Mă așteptam ca după 1990 mulți români să înțeleagă ce înseamnă să fii independent financiar, ba mai mult, creditor, și nu debitor
No issue detected

surena1 hour ago
icannen@yahoo.com86.122.240.74
Două emisiuni erau interesante pe vremea tov. Ceaușescu:
teleenciclopedia și din lumea capitalului (unde aflai toate problemele oamenilor simpli din societatea capitalista), apoi mai erau și filmele (puține e drept). Nu l-am atacat pe Dobrescu, vi s-a părut, l-am citat, tot ce am spus este prezentarea dumnealui. Cu privire la Tismaneanu, așa cum am menționat, nu mi-a făcut nicio plăcere, dar indic sursa fără să – mi arog meritul altuia. Vă asigur că în perioada despre care vorbeam casele de chirpici din România nu aveau condițiile de astăzi din Scandinavia, realitatea este că așa cum Augustus a găsit Roma de cărămida și a lăsat-o de marmură, tot așa au procedat și comuniștii au găsit țară agricolă cu o populație majoritar săracă și locuind la țară și au lăsat-o cu ceva industrie, agricultură, știință, cultură, tehnică și construcții care și astăzi îi lasă mască pe străini. Este meritul întregului popor, dar au și comuniștii partea lor de merit.
Exagerați cu construcțiile cu mitraliera și nu e bine, nu știu ce vârstă aveți, dar nu cred că v-a pus cineva pistolul la tâmplă și va obligat să munciți, nu ați fost deținut politic să lucrați în perioada șederii camarazilor sovietici în România, nu ați fost nici fiu, nepot de dizidenți politici ori dușmani ai poporului să vi se ofere locuri de muncă, în prima fază doar pe șantierele patriei. În prima fază a RP Române s-au naționalizat și colectivitate, asta este o realitate, dar dacă dvs. îmi spuneți că în vremea tov. C. s-au furat caii și vitele țăranilor cred că nu ați locuit în România. Vă mai spun un secret în satele lui mama mare și tata mare din partea ambilor părinți nu a fost colectiv. Multe sate de munte cu oameni îndărătnici și moșneni adevărați au fost lăsați în plata Domnului, s-a găsit altă formulă, nu spun că era corectă. Este foarte ușor să ștergem cu buretele lucrurile bune, câte au fost ele, perioada cu adevărat de renaștere economică și culturală (pe care nu am prins-o integral iar ce am prins nu prea îmi amintesc) care a format și marcat cel puțin o generație, generație din care făcea parte și comunistul prof. Coja în care se punea accent pe meritocratie (a se vedea și Mioara Roman și mulți alții), recunoașterea problemelor societății și găsirea de soluții. A fost o perioadă în care Ceaușescu a făcut mai mult decât perestoika lui „Gorbi”. De ce s-au schimbat lucrurile? Au apărut crizele petrolului, refuzul sovieticilor la propunerile românești privind importul de petrol românesc, creșterea dobânzii (vedem azi cum Robor provoacă o catastrofă dacă creste de la 1 și ceva la 2,dar gândiți-vă când au crescut dobânzile de referință cu 5%,in valută, în dolari și gândiți-vă ce însemna dolarul atunci). Programul de industrializare și construcțiile nu puteau fi oprite, finanțările erau blocate, spectrul incapacității de plată plana, URSS ne discredita și în CAER și în afara lui, președinții americani inteligenți au lăsat locul lui Reagan, anticomunist convins și adept al politicii de forță și al izolării comunismului dpdv economic. România a devenit izolată nu numai că era comunistă, dar capitalismul lui Teacher și Reagan era neoliberal și în conflict deschis cu keynesianismul importat și adaptat de Nea Nicu, creșterea economică de tip Swan. Vedem azi că modelul economic capitalist are probleme în SUA și în U. E iar în Suedia Volvo și Saab sunt doar amintiri. În Suedia nu era problemă, dar în România lui Nea Nicu cu o creștere demografică începea să devină o problemă.
În concluzie tot ce ați spus e „subțire”, ați ignorat realitățile economice, sociale, politice de natură internă și externă și vă lăsați pradă sentimentelor și nu rațiunii. Regimul comunist a fost odios, la fel cum este și cel de astăzi. Dacă comuniștii aveau o scuză, cei de azi nu au nicio scuză.