezente câteva sute de persoane, multe venite de dincolo de Prut.

„Pornim astăzi de la Alba Iulia ‘Marşul Centenarului’, care va dura două luni, se va desfăşura prin toate locurile importante pentru Primul Război Mondial şi pentru Marea Unire, ajungând pe 1 septembrie la Chişinău. Organizăm această manifestaţie pentru a trage un semnal de alarmă că ţara noastră nu e întreagă, ceea ce sărbătorim astăzi este o ţară ciuntită, graniţa noastră nu este la Prut, este la Nistru şi ne dorim să facem unirea Republicii Moldova cu România cât mai repede”, a declarat preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion.

În opinia acestuia, clasa politică este „mult prea puţin interesată să facă ceea ce trebuie pentru a nu mai fi graniţă între fraţi”.

Simion a susţinut că „atât politicienii de la Bucureşti, cât şi cei de la Chişinău sunt datori în Anul Centenar să facă mult mai multe”.

„Unirea, proiect de ţară”, „România Mare, în vechile hotare”, „România n-a avut graniţă la Prut”, „Jos hotarul de la Prut” au fost principalele lozinci scandate de sutele de participanţi la evenimentul care a marcat debutul „Marşului Centenarului”. Printre cei prezenţi s-au aflat şi primari din Republica Moldova care au semnat declaraţii simbolice de unire cu România, precum şi prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai, şi viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa.

„Marşul Centenarului” va dura două luni şi va străbate locuri semnificative pentru Marea Unire şi Primul Război Mondial. Cei 1.300 de kilometri vor fi străbătuţi pe parcursul a 11 etape a câte 5 zile. Debutul a fost dat duminică seara de câteva zeci de tineri care au plecat în marş pe jos, urmând ca prima oprire să fie, din cauza nopţii, în oraşul Teiuş, la circa 15 kilometri distanţă. Prima etapă a marşului este dispusă pe traseul Alba Iulia-Teiuş-Unirea-Turda-Cluj-Napoca-Căianu Mic, în perioada 1-5 iulie.

„Îi invităm pe toţi cei care cred că 2018 trebuie să fie un an al unităţii, al unui proiect de ţară mobilizator, al unui avânt decisiv în direcţia Unirii României cu Republica Moldova să ia parte la cel puţin o etapă din ‘Marşul Centenarului’. Vom traversa Carpaţii şi Prutul vestind apropierea Reunirii”, a transmis preşedintele Acţiunii 2012. AGERPRES / (A,AS – autor: Marinela Brumar, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dădârlat)