Radu
213 aprobate
radu.g@yahoo.com

„Căci, după 1453, singurii împărați creștini existau doar în Țara Moldovei.” ???
‘ … Ștefan cel Mare, pe lângă calitatea de domn al Țării Moldovei, dobândise încă una, aceea de împărat nu doar al țării sale, ci al întregii Creștinătăți Ortodoxe răsăritene.” ???
În 1453, otomanii au cucerit Constantinopolul, iar în 1458 Atena a fost si ea luată, in 1459, Serbia a fost anexată, iar apoi Morea un an mai târziu. În următoarele secole de stăpânire otomană, moștenirea fostei forme statale, întruchipată în Imperiul Sârb, a devenit o parte integrantă a identității naționale sârbe. Deci se vorbeste in istorie si istoriografie de Imperiul Sarb, dar inca nu se conosc documente care sa ateste recunoasterea, pe plan cel putin zonal, al Imperiului Moldovenesc. Documentele apologetice de la Sfantul Munte nu sunt repere istorice pentru zona est europeana erau doar opinii calugaresti.
În 1453, Constantinopolul a căzut în mâinile turcilor, iar Imperiul Otoman l-a înlocuit pe cel Bizantin, lăsând Rusia moscovită ca singurul tărâm ortodox independent. În calitate de moștenitor auto-numit a ceea ce a fost cândva un imperiu creștin global, Moscova și-a asumat un rol care a depășit granițele sale.
Sa nu uitam ca timp de 47 de ani cat a durat domnia lui Stefan cel Mare si Sfant au fost si perioade cand Moldova a platit tribut Imperiului Ottoman conform Capitulatiilor.
„Pe învățătura tătâne-său, a lui Ștefan-vodă, Bogdan trimis-au la împărăția turcilor pre Tăutul logofătul cel mare, cu slujitori, pedestrime, dărăbani, de au dus birul, zece povoară de bani și s-au închinat cu toată țara la sultan Suleimanu împăratul turcescu. Iară împărăția de bucurie mare cu dragoste i-au priimit și au dăruit toți banii Tăutului logofătului celui mare și i-au adus în țară și au ziditu pre acei bani o sfântă biserică în satu în Bălinești, ce este la ținutul Sucevii și trăiește până astăzi.” ~ Text din Cronica lui Grigore Ureche.
„Studiul” nu aminteste nimic de a doua casatorie a lui Stefan cu Maria Asanina Palaiologina (decedată la 19 decembrie 1477), mai cunoscută drept Maria de Mangup sau Maria de Doros, ca atare prințesă consort al Moldovei(septembrie 1472 până în 1477). Descendentă a dinastiilor imperiale bulgare și bizantine, ea aparținea clasei conducătoare a micului Principat al Crimeei Theodoro. Rudele ei apropiate au inclus atât prinții războinici ai lui Theodoro, Alexios al II-lea și Isaac, cât și Zuan Tzamplakon, diplomat și lider de Stratioti. Deci Crimea nu a apartinut Ukrainei ce inca nici nu exista la acea vreme.
„Atletul lui Cristos”, cum l-a botezat papa, a dovedit pe deplin ca este la inaltimea misiunii sale imperiale crestine, dar nu exagerarile gratuite pot aduce omagiul potrivit Sfantului nostru Stefan cel Mare, oricat de mult ar place rusofobilor handicapati.