Voluntarii Campaniei : Vorbesc româneşte, sunt român

paula chiriacVoluntarul Zilei de 17 aprilie 2014 – Paula Chiriac – Paula își face studiile la Liceul Teoretic ,,B.P.Hașdeu” din orașul Drochia, unde este elevă în clasa a XII-a. Fire activă, plină de energie și entuziasm, se implică în diferite proiecte și concursuri. În timpul liber îi place să citească, să asculte muzică de calitate și să călătorească.

Paula a aflat de campania pentru recensământ ,,Vorbesc românește, sunt român!” pur întâmplător, dar într-un timp scurt a reușit să adune o mână de oameni interesați de subiect și alături de ei a început să îi informeze pe locuitorii Drochiei despre dreptul lor la afirmarea identității. Voluntarii drochieni au reușit să distribuie pliante și să discute cu persoanele care încă nu-și cunosc adevărata identitate.

Paula are o mare dorinţă: să contribuie și ea în a face povestea Basarabiei una mai frumoasă, prin promovarea adevărului istoric. Paula este ,,voluntarul zilei”, iar mâine poate veni rândul tău.

Dumitru-Trestian-232x300Voluntarul Zilei de 18 – aprilie 2014 – Dumitru Trestian – 

Dumitru are 19 ani și studiază la Liceul Teoretic “Universul”. În prezent, se pregătește intensiv de BAC și ne ajută pe noi, Tinerii Moldovei, pe cât îi permite timpul.

Pasiunea lui a fost mereu istoria, îi place să o studieze și să o creeze. Ne-a mărturisit că a apreciat mereu persoana lui A. I. Cuza, care, în viziunea sa, este și va rămâne cel mai mare unionist. Și-a dorit dintotdeauna ca poporul nostru să se trezească din somnul URSS, să apară conștiința națională, dragostea de patrie, de istoria autentică.

Conaționalilor săi le-ar dori mai multă dragoste față de ce-i adevărat și divin, față de neamul românesc.

Fiind o fire optimistă, crede că prin activitatea lui ca voluntar al Tinerilor Moldovei, în campania de informare pentru recensământ, va contribui la atingerea scopului nostru mult-dorit, idealul nostru sfânt – Unirea.

Voluntarul Zilei de 19 – aprilie 2014 – grupul Călăraşi- 

TMCalarasiAstăzi, la secțiunea Voluntarul zilei avem o premieră. Nu mai vorbim de o singură persoană, ci de un grup întreg, cel de la Călărași.

Toți membrii grupului au profitat de programul scurt de la școală pentru a-și dedica timpul rămas după ore acțiunilor de distribuire a materialelor informative ale Campaniei “Suntem români, vorbim românește”.
În plus, au reușit să colecteze date pentru cei care se vor declara români la recensământului care va avea loc în luna mai.

O parte dintre membrii grupului au distribuit broșuri și pliante la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” – Elena Lungu, Valeria Bălan, Alexadra Cutia. Ceilalți, Diana Ploșnița, Teodora Susarenco, Trifan Alexandrina, Mariana Zamfir și Carolina Ghidirim au făcut același lucru la Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”. Ambele grupuri au mers apoi în afara liceelor pentru a-și continua acțiunile în oraș.

Felicitări, dragi Tineri ai Moldovei de la Călărași și mult spor pe mai departe!

valeria bratuVoluntarul Zilei de 23 – aprilie 2014-Valeria Bratu –

Are 15 ani și ar putea oricând câștiga un concurs de frumusețe la cât de bine arată.

Valeria este în clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Slobozia Mare, raionul Cahul. Fire optimistă, activă și plină de viață, iubește trei culori: albastru, galben și rosu. Crede că anume aceste culori o reprezintă în tot ceea ce face, trăiește și activează. Tânara liceană este pasionată de lectură, muzică și călătorii.

Valeria consideră că patriotismul este o stare de suflet care nu poate fi atribuită tuturor, de aceea trebuie să le amintim oamenilor că și ei simt și vorbesc românește, să le trezim conștiința națională și să facem ca adevărul istoric să fie auzit de toți.

Ceea ce a motivat-o pe Valeria să se implice în campania de informare pentru recensământ a fost dorința de a informa oamenii cu privire la dreptul lor, acela de a-și afirma identitatea, de a fi liberi și de a nu fi indiferenți față de ce se întâmplă în jurul lor, de a fi conștienți că fiecare dintre ei poate contribui la producerea schimbărilor necesare.

Valeria crede că numărul mare al celor care se implică în campania de promovare a adevărului la recensământ poate constitui elementul necesar pentru a reînvia spiritul românismului în Republica Moldova.

Tinerii Moldovei OrheiVoluntarul Zilei de 24 – aprilie 2014- Tinerii Moldovei de la Orhei  – 

După ce Tinerii Moldovei Călărași au constituit premiera în privința desemnării unui grup în calitate de voluntar al zilei, astăzi este rândul celor de la Orhei să dețină acest titlul onorabil.

Toți cei peste 30 de voluntari Tinerii Moldovei de la Orhei s-au implicat activ în campania de informare pentru recensământ și reușesc să înregistreze rezultate lăudabile privind ,,numărătoarea paralelă a românilor”, mai ales după ce au instalat un cort în oraș la începutul acestei săptămâni.

ion dranicerVoluntarul Zilei de 25 – aprilie 2014- Ion Dranicer – Ion are 19 ani. Își face studiile la Școala Profesională nr. 1 din orașul Cupcini, raionul Edineț.

Este unul dintre cei mai activi și implicați voluntari al Tinerilor Moldovei. Așa cum o recunoaște chiar el, majoritatea timpului liber îl petrece convingându-și prietenii că doar Unirea este drumul pe care ar trebui să îl urmăm. Fie că o face interacționând cu oamenii pe stradă, la școală sau pe rețelele de socializare, acolo unde, în mod special, se produce un proces acut de zombificare dacă e să ne uităm la ceea ce se întâmplă pe Odnoklassniki.

Pe lângă a fi un unionist dedicat trup și suflet cauzei, lui Ion este pasionat de fotografie. Fie că e vorba de admirat lucrările altora în cadrul unor expoziții sau disponibile online, fie însuși procesul de fotografiere care i se pare o micuță magie a timpurilor noastre. Ceea ce e cu adevărat interesant și îi crește ratingul în fața domnișoarelor este că lui Ion îi place să gătească. Mai mult decât atât, nu doar îi place, ci chiar se pricepe la asta. :) Interesul pentru fotografie și gătit este completat într-un mod fericit de cel pentru politică. Lui Ion îi place să fie informat cu privire la tot ceea ce se petrece în domeniul politic pe plan local și internațional. Informația=putere, iar pentru a ne susține ideile, trebuie să fim în permanență la curent cu tot ceea ce se petrece la nivel politic pentru că evenimentele respective sunt decisive pentru viața noastră de zi cu zi.

Spre deosebire de alții care își aleg drept modele de urmat în viață personalități din diferite zone de activitate, pentru Ion modelele ideale de urmat în viață sunt părinții și profesoara de istorie, Iulia Marcu. Altfel spus, un copil și un elev care a avut noroc în viață de părinți și de profesori.

Voluntarul zilei de astăzi se implică activ în campania de informare cu privire la Recensământ, deoarece visul lui cel mai mare este de a avea o Țară reîntregită. Și optimistul din el îi spune că rezultatele vor fi pozitive, Unirea nu-i departe…

eugen nicovVoluntarul Zilei de 26 – aprilie 2014-Eugen Nicov-

În condițiile în care nu se acordă medalii pentru titirezul campaniei de informare ,,Suntem români, vorbim românește”, putem compensa prin atribuirea titlului de ,,voluntar al zilei” unui tânăr care dacă n-ar fi cum ar fi, nu s-ar mai povesti: Eugen Nicov.

La cei 18 ani ai săi, Eugen va întâmpina cu seriozitate examenul de maturitate din clasa a XII-a, pentru care s-a pregătit cu meticulozitate de pe băncile Liceului Teoretic cu profil de arte ,,Elena Alistar”. Eugen nu se joacă când vine vorba de școală și voluntariat, în schimb, joacă teatru, dar fiți fără grijă, numai pe scenă. Și pentru că e de părere că cine nu muncește la tinerețe, n-are la bătrânețe, ei bine, liceanul nostru mai și lucrează. Ziua lui Eugen pare că se-ntinde pe mai mult de 24 de ore.

În trecut, voluntarul nostru nu privește decât cu îndârjire: rușii i-au ucis străbunelul, după ce l-au dezbrăcat, i-au străpuns pielea pe care i-au uns-o cu miere pentru a ademeni insecte și l-au lăsat să se stingă încet. ,,Aș vrea ca toată lumea să vadă fața reală a Rusiei și să înțeleagă că doar prin Unire vom fi salvați, vom fi mai optimiști, mai deschiși”, își exprimă dorința cu determinare Eugen, aflat în slujba românismului.
Ca model, Eugen îl privește cu respect și admirație pe regizorul basarabean Igor Cobileanski și ca perspectivă, tânărul actor crede că românii, frumoși și destinși, vor strânge rândurile la recensământul din luna mai, demonstrând că sunt și uniți.

eugen vasilachiVoluntarul Zilei de 28 – aprilie 2014-Eugen Vasilachi – 

Nu că ne-am crampona în seria de Eugeni ai Tinerilor Moldovei, dar probabilitatea ca la cortul din centrul Chișinăului să fie un exemplar ilustru cu acest nume este destul de ridicată. Așadar, astăzi facem cunoștință cu bravul Eugen Vasilachi.

Eugen își poartă cei 17 ani ai săi fie pe holurile Colegiului Pedagogic ,,Alexei Mateevici”, fie trezindu-i pe oameni, nu cu vreo alarmă specială, dar prin intermediul voluntariatului, în cadrul campaniei de informare ,,Vorbim românește, suntem români”.

Ca toți tinerii de vârsta lui, lui Eugen îi place să citească, să asculte muzică, să reușească în plan școlar și să cunoască o varietate largă de persoane. Liceanul ne-a mărturisit că activitatea de voluntariat în campania noastră i-a oferit oportunitatea să întâlnească oameni sufletiști, amabili și prietenoși. ,,Suntem din ce în ce mai mulți, mai uniți și nimic nu ne va sta în cale în recunoașterea identității noastre autentice, românești”, a punctat Eugen cu privire la proiecția lui despre recensământul care va avea loc în luna mai.

sursa : timpul.md