Fântâna Legionarilor

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
August 2, 2021

Fântâna Legionarilor

Și iarăși o ispravă de cuib. S-au strâns bani, i-au cumpărat o vacă. Ba încă D-l Sever Teodorescu, fiu al satului, care avea un magazin de textile în Brașov, a adus un camion cu lucruri și a îmbrăcat copiii săraci din sat. Era și el legionar. L-am întâlnit cu bucurie în preajma Căpitanului în 1937 la o cooperativă legionară.

*

Faptele de mai sus sunt reale și mulți le cunosc. N-am schimbat nume, fapte, am socotit că așa e mai bine. Așa i-am cunoscut eu pe cei din satul nostru. Așa m-am atașat cu tuată curățenia sufletească și elanul adolescentin, la îndemnul părinteluic are a încercat să pună și bazele unei organizații de tineret (Frățiile de Cruce), dar n-a mai fost vreme.

În vara aceluiași an, 1937, s-a construit din temelie în izlazul comunal o fântână. “Fântâna Pandurilor” i se zicea înainte. O cișmea atât de necesară adăpării vitelor în arșița verii. Un izvor binecuvântat la vreo 3 km de șoseaua Craiova-Calafat. A fost dărâmată de secretarul PCR Gh. Cătănescu, pentru că era construită de legionari și avea pe frontispiciu deviza “Hristos, Regele, Națiunea”.

Au șters nu numai inscripția, dar și fântâna, mai ales că lumea îi zicea “Fântâna Legionarilor”.

Așa se explica afluența intrării în Mișcare, care mai ales în județele Dolj și Arad a fost masivă.

Fragmente din cartea Un an lângă Căpitan, de Ilie Tudor, tatăl lui Tudor Gheorghe.