Fauda și marele mister al holocaustului

 

De câteva săptămâni urmăresc serialul israelit intitulat Fauda. Probabil că titlul are vreo semnificație, dar mesajul este clar: nu este bine să te pui cu forțele speciale ale statului evreu. Fiind vorba de Mossad și alte organizații para-militare, înființate de civili, care sprijină politica guvernului israelit, îndeosebi dinaintea agresiunii palestiniene și arabe, în general. Filmul este convingător, impresionant chiar. Puterea de sacrificiu a evreilor este copleșitoare, iar eficiența lor pe câmpul de confruntare militară cu terorismul anti-semit este spectaculoasă. Jos pălăria! Disponibilitatea lor la sacrificiu nu poate să nu te impresioneze! Aidoma, cea a palestinienilor, la drept vorbind. Ce mai?! Un film convingător!

Gândul m-a dus deseori la evreii, cei 6 milioane, de victime ale holocaustului! Ce fel de evrei au fost? Parcă au fost alt neam de oameni în comparație cu evreii de azi! Holocaustul nu consemnează nici un act de rezistență a evreilor la regimul de exterminare! Nici un protest, nici un gest de nesupunere!

Au stat la coadă ca oile la abator să le vină rândul la gazare, fără să schițeze nici cel mai mic gest de împotrivire, nu cumva să-i deranjeze pe gauleiterii teutoni!

Asta în timp ce pe alte meridiane, în Palestina sau în armata aliaților, se remarcau o mulțime de combatanți evrei, de viteji semiți! Cum de nu s-a nimerit niciunul printre cei șase milioane de evrei gazați și arși în cuptoarele de la Auschwitz?!

Aud că întrebarea aceasta și-o pune o mulțime tot mai mare de tineri evrei, în discuție cu bunicii supraviețuitori ai holocaustului sau cu dascălii care le predau lecțiile obligatorii despre holocaust: și voi, evreii din lagăr, nu ați protestat? Nu ați încercat măcar să evadați? Sau măcar să muriți de gât cu un neamț? Ce v-a împiedicat să vă opuneți măcar în drumul spre camera de gazare?! Etc., etc.

Întrebări fără răspuns!

În urmă cu câțiva ani, într-o discuție cu un amic din Israel acesta m-a făcut atent: „Domnule profesor, dacă în cercetările dumneavoastră prin arhive găsiți pomenit vreun act de revoltă a evreilor din lagărele de concentrare, vă rog să rețineți acea dovadă! Ne îmbogățim amândoi! În Israel tinerii evrei se întreabă tot mai insistent de ce părinții lor nu au comis nici un act, nici un gest de nesupunere în lagărele de concentrare, de exterminare!… 6.000.000 de victime și nici un protest!”

Nu prea se potrivește cu firea evreilor! Și atunci?! Care să fie explicația?

Socoteala este simplă: ori au fost 6 000 000 de evrei imbecili ori lagărele de exterminare nu au practicat exterminarea, iar regimul a fost suportabil! Tertium non datur!

 

Ion Coja