Femeia care a făcut posibilă aducerea pe lume a peste 3000 de copii, în lagărul de concetrare de la Auschwitz – FOTO
Alin Motogna 02.20.2016 | ● Vizualizări: 17182
+
ZOOM
Galerie foto (7)
În lagăr, Stanisława a lucrat sub coordonarea directă a lui Josef Mengele.
În ciuda ororilor care o înconjurau, Stanisława Leszczyńska a reuşit să ajute o mulţime de femei să nască în interiorul lagărului de la Auschwitz. Se spune, astfel, că poloneza a reuşit să salveze nu numai viaţa a peste 3000 de copii, ci şi a tinerelor însărcinate, rămase fără nicio speranţă.
Stanisława Leszczyńska s-a născut în anul 1896, într-o familie de polonezi catolici. Reuşeşte să-şi finalizeze studiile cu puţin timp înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, după care se căsătoreşte, în anul 1916, cu tipograful Bronisław Leszczyński. Cei doi au avut împreună trei copii: o fată şi doi băieţi. Stanisława a studiat asistenţa medicală în Varşovia, după care a lucrat ca moaşă la maternităţile din oraş.
Foto: apchor.pl
La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, familia Leszczyńska a fost în întregime arestată, deoarece era recunoscută pentru faptul că sprijinise comunitatea evreiască din capitala poloneză, în timpul ocupaţiei naziste. În 1943, Stanisława şi fiica ei sunt încarcerate în lagărul de concetrare de la Auschwitz, unde li se atribuie numerele 41335 şi 41336. Dat fiind faptul că ambele femei studiaseră medicina, ele au fost obligate să lucreze la maternitatea din interiorul lagărului, sub supravegherea directă a doctorului Josef Mengele.
Foto: all-that-is-interesting.com
Condiţiile din maternitatea de la Auschwitz erau extrem de precare. Baraca destinată naşterilor nu era, sub nicio formă, organizată pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi. Prin urmare, Stanisława s-a văzut nevoită să folosească orice mijloace pentru a aduce copiii pe lume, în condiţii minime de siguranţă. În acest sens, ea a aranjat ca paturile tinerelor însărcinate să fi mutate în zonele cele mai calde din barăci şi le-a îndemnat pe femei să schimbe raţia de pâine care li se oferea cu cearşafuri curate, pentru ca fiii şi fiicele lor să fie înveliţi în aşternuturi curate, în momentul în care se vor naşte.
Foto: furtherglory.wordpress.com
În momentul în care naziştii au primit rapoartele referitoare la activitatea Stanisławei, nu au putut să creadă ceea ce citeau. În total, poloneza ajutase circa 3000 de copii să vină pe lume, riscându-şi propria viaţă, atunci refuzase să îi ucidă. În cele din urmă, doar 2500 din cei 3000 de nou-născuţi au supravieţuit ororilor din lagărul de la Auschwitz. Singurii copii care supravieţuiseră reprezentau rasa ariană şi, prin urmare, au fost selectaţi pentru a fi daţi spre adopţie familiilor germane. Stanisława, împreună cu celelalte mame, a reuşit să tatueze toţi aceşti copii în aşa fel încât ei să se poată reîntâlni cu familiile lor biologice.
Foto: allday.com/National Post
La sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Stanisława Leszczyńska a fost eliberată din lagărul de concentrare de la Auschwitz şi a putut să se reîntâlenască cu copiii ei. Stanisława a murit în anul 1974, nu înainte de a publica, în câteva pagini, experienţa pe care a avut-o în maternitatea nazistă. În 2010, Biserica Catolică a demarat procedura prin care moaşa poloneză de la Auschwitz urmează să fie sanctificată.
*
Nota redacției:
Deci la Auschwitz s-au născut mii de copii!… Copii ai unor evreice deportate! Nu prea se potrivește acest „detaliu” cu descrierea standard a condițiilor de viață din lagărele naziste. Scenariul arhi-cunoscut este acela al gazării imediat după sosirea în lagăr și al arderii cadavrelor! Când mai aveau timp bietele femei să conceapă un copil, să-l nască și să-l mai și crească!… Se întâmplau în acele lagăre fapte și situații necunoscute în spațiul concentraționar conceput de iudeo-comuniști în țările comuniste!
Draga redactie:
*Pe mine, pe langa nota de subsol, indreptatita ca argument, m-a frapat urmatoarea afirmatie:
<>
**Stiut fiind faptul ca femeile din lagare erau separate de barbati, si excluzand din start internarea unui numar asa mare de femei gravide, ma intreb cu cine au ramas ele insarcinate de au rezultat „copii arieni”, ulterior adoptati de familii germane?
Ori se falsificau documentele privind parintii, ori violul din partea gardienilor SS era o moda, asta neexcluzand si unele idile amoroase, firesti pana la un punct?
***As fi foarte curios sa aflu daca Stanisława Leszczyńska a fost martor in procesul dr. Mengele? Clar, cu marturia acesteia in fata judecatorilor: intrebari/raspunsuri!
Vezi că-l confuzi pe Mengele cu Eichmann. Mengele nu a avut parte de vreun proces, nu l-au găjbit.
Gestaţia la om e de nouă luni. Poate nici nu ştiau când ajungeau în lagăr că sunt însărcinate.
Răspuns lui Iukian Mareş
Nu avea cum să fie martoră fiindcă nu a existat un proces Mengele.
Nota redacţiei nu trage nişte concluziii bazate pe logică..
Care sunt acele concluzii lipsite de logică? Fiți mai explicit, vă rog.
„Deci la Auschwitz s-au născut mii de copii!… Copii ai unor evreice deportate! ”
Nu este corectă concluzia că cei trei mii de copii au fost născuţi de evreice deportate. Faptul că acei copii care au supravieţuit au fost daţi spre adopţie unor familii germane sugerează că nu erau născuţi de către evreice. Nu văd cum, ţinând seama de teoriile rasiale din epocă, factorii decidenţi să fie în stare să hotărască ca familii de germani să înfieze copii de evrei. Pe cale de consecinţă, acei copii(majoritatea, ba chiar toţi conform textului polonez, text pe care trebuie să-l citim cu spirit critic), nu erau născuţi de mame evreice.
‹‹Nu prea se potrivește acest „detaliu” cu descrierea standard a condițiilor de viață din lagărele naziste.››
Unii ar putea trage concluzia opusă: cei trei mii de copii este un număr firesc de nou-născuţi raportat la populaţia din lagărele de la Auschwitz şi că acest număr mic este din cauza condiţiilor din lagăr.
Nu cred că le ardea bietelor deportate de procreere în lagăr, ba mai mult, înţeleg că relaţiile sexuale chiar nu erau permise. Excepţie făceau doar cele care aveau loc într-un cadru organizat, în borfelurile de la Auschwitz, care bordeluri aveau 21 de muncitoare!, şi alea sterilizate.
Ce putem deduce de aici? Deportatele ajungeau la poarta lagărelor deja gravide.
„Scenariul arhi-cunoscut este acela al gazării imediat după sosirea în lagăr și al arderii cadavrelor! Când mai aveau timp bietele femei să conceapă un copil, să-l nască și să-l mai și crească!…”
Ideea este că bietele femei nu aveau cum să conceapă un copil în lagăr. La momentul deportării erau deja însărcinate, unele dintre ele poate nici nu ştiau de sarcină şi d-abia în lagăr aflau ce-i cu ele.
„ Se întâmplau în acele lagăre fapte și situații necunoscute în spațiul concentraționar conceput de iudeo-comuniști în țările comuniste!”
În baza celor scrise mai sus cred în similaritatea situaţiilor, copii nu erau concepuţi în spaţiul concentraţionar, ci în afara acestuia înainte de a ajunge biata mamă cu tot cu copil acolo.