[Arhiva Românilor] În timpul Congresului de la Berlin, România s-a confruntat cu o cerere din partea comunității evreiești, care a declanșat o mare agitație și furie în țară.
Mesaje primite
Dan Culcer
22 sept. 2024, 21:46 (acum 16 ore)
către eu
În timpul Congresului de la Berlin, România s-a confruntat cu o cerere din partea comunității evreiești, care a declanșat o mare agitație și furie în țară. Guvernul și presa oficială au fost complet depășiți de situație, iar spiritele erau atât de încinse încât s-au luat măsuri de securitate pentru a preveni orice tulburare violentă.
Cererea de recunoaștere a cetățeniei pentru evrei era considerată necalificabilă, deoarece aceștia fuseseră văzuți ca trădători ai țării în trecut. Mulți considerau că acceptarea acestei cereri ar fi o formă de trădare și că evreii se foloseau de un pretext legal pentru a-și promova interesele personale. Conservatorii se simțeau într-o poziție dificilă, deoarece mulți dintre ei considerau cererea ca un precedent periculos și ca o imixtiune directă în autonomia internă a țării. Totuși, unii conservatori erau simpatizanți ai evreilor și nu făcuseră niciodată persecuții împotriva lor. Dar acțiunile Alianței evreiești și graba cu care unii evrei din România au susținut cererea au rupt tradiția conviețuirii pașnice și i-au transformat pe vechii aliați ai evreilor în adversari. În cele din urmă, recunoașterea independenței României a fost văzută ca o confirmare a viziunilor exprimate inițial de publicația „Timpul“. Articolul 44, care părea inițial a fi o problemă juridică, a fost folosit ca un mijloc de presiune, dar în cele din urmă a pierdut din importanță. Cu recunoașterea independenței, problema evreiască urma să fie rezolvată și să nu mai reprezinte o amenințare. În concluzie, o nouă eră începea în lupta pentru independența României, iar schimbarea cabinetului era văzută ca o necesitate pentru stabilizarea țării. Un guvern serios și stabil era considerat crucial pentru a face față provocărilor și pentru a promova interesele naționale în mod eficient..
Miahai Eminescu. Extras din articolele sale politice.
[7 februarie 1880]
Când, mulțumită estraordinarei dibăcii cu care patrioții conduc destinele țării, s-a ivit în Congresul de la Berlin cestiunea izraelită, ca din senin, fără ca, după propria lui mărturisire, cabinetului să-i fi trecut măcar prin vis eventualitatea aceasta, ne aducem aminte că atât presa guvernamentală cât și înaltele sfere ale roșiilor dibuiau prin întuneric și-și pierduseră capul. Țara nu voia să dea nimic, ea era uimită de acest amestec în suveranitatea ei interioară, necontestată nici în vremile lui Pasvanoglu. Guvernul, din contra își făcuse, în înțelegere cu străinii, vreo șapte-opt așa-numite categorii, pe cari puteau intra în dragă voie toți evreii. Atât era de mare spaima generală, atât de amar devenise tonul jurnalisticei, atât de agitate erau spiritele încât garda civică a fost dezarmată, patrule petreceau Bucureștii în lung și în lat, s-aștepta izbucnirea unor sângeroase turburări.
Era necalificabilă cererea. Se cerea poporului românesc să recunoască cetățenia unor oameni al căror cel întâi act politic era un act de înaltă trădare în contra țării care-i hrănea, în contra poporului care fusese îndestul de creștin de-a-i îngădui în mijlocul lui. Cu ușurința cea mai mare acești oameni se constituiseră în asociație internațională, ca și socialiștii, și drepturile rasei lor erau pentru ei lucrul principal, chiar dacă statul român ar fi pierit nevoind a le acorda. Pentru drepturile lor ei puseseră statului cestiunea de existență sau de neexistență, și această cestiune se înscrisese în instrumentul păcii de la Berlin, în articolul 44.
Pe de altă parte era evident că roșii noștri, cosmopoliți cum sunt, fără tradiții, fără trecut, fără simț istoric, având drept toată cultura în capul lor un roi de fraze stereotipe în toate țările unde există proletariatul sub o formă oarecare, cătau să recunoască în fundul inimei lor că evreii aveau dreptul să comită o trădare de țară, de care ar fi fost și ei capabili de ar fi fost în opoziție. Căci roșii, după cum îi definea liberalul Iancu Negură, în opoziție conspiră contra tronului, la guvern conspiră cu străinii contra țării.
Pentru conservatori poziția era asemenea grea. Mulți dintre ei vedeau în exigența art. 44 al Tractatului de la Berlin un precedent atât de periculos și nemaipomenit de amestec direct în autonomia internă a țării, încât erau dispuși a răspunde împreună cu țara c-un refuz net al cererii. Afară de aceasta guvernele conservatoare nu se distinseseră nicicând prin persecuțiunea evreilor, în rândurile partidului erau chiar o seamă de bărbați independenți cu totul prin averea lor și dezinteresați cari simpatizaseră cu aspirațiunile evreilor. Purtarea Alianței izraelite însă, graba bucuroasă cu care o seamă din evreii noștri alergaseră să pună cestiunea de existență statului din care voiau să facă parte, a rupt toată tradiția pacinicei conviețuiri și au prefăcut pe amicii cei mai sinceri ai evreilor în cei mai sinceri adversari ai tendințelor lor.
Trebuia puțin simț istoric, puțină cunoștință a spiritului popoarelor europene pentru a vedea limpede că singurul rol ce se cuvenea statului român era rezistența acută în contra exigențelor art. 44. N-avem nevoie să încredințăm că în ochii oricărui stat din Europa art. 44 era o oroare. Dacă evreii din Rusia ar fi cutezat, în înțelegere cu Alianța universală, să formuleze o asemenea cerere cătră Congres, guvernul rusesc ar fi împlut cu ei temnițele și minele din Siberia; oricare rasă care se crede apăsată și care ar fi formulat cereri în contra guvernului legitim, spre a-l sili la concesii prin intervenție străină, ar fi fost tratată de statele respective cu pedepsele cari se aplică trădătorilor de patrie.
Era deci evident că art. 44 nu putea să fie ceea ce semăna a fi, nu putea să fie o teorie juridică aprobată de puterile semnatoare, ci, redus la proporțiile lui naturale, era un pretext, nu o cauză de intervențiune sau — precum s-a esprimat un deputat în delegațiunea austriacă — un escelent mijloc de presiune asupra României. Acest deputat imputa guvernului său de ce nu s-a servit cu mai mult folos de acest mijloc. Spiritul articolului era acesta, litera lui însă se îndrepta contra esclusivismului absolut al art. 7 din Constituția noastră.
Presupunând că art. 44 ar fi stipulat emanciparea evreilor, nimeni n-ar putea contesta că noul art. 7 al Constituției e tocmai contrariul lui și că tocmai încetățenirea individuală e înlăturarea pentru totdauna a ideei emancipării.
Mijlocul de presiune a fost însă întrebuințat de deosebite părți c-un succes cam inegal. Astăzi, când i s-a secat izvorul și când nu mai e nimic de stors din el, astăzi când el nu mai are de sprijinit nici un interes străin, va veni în fine recunoașterea independenței României. În câteva zile — prin recunoașterea oficială și generală a neatârnării — cestiunea izraelită va fi moartă și sperăm că pe de-a pururea. Dacă nu ne-ar cuprinde numai tradiționala noastră nepăsare pentru gravele neajunsuri economice și sociale ale țării, dacă nu ne-am crede din nou puși la adăpost de orice pericol prin această nouă dovadă de bunăvoință a apusului european!
Recunoașterea neatârnării României este deci o confirmare deplină a manierei de a vedea pe care „Timpul“ o emisese din capul locului. Era evident că aceeași Germanie care aruncase în temniță pe bancherii evrei ce subscriseseră un împrumut al guvernului francez în timpul războiului avea o conștiință juridică ce nu putea încăpea exigențele nedrepte ale art. 44, cum ele erau formulate de presa amică evreilor, precum pe de altă parte nu există nici o îndoială că oricare din puterile semnatare ale Tractatului din Berlin ar fi judecat ca și noi procedura criminală a unor supuși ai lor cari ar fi cutezat a cere intervenirea străinătății în afacerile interne ale țării. Dacă irlandejii Angliei, polonii Rusiei, românii coroanei ungare, arabii Franței ar fi îndrăznit a cere de la un congres european ceea ce nu sunt în drept a cere decât de la puterea statului lor nu știm de s-ar fi găsit o singură voce în favorul art. 44.
Confirmarea vederilor noastre emise din capul locului ne bucură și, oricare ar fi fost întrebuințarea făcută de art. 44 ca unealtă de presiune, necesitățile politice ale prezentului ne silesc a o trece cu vederea și a o da uitării pentru moment măcar. Europa monarhică și creștină, Europa împărțită după rase și care datorește estrema sa dezvoltare intelectuală și economică tocmai principiului împărțirii în rase, cari, una după alta, își încărcă umerii cu sarcina civilizațiunii câștigate de celelalte ginți surori, această Europă ne-a dat dreptate în fundul inimei ei, iar art. 44, departe de-a fi espresia unui principiu juridic cosmopolit, n-a fost decât manipulul unor interese trecătoare de ordine secundară. Pentru cel care nu cunoaște adevăratele motive cari determinează voința oamenilor, precum nici firele subțiri cu care se împăinjenează ochii opiniei publice, art. 44 a fost uimitor prin stabilirea unui principiu ce este în contrazicere cu însăși natura cea mai intimă a statului în genere. Pentru cel care știe însă ce va să zică a pune un motiv pretextat înainte și a sili pe partea adversă de-a face concesii pe un teren cu totul altul și străin motivului pretextat, pentru acela intențiile adevărate erau, de nu clare, cel puțin întrevăzute într-o lumină cu totul alta. Pentru cei simpli art. 44 era un principiu de drept, pentru înțelept un problem.
Dezbrăcat acum de caracterul lui problematic și trecut în domeniul cestiunilor rezolvate fără contestare, era recunoașterii oficiale a neatârnării noastre se apropie, o nouă eră se începe în istoria luptei pentru existență a individualității noastre naționale.
Nu știm într-adevăr încă în ce legătură stă cu începutul acestei nouă ere știrea despre o adâncă schimbare a cabinetului actual. Evident este că nemulțumirea cu purtarea guvernului, dar mai cu seamă cu aceea a elementelor roșii din el, merge crescând. Toate succesele pe câte le-au avut le datorește opoziției, le datorește liniei de conduita impusă fie de conservatori, fie de liberalii moderați, toate insuccesele se trec în registrul cel mare de neprevederi și naivități radicale. Fie că s-ar fi convins în sfârșit de inepția lor înnăscută, fie că disoluțiunea a intrat în rândurile lor în urma ducerii ad absurdum a teoriilor lor cosmopolite, destul că putem înregistra, fără esplicația care ne lipsește încă, noutatea despre necesitatea simțită a unui guvern nou, o necesitate despre care s-ar fi convins însăși unitatea în două fețe Rosetti-Brătianu.
În interesul țării ar fi într-adevăr un guvern serios cu principii sigure, concrete și constitutive, în locul partidului a cărui listă de fraze cuprinde descompunerea, agitația perpetuă și tirania elementelor ignorante și ambițioase din țară.
–
Postare de Dan Culcer pe Arhiva Românilor la 22 sept. 2024, 21:46
ATENTIE,ATENTIE,
„Alina Gorghiu: Guvernul a alocat 25.000.000 de lei pentru UN NOU SEDIU al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”
-inseamna ca locatzia din str. Batiste a fost deja praduita,
Muzeul Holocaustului scrie pe cladire.
(fostul sediu al Securitatii,
fireste)
Evreii sus,
evreii jos
de parca am deschis la Gazeta Evreeiasca…..ce-ar fi sa-i bagam in pm?
CATASTROFA GERMANĂ DIN 1923 SI HITLER
De CD
În vara anului 1923, Germania s-a trezit în strânsoarea unui ferment revoluționar intens. Dar această oportunitate istorică pentru clasa muncitoare de a prelua puterea a fost irosită, cu implicații devastatoare, nu numai pentru Germania, ci și pentru cursul revoluției socialiste mondiale.
„Nici o altă națiune nu a experimentat ceva comparabil cu evenimentele din 1923 din Germania. Toate națiunile au trecut prin Marele Război, iar cele mai multe dintre ele au experimentat și revoluții, crize sociale, greve, redistribuirea bogăției și devalorizarea monedei.
Nimeni, în afară de Germania, nu a trecut insă prin extrema fantastică, grotescă a tuturor acestor împreună; nimeni nu a experimentat dansul gigantic, de carnaval al morții, în care nu numai banii, ci toate standardele și-au pierdut din valoare.” ~ S Haffner,” Defying Hitler: a memoir”, Farrar, Straus and Giroux, 2002, pg 52,53
Revoluția din octombrie 1917 din Rusia a dat un impuls puternic revoluției socialiste mondiale. Lenin și bolșevicii au crezut , după cum le-a spus elita bankară care i-a stipendiat, că tânăra republică sovietică depindea pentru supraviețuirea ei de ajutorul proletariatului internațional și de alte revoluții victorioase în Europa. Mai presus de toate, ei și-au îndreptat privirea către clasa muncitoare germană, căreia în perioada revoluționară dintre 1918 și 1923 i s-au prezentat mai multe oportunități de a rupe stăpânirea clasei capitaliste khazare și a Junker-ilor prusaci.
Revoluția din noiembrie 1918 nu numai că a forțat Germania să iasă din Primul Război Mondial, dar a pus capăt Imperiului German însuși, răsturnând pe ultimul împărat Hohenzollern, Wilhelm al II-lea. Dar datorită conducerii reformiste a Partidului Social Democrat German (SPD) și a sindicatelor legate de acesta, capitalismul khazar a fost salvat. În loc să fie înlocuit de o republică socialistă, Imperiul German s-a convertit în Republica burgheză de la Weimar.
Revoltele revoluționare ulterioare au eșuat, de asemenea, nu numai din cauza rolului perfid al reformiștilor, ci și pentru că Partidul Comunist din Germania (PCG) imatur a pierdut figurile sale de conducere – mai ales pe Rosa Luxemburg și Karl Liebknecht.
Punctul de cotitură decisiv a venit în sfârșit în 1923. A fost un an marcat de convulsii politice profunde și colaps economic extrem. PCG, acum un partid de masă, i s-a oferit în sfârșit oportunitatea de a-și îndeplini rolul istoric și de a conduce clasa muncitoare la putere.
Tratatul de la Versailles a pus capăt în mod oficial stării de război dintre Germania și Puterile Aliate la 28 iunie 1919. Acest acord umilitor a avut consecințe devastatoare pentru Germania, care a fost singura acuzată pentru război.
Germania învinsă urma să își asume întreaga responsabilitate: trebuia să se dezarmeze, să facă concesii teritoriale considerabile și să plătească despăgubiri immense puterilor învingătoare.
Franța a fost cea mai agresivă dintre puterile aliate. Prim-ministrul Georges Clémenceau, în special, era nerăbdător să slăbească Germania din punct de vedere politic și economic. Burghezia franceză a pus mâna pe regiunea industrială importantă din punct de vedere strategic Alsacia-Lorena și a jinduit la Renania. Ei sperau să-și consolideze propria poziție în Europa prin avantajele economice astfel dobândite.
Departe de a elibera acele națiuni aflate anterior sub jugul imperialismului german, puterile învingătoare au împărțit coloniile germane între ele, precum și regiunile de graniță ale imperiului răsturnat.
Suma totală a despăgubirilor cerute s-a ridicat la insuportabila suma 226 de miliarde de mărci de aur. Despăgubirile s-au dovedit imposibil de plătit, chiar și după ce au fost reduse la 132 de miliarde de mărci în 1921.
Despăgubirile au fost plătite nu numai în bani, ci și în cărbune, oțel, lemn și produse agricole, motoare de locomotivă, camioane și chiar vaci au fost trimise în Franța. Până în 1922, Germania se lupta din ce în ce mai mult să-și plătească despăgubirile. La 26 decembrie, Comisia Aliată de Reparații a concluzionat în unanimitate că Germania nu și-a îndeplinit obligațiile.
La 9 ianuarie 1923, Comisia a declarat că Germania a reținut în mod deliberat plata. Acest lucru a determinat Franța, sub prim-ministrul Poincaré, urmată de Belgia, să mărșăluiască cu 60.000 de soldați în valea Ruhrului, centrul producției germane de cărbune și oțel.
A doua zi, cancelarul Reich-ului Wilhelm Cuno a anunțat că va rezista ocupației. Aceasta a fost o mișcare neobișnuit de îndrăzneață și una pe care guvernul său va ajunge să o regrete.
Reichstag-ul a convenit asupra unui plan de „rezistență pasivă”, care interzicea orice colaborare cu autoritățile de ocupare sau plăți de reparații. Peste tot au avut loc demonstrații în masă împotriva trupelor franceze. În unele cazuri, industriașii și sindicatele au făcut un apel comun la proteste.
Apelul guvernului Cuno la rezistență a galvanizat fără să vrea lupta de clasă. Clasa muncitoare a răspuns cu entuziasm la apelul la rezistență, iar luptele au devenit rapid mai radicale.
Unitatea națională dintre muncitori și capitaliștii khazari s-a prăbușit rapid pe măsură ce contradicțiile de clasă au devenit mai evidente.
Capitaliștii kosher, în schimb, au cooperat în secret cu francezii în livrările de cărbune, sfidând planul Reichstag-ului. Când li s-a oferit plata în numerar, burghezii nu au ezitat să-și rupă „rezistența pasivă”. Ei au făcut profituri uriașe, în timp ce le-au cerut muncitorilor să facă mari sacrificii în numele înfruntării puterilor aliate.
Aceasta a devenit o scuză pentru a transfera povara crizei economice generale pe umerii clasei muncitoare, în special prin inflație. Industriașii precum Hugo Stinnes au cerut chiar abolirea zilei de opt ore și au calificat cererile pentru salarii mai mari drept „nepatriotice”.
Inflația pe care a experimentat-o Germania nu sa datorat pur și simplu despăgubirilor.
Imperiul German și-a finanțat efortul de război prin emiterea de obligațiuni interne, adică datorii publice. Dar acestea au fost insuficiente pentru a acoperi costurile războiului. Prin urmare, guvernul a început să imprime bani și să aplice o politică de credit liber.
Suma de bani în circulație a crescut de la 2,9 miliarde de mărci la izbucnirea războiului în august 1914, la 18,6 miliarde de mărci în decembrie 1918. Iar datoria totală a națiunii până la sfârșitul războiului era de 156 de miliarde de mărci.
Valoarea externă a mărcii a scăzut aproape la jumătate față de perioada antebelică. La toate acestea au venit despăgubirile. Pentru a le plăti, guvernul a apelat din nou la tipografie, mărind de șase ori cantitatea de bani de hârtie în circulație.
Rezistența pasivă a alimentat și inflația.
Producția a scăzut în timp ce moneda de hârtie în circulație a proliferat, iar guvernul a înrăutățit acest lucru subvenționând profiturile pierdute ale industriașilor din Ruhr, folosind bani pe care nu îi avea. Mai mult, statul a preluat masa salarială pentru muncitorii din acele fabrici care stăteau inactiv ca urmare a rezistenței pasive.
În timp ce companiile mai mici au dat faliment, industriile care produceau pentru piața de export au înflorit, deoarece au putut subcota concurenții străini cu marca devalorizată, primind profituri în dolari sau aur. Hugo Stinnes a reușit astfel să dobândească un întreg imperiu industrial pe care l-a plătit cu bani de hârtie fără valoare. Acest lucru ia adus titlul de „rege al inflației”.
Printre cei care au profitat atât de splendid de pe urma inflației s-au numărat proprietarii de pământ din Elba de Est, care și-au plătit cu ușurință datoriile care acum deveniseră fără valoare. Mulți țărani au fost, de asemenea, printre cei care au profitat de pe urma inflației. Cu banii devenind lipsiți de valoare, fermierii s-au ținut de produsele lor, în timp ce oamenii din clasa de mijloc ruinate au fost nevoiți să vandă tot ce le mai rămăsese – moșteniri, bijuterii, haine de blană etc. – pentru mâncare.
Inflația s-a transformat în hiperinflație. În câteva luni, clasa muncitoare a fost cufundată în sărăcia absolută. Între timp, mica burghezie urbană era, de asemenea, condusă la ruină, pe măsură ce inflația le consuma economiile și veniturile. Pensionarii și beneficiarii de asistență socială (șomeri, supraviețuitori și invalizi din război) s-au confruntat cu o sărăcie completă.
La scurt timp după primirea banilor, suma devenea fără valoare. În 1919, prețul pâinii era de 36 pfennigs. Până în septembrie 1923, la apogeul hiperinflației, aceeași pâine ar costa 20,1 miliarde de mărci. Consumul de grâu a scăzut cu 66 la sută. Multe familii abia își permiteau carne. Cafeaua a devenit un bun de mare lux.
Sindicatele au fost cufundate în criză, pe măsură ce cotizațiile de membru plătite au rămas fără valoare.
SPD a susținut guvernul de dreapta Cuno. KPD, în schimb, a avansat o poziție independentă. A chemat muncitorii să se opună atât ocupării Ruhrului, cât și atacurilor clasei conducătoare. Sloganul său era: „Învingeți Poincaré la Ruhr și Cuno la Spree.
Condițiile obiective pentru o revoluție socialistă erau pregătite.
Ceea ce fusese un val de greve de „rezistență pasivă” numit de Cuno în Ruhr, s-a dezvoltat din luna mai într-un val de greve împotriva guvernului Cuno însuși. În lunile de vară, guvernul Cuno era în pragul colapsului. Nu a făcut nici un progres în chestiunea reparațiilor și nici în stabilizarea monedei. Marka era în cădere liberă.
Clasa conducătoare a fost divizată, o mare secțiune dorind să renunțe cu totul la rezistența pasivă, în timp ce o mică secțiune era pregătită să riște totul într-un nou război cu Franța. O aripă a clasei conducătoare a vrut să-l răstoarme pe Wilhelm Cuno în favoarea „anexionistului” și reprezentant al capitalului industrial, Gustav Stresemann, de la Partidul Popular German (DVP) național-liberal. O altă aripă se străduia spre dictatura militară.
Clasa muncitoare căuta o ieșire din situația asta. În cursul primei jumătăți a anului, din ce în ce mai mulți muncitori s-au adresat KPD. În septembrie 1923, numărul de membri ai KPD era de aproximativ 295.000.
Jakob Walcher a estimat la ședința extinsă a Comitetului Executiv al Internaționalei Comuniste (ECCI) din iunie că 2,4 milioane de lucrători din sindicate se aflau sub influența comuniștilor.
Furia a clocotit în rândul micii burghezii, și mai ales în rândul claselor mijlocii urbane, care și-au îndreptat privirea în direcția partidelor muncitorești.
Situația necesita un lucru mai presus de orice: o conducere revoluționară care să-și îndrepte toate energiile spre pregătirea unei revolte și a preluării puterii.
Dar după ce partidul s-a scufundat într-o aventură de ultra-stânga în 1921, numită Acțiunea din martie, a suferit în mod inevitabil înfrângere și a fost aspru pedepsit. În urma eșecului Acțiunii din martie, KPD urmase corect tactica Frontului Unit, adoptată la cel de-al treilea Congres al Internaționalei Comuniste din același an. Aceasta a implicat partidele comuniste apelând la organizațiile reformiste, inclusiv la SPD, pentru a-și expune liderii și a atrage cu răbdare clasa muncitoare de partea ei.
Aripa de ultra-stânga a KPD din jurul lui Ruth Fischer, Arkadi Maslow și Ernst Thälmann a denunțat neîncetat „cursul oportunist” al conducerii partidului și l-a acuzat pe Brandler că este binevenit de SPD. Dar pe baza acestei tactici, KPD a reușit să-și revină după înfrângerea din 1921 și să câștige un strat mai larg de muncitori în rândurile sale.
Cu toate acestea, până în 1923 situația se schimbase; KPD-ul trebuia acum să treacă la ofensivă. Dar conducerea partidului, în jurul lui Heinrich Brandler și August Thalheimer, devenise prea precaută, arsându-și degetele în 1921.
În mai 1923, centrul de partid a apreciat complet greșit situația:
„Nu suntem în măsură să instituim dictatura proletariatului pentru că nu există încă condițiile necesare, voința revoluționară în rândul majorității clasei muncitoare.”
De fapt, situația nu ar fi putut fi mai favorabilă. „Nu a existat niciodată o perioadă în istoria germană recentă care să fi fost atât de favorabilă pentru o revoluție socialistă ca vara lui 1923.” – își amintește Arthur Rosenberg – istoric și membru al KPD.
„Discutiile interne ale partidului asupra politicii și tacticii KPD au devenit între timp atât de violente încât au fost din nou duse la Internaționala Comunistă. Liderul de partid Brandler și cei mai importanți membri ai Comitetului Central au mers la Moscova la mijlocul verii 1923 și au stat din nou din dispute câteva săptămâni. Chiar aceste săptămâni au fost decisive pentru revolta populară așteptată” relatează Karl Retzlaff, un membru al KPD.
De fapt, KPD – împreună cu ECCI, ar fi trebuit să înceapă deja pregătirile pentru o revoltă armată în Germania. Dar conducerea Internaționalei Comuniste, la fel ca înșiși liderii KPD, a șovăit. Grigory Zinoviev, pe atunci președintele ECCI, a susținut: „Asta nu înseamnă că revoluția va veni într-o lună sau într-un an. Poate că va fi nevoie de mult mai mult timp. Dar, în sens istoric, Germania este în ajunul revoluției proletare.”
Pregătirile pentru insurecție au fost astfel amânate la nesfârșit în viitor. Din păcate, nici Lenin, care era incapabil, nici Leon Troţki nu au fost prezenţi la ECCI pentru a îndrepta discuţia spre ofensivă. Multe dintre discuții s-au învârtit în jurul amenințării fascismului, în loc ca comuniștii să dezvolte planuri concrete pentru o revoltă și o ofensivă proprie.
De la începutul anului 1923, un guvern reacționar a fost înființat în Bavaria sub conducerea monarhistului Gustav Ritter von Kahr. În vară, au apărut din ce în ce mai multe zvonuri că Freikorps fasciști și Reichswehr-ul Negru se pregăteau de război civil împotriva guvernelor minoritare social-democrate din Saxonia și Turingia. În aceste state, SPD s-a înclinat spre stânga și a tolerat chiar sutele de proletari (miliții muncitorești), care existau din 1920 și fuseseră construite de KPD.
Sediul KPD a publicat o decizie în “Die Rote Fahne” –“Steagul rosu”: a declarat 29 iulie drept „Ziua Antifascistă” a proletariatului și a cerut demonstrații în toată Germania. Gustav Noske (SPD), a interzis toate demonstrațiile în provincia prusacă Hanovra, unde era președinte. Alte state au urmat exemplul, cu excepția Saxonia, Turingia și Baden.
Conducerea KPD și ECCI au rămas cu mult în urma situației în curs de dezvoltare. Până și ziarele burgheze au parfumat pericolul revoluției. Un editorial anonim al Germaniei (ziarul de partid al Partidului Centrul Catolic) scria pe 27 iulie 1923: „Aerul este încărcat cu electricitate și o scânteie este suficientă pentru a declanșa o explozie”. Toate semnele indicau o criză iminentă a statului, comparabilă cu Revoluția din octombrie din Rusia.
Mai devreme, purtătorul de cuvânt al conservatorului Neue Preußische Zeitung a declarat, de asemenea, că totul indică izbucnirea iminentă a unei noi revoluții. La 28 iulie, președintele grupului parlamentar al SPD din Reichstag, Hermann Müller, și-a exprimat îngrijorarea în cadrul organului social-democrat Vorwärts cu privire la „radicalizarea sălbatică” a maselor. Dacă este necesară formarea unui nou guvern, a spus el, SPD este gata să participe constructiv.
La sfârșitul lunii iulie și începutul lui august, prăbușirea socială din cauza inflației a fost atât de teribilă, încât guvernul Cuno devenise inacceptabil pentru clasa muncitoare. La 1 august, o familie de cinci membri trebuia să cheltuiască 10 milioane de mărci pentru a supraviețui.
Un val de greve a zguduit burghezia, în special în Berlin, Hamburg, Silezia, Ruhr și zona industrială centrală a Germaniei. Grevele au devenit politice și au avut un efect de radicalizare suplimentară asupra „Consiliilor de întreprindere”, în esență comitete de fabrică care fuseseră consacrate de Constituția de la Weimar.
Aceste organisme au fost introduse ca o alternativă mai pașnică și reformistă față de Consiliile Muncitorilor și Soldaților (sovietice germane) care fuseseră înființate în 1918. Sarcina lor principală nu era să socializeze industria, ci să reglementeze locul de muncă și să-l eficientizeze, împreună cu reprezentanţii şefilor. Dar în contextul crizei profunde din 1923, o secțiune a mișcării comitetului de întreprindere a început să se îndrepte spre revoluție.
La 7 august, o reuniune plenară a comitetelor de întreprindere din Berlin a cerut guvernului Cuno să demisioneze. A chemat muncitorii din marile fabrici să prezinte această cerere prin delegații la Reichstag.
A doua zi, tipografiile berlineze au decis să înceapă o grevă generală pentru 10 august, pentru răsturnarea guvernului Cuno. Numai ziarele și editurile partidelor muncitorești nu au fost afectate de grevă. Grevei s-au alăturat și muncitorii de la Reichsdruckerei, unde banii erau tipăriți non-stop de luni de zile. Au fost urmați de lucrătorii din transport și energie electrică.
În august 1923, nici un astfel de chemare nu fusese emisă, nici de către sindicate, nici de vre-o unul dintre partidele muncitorești. Greva Cuno a fost în întregime spontană și, ca atare, a fost o acțiune unică în istoria mișcării muncitorești germane. Din disperare și dor de o soluție revoluționară, sute de mii de muncitori au părăsit SPD și s-au alăturat KPD.
La 12 august, după ce KPD a introdus o moțiune de cenzură împotriva lui Cuno în Reichstag, cabinetul Cuno a demisionat. Conducerea KPD nu a mai putut ignora gravitatea situației. Majoritatea muncitorilor erau în spatele lor. Venise ceasul să bată fierul cat e cald – dar a trecut nefolosit.
Președintele Ebert a profitat de ezitarea KPD. I-a oferit lui Gustav Stresemann Cancelaria. Acest reacționar jucase un rol dubios în Putsch-ul Kapp din 1920. Deși partidul său, DVP, nu era direct implicat în putsch, își declarase imediat sprijinul pentru guvernul Kapp.
Acum SPD a intrat într-un guvern burghez cu acești contra-revoluționari pentru a dejuca mișcarea muncitoare, miscare prea periculoasa in aceste conditii incendiare.
Se pare că greva generală împotriva lui Cuno îl trezise pe Zinoviev și pe restul ECCI. Liderii KPD au fost chemați din nou la Moscova. Când au ajuns, au fost surprinși să vadă pancarte atârnând peste toată Moscova pe care scria: „Tineretul rus învață germană! Octombriul german se apropie!”
La întâlnirea ECCI și a Oficiului Central, Radek a raportat că revoluția germană a intrat într-o nouă fază. Troţki nu avea nicio îndoială că se apropia vremea luptei decisive, directe, pentru putere în Germania. Au mai rămas doar câteva săptămâni pentru pregătiri. Totul urma să fie subordonat acestei sarcini. Se pierduse deja timpul critic deoarece conducerea KPD și ECCI nu au fost capabile să evalueze corect situația.
Zinoviev, totuși, a considerat că era mai probabil să treacă luni înainte să aibă loc o revoluție. Stalin a prezis posibilitatea unei revoluții în primăvara anului 1924 cel mai devreme, dacă nu deloc. Cu toate acestea, s-a convenit că este necesar să se înceapă pregătirile acum.
Alte diferențe au apărut în timpul acestor reuniuni pregătitoare, de exemplu, cu privire la întrebarea când să se cheme formarea consiliilor muncitorești pe linia sovieticelor. Zinoviev a susținut că KPD ar trebui să ceară alegerea unor astfel de consilii înainte de revoltă, deoarece acestea ar forma elementele de bază ale noului stat muncitoresc german.
Troțki și Brandler au susținut cu succes că acest lucru nu era necesar, deoarece astfel de organe ale democrației muncitorești se vor forma în cursul revoluției însăși.
Troțki și Brandler au fost de acord cu chestiunea sovieticelor, dar nu au căzut de acord cu privire la stabilirea unei date pentru revoltă. Aripa stângă a KPD, susținută de Zinoviev și Troțki, a insistat să stabilească o dată. Troțki a propus 7 noiembrie, aniversarea Revoluției din octombrie din 1917. Brandler a respins acest lucru și a fost susținut de Radek.
Atât Radek, cât și Brandler nu au reușit să înțeleagă caracterul revoluționar al situației din Germania. Într-adevăr, Brandler și-a exprimat în mod privat îndoielile cu privire la faptul că KPD a fost suficient de pregătit politic sau organizatoric pentru revoluție și a vrut să amâne planurile, preocupări împărtășite de Radek și Stalin.
Până la 9 martie 1923, Lenin era deja grav bolnav și nu mai era activ politic. Intrigile din Biroul Politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice se apropiau încet de apogeu și il vizau în special Troțki. I s-a opus în mod repetat așa-numita „Troica”, fracțiunea secretă formată din Stalin, Zinoviev și Kamenev, care dorea să-l împiedice pe Troțki să devină succesorul lui Lenin. Acum, preocuparea personală a troicii pentru prestigiu a jucat cel mai otrăvitor rol.
Când Brandler, care în ciuda divergențelor și controverselor cu Troțki fusese extrem de impresionat de el, a cerut ca organizatorul Revolutiei din Octombrie din Rusia să fie trimis în Germania, Zinoviev a refuzat ferm. Nimeni nu uitase ce a realizat Troțki în 1917. Troica nu era pregătită să riște succesul în Germania, dacă acest succes ar spori prestigiul rivalului lor.
În ciuda trădării Revoluției din noiembrie 1918 și a evenimentelor care au urmat, SPD-ul se bucura în continuare de influență asupra unei părți largi a clasei muncitoare. Tocmai în urma acelei revoluții, mulți s-au alăturat SPD, inclusiv Erich Zeigner. El aparținea unui nou strat de social-democrați care se mutase la stânga.
În martie 1923, un guvern minoritar al social-democraților de stânga a fost format în Saxonia, cu Zeigner ca prim-ministru. Situația din Saxonia a alimentat acum tactica KPD și Comintern. În locul capitalei, Berlin, avea să înceapă revolta în Saxonia. La 1 octombrie, o telegramă a sosit la sediul KPD de la Zinoviev în numele ECCI. El le-a chemat să intre în guvernele de stat din Saxonia, precum și în Turingia, unde SPD era la fel la guvernare.
Aceste așa-numite „guverne ale muncitorilor” – adică guverne de coaliție formate din reprezentanți ai partidelor muncitorilor, inclusiv KPD – au fost menite să devină o rampă de lansare pentru viitoarea revoluție.
Brandler nu a fost impresionat de acest plan și a susținut că guvernul Saxonia nu era în măsură să înarmeze muncitorii.
Cu toate acestea, obiecțiile sale au fost respinse de Zinoviev, care a susținut că orice forță militară folosită împotriva acestor guverne de stânga ar putea servi drept o piatră de temelie pentru o contraofensivă revoluționară. De asemenea, a instruit conducerea partidului să facă planuri pentru o grevă generală națională. Aceasta trebuia să fie baza unei revolte.
La 10 octombrie, Brandler a devenit în cele din urmă secretar de stat în Cancelaria de Stat din cabinetul săsesc al lui Zeigner. Membrii KPD Paul Böttcher au devenit ministru al finanțelor și Fritz Heckert ministru al economiei. La 16 octombrie, alți trei deputați KPD s-au alăturat guvernului statului Turingian.
Guvernul Reich-ului sub Stresemann și clasa capitalistă au trecut din nou la ofensivă. La 20 octombrie, Reichswehr a emis un ultimatum guvernului sas pentru a desființa sutele de proletari din jurisdicția sa în termen de trei zile. Zeigner era hotărât să reziste amenințărilor, iar parlamentul statului a respins ultimatumul. Drept urmare, trupele au mărșăluit pe 21 octombrie pentru a restabili supremația burgheză.
În aceeași zi, la Chemnitz, la inițiativa lui Brandler, a avut loc o conferință a organizațiilor muncitorilor. Brandler a vrut să folosească această conferință pentru a susține o grevă generală națională în apărarea guvernelor SPD-KPD.
Brandler a vorbit în continuare și a mutat moțiunea pentru greva generală. Totuși, el a subliniat că este nevoie de unanimitate. În acest fel, delegații de la conferință au primit dreptul de veto asupra unei greve generale.
Acest lucru era complet în contradicție cu ceea ce ar fi trebuit să se facă în pregătirea unei insurecție, deoarece a fost clar de la început că sindicatele și delegații SPD-reformiști de stânga vor rămâne inevitabil în urma situației actuale.
După cum era de așteptat, miniștrii SPD s-au declarat vehement împotriva propunerii de lansare a grevei generale. Nu au vrut să conteste Reichswehr-ul. Graupe chiar a mers până acolo încât a spus că, dacă comuniștii vor promova moțiunea propusă de Brandler, el va părăsi conferința cu tovarășii săi de partid și va lăsa comuniștii singuri cu această responsabilitate.
Brandler a fost apoi de acord să-și retragă moțiunea. După această dezamăgire, Brandler nu a văzut altă opțiune decât să abandoneze planurile pentru o grevă generală. Era convins că nu va funcționa fără social-democrații. Cu toate acestea, într-un debriefing cu Radek, el a adăugat că decizia de a anula greva generală ar putea fi anulată dacă ECCI nu ar fi de acord. Radek, totuși, a fost de acord să o anuleze. Zinoviev și Stalin au susținut și ei decizia.
Numai la Hamburg revolta nu a fost anulată. Vestea revoltei anulate nu a ajuns la KPD local. Motivele pentru aceasta nu sunt complet clare. Dacă a fost din cauza unei rupturi cu disciplina de partid sau rezultatul unor neînțelegeri sau eșecuri de comunicare rămâne neclar.
Se spera ca revolta de la Hamburg să facă parte dintr-o ascensiune revoluționară națională, dar insurecția a rămas izolată. În ciuda unei lupte eroice, comuniștii au fost zdrobiți și în cele din urmă au fost nevoiți să se retragă.
Au existat mai multe confruntări si în Saxonia, care a fost inundată cu 60.000 de soldați Reichswehr încă din 22 octombrie, pentru a opri guvernul SPD-KPD de acolo. Cele mai grave ciocniri au avut loc la Freiberg am Erzgebirge, unde soldații au tras asupra demonstranților, ucigând 23 și rănind 21. În plus, au existat arestări arbitrare și maltratări ale prizonierilor.
Stresemann a cerut demisia lui Zeigner și a amenințat cu o nouă reprimare. La 28 octombrie, Zeigner a renunțat la colaborarea cu KPD și și-a dat demisia două zile mai târziu. A fost o retragere fără glorie.
În 1923, toate elementele pentru o revoluție de succes erau la locul lor, inclusiv un partid revoluționar de masă. Deci, cum a apărut această înfrângere? O evaluare onesta a evenimentelor ar fi trebuit să fie în fruntea agendei ECCI. Dar, în schimb, indivizii care au jucat un rol decisiv în dezbatere au încercat să-și acopere urmele.
ECCI ar fi trebuit să inițieze pregătirile pentru revolta cel târziu în iunie, dar a evaluat greșit situația de la început. Zinoviev se temea în special pentru reputația sa. El însuși a aprobat toate deciziile, inclusiv anularea lunii octombrie germane. Dar a aruncat vina asupra conducerii KPD.
Întoarcerea lui Zinoviev nu s-a întâmplat întâmplător. La 8 octombrie, Troțki a scris o scrisoare Comitetului Central Rus în care denunța creșterea birocrației în partid și în statul sovietic. Acest atac deschis a îngrozit troica. A fost urmată la 15 octombrie de o scrisoare comună, semnată de 46 de comuniști de frunte, care au adoptat o linie similară cu Troțki.
Până atunci, conflictul cu Troțki s-a purtat cu ușile închise, dar acum a ieșit la vedere. Acest lucru a dus la o polemică mai ascuțită, care a fost chiar publicată în paginile Pravdei.
Brandler și Thalheimer s-au apărat împotriva acestei critici, susținând că înfrângerea s-a datorat schimbării situației obiective, că clasa muncitoare însăși nu era pregătită pentru revoluție și că până în octombrie orice încercare de insurecție ar fi eșuat.
Principalul obstacol în calea revoltei germane din octombrie 1923 a fost indecizia conducerii. Nu pregătise suficient revolta, nici politic, nici organizatoric.
Chiar și după decizia în favoarea unei insurecții din septembrie, nu a luat aproape nicio măsură politică. Direcția agitației și propagandei a rămas neschimbată și nici KPD, nici clasa muncitoare nu au fost pregătite de conducere prin ridicarea problemei puterii.
În Lecțiile sale din octombrie, scrisă în 1924, după eșecul revoluției germane, Troțki a subliniat că în condițiile prezente în Germania la acea vreme tocmai indecizia și pasivitatea conducerii partidului a cultivat pasivitatea în mase si nu invers:
„…un partid care duce o agitație revoluționară prelungită, smulgând masele de sub influența concilianților și apoi, după ce încrederea maselor a fost ridicată la maximum, începe să se zbată, să despice firele in patru, și să temporizeze – un astfel de partid paralizează activitatea maselor, seamănă deziluzie și dezintegrare în rândul lor și aduce ruina revoluției; dar, în schimb, se oferă scuza gata – după tărăboi – că masele au fost insuficient de active.”
Eșecul revoluției germane a pecetluit efectiv izolarea revoluției din Rusia. Fără o revoluție de succes într-o țară avansată precum Germania, condițiile înapoiate din Rusia sovietică au dus la apariția unei birocrații puternice și privilegiate. Doar un an mai târziu, Stalin a prezentat „teoria” sa a „socialismului într-o singură țară”, care reflecta interesele contrarevoluționare ale birocrației din statul muncitoresc izolat.
Situatia economică si socială din această perioadă a fost urmarită foarte atent si de Adolf Hitler care in carte sa “Străduinta mea” publicată in 1925 volumul I si 1926 volumul II scrie un manifest cu note autobiografice tocmai despre starea disperată
Prin care trecea natiunea germană.
Hitler a inceput să scrie această carte cand era in puscarie ca urmare a participării la o revolt/puci de masă in noiembrie 1923. A fost judecat si condamnat pentru inaltă trădare la o pedeapsă de cinci ani, timp sufficient să scrie cele două volume și a fost si interzis să vorbească în public până în 1927. Acest lucru a împiedicat partidul să facă campanie eficientă.
Cartea insă s-a bcurat de un modest success la inceput dar a devenit un bestseller in 1933 anul in care el a ajuns la putere.
Deci in Germania comunistii nu au avut success nici in 1919 si nici in 1923 cu toate incercările stangace si nedecise ai capilor miscării combinate communist- socialiste la care s-au adaugat si sprijinul Cominternului. Lumea sărăcită si disperată devenise parcă si mai sensibilă la directiile de unde veneau asupririle si vedeau clar că o anumită etnie nu numai că nu suferea de sărăcie dar se mai si dădea in excese de lux si depravare.
Era greu ca aceiasi etnie să le tină o slujbă propagandist comunistă si să ii mai si convingă. Sa remarcat de capii miscării că masele nu erau pregătite respectiv dopate cu drogul communist, dar preotii comunisti ce trebuiau sa impărtăsească drogul proveneau din aceiasi etnie cu satanistii depravati deranjant de vizibili pe străzile oraselor.
Aceste conditii au pregătit de la sine masele pentru o miscare puternic nationalistă si influentată de un socialism populist, asa cum a fost propagat cu succes de Hitler.
Hitler sa alăturat Partidului Nazist în 1919 și a avut influență în definirea convingerilor acestuia. De asemenea, a condus Putsch-ul de la München în 1923.
El a fost eliberat din închisoare în decembrie 1924. A angajat naziștii în politica democratică – participând la alegeri – și a început să reorganizeze partidul, întărindu-și autoritatea de lider începând să construiască o structură națională de partid. Perioada de până în 1929 este cunoscută drept „anii slabi” ai Partidului Nazist, deoarece numărul de membri a crescut de la 27.000 în 1925 la doar 130.000 în 1929.
Partidul dezvolta tehnici de propagandă eficiente sub conducerea lui Joseph Goebbels, care să-i permită să valorifice dezastrul economic care avea să lovească Germania începând cu 1929.
În octombrie 1929 are loc Prăbușirea de pe Wall Street la bursa americană care a provocat o criză economică globală. În Europa, Germania a fost cel mai grav afectată, deoarece băncile americane au solicitat toate împrumuturile lor externe într-un termen foarte scurt.
Cea mai evidentă consecință a acestui colaps a fost o creștere uriașă a șomajului. În iarna anilor 1929-1930, numărul șomerilor a crescut de la 1,4 milioane la peste 2 milioane. Când Hitler a devenit cancelar în ianuarie 1933, unul din trei germani era șomer, cifra atinsă era de 6,1 milioane. Producția industrială s-a redus la jumătate în aceeași perioadă.
În iulie 1930, cancelarul Brüning a redus cheltuielile guvernamentale, salariile și plata șomajului. Acest lucru s-a adăugat spiralei de declin și șomajul a continuat să crească. Cu toate acestea, Brüning nu a putut determina Reichstag-ul să fie de acord cu acțiunile sale, așa că președintele Hindenburg a folosit articolul 48
al Constituției de la Weimar, care i-a dat președintelui puterea de a adopta legi prin decret, de a guverna.
Acest lucru a subminat democrația și a slăbit puterea Reichstagului, deschizând probabil calea pentru dictatura ulterioară a lui Hitler.
Până în 1932, partidele angajate în distrugerea Republicii de la Weimar dețineau 319 locuri dintr-un total de 608 în Reichstag, mulți muncitori apelând la Nazism sau Comunism. Cu toate acestea, în cele din urmă, partidul care s-a descurcat mai bine din toate aceste tulburări au fost naziștii.
1932, iulie – Alegeri pentru Reichstag. Naziștii au devenit cel mai mare partid cu 230 de locuri. Hitler a cerut să fie numit cancelar, dar Papen a rămas.
In Noiembrie – Alegeri pentru Reichstag convocate de Von Papen pentru a încerca să câștige majoritatea în parlament. Naziștii au pierdut 34 de locuri, dar au rămas cel mai mare partid cu 196 de locuri.
In Decembrie – Von Papen a demisionat. Hindenburg l-a numit cancelar pe Kurt Von Schleicher, un general de armată. Von Schleicher a încercat să-i despartă pe naziști, cerând unui nazist de frunte numit Gregor Strasser să fie vicecancelar al său, dar Strasser a refuzat.
1933, ianuarie – Von Papen și Hindenburg s-au îndreptat către Hitler, numindu-l cancelar, iar Von Papen ca vicecancelar. Ei credeau că îl pot controla astfel pe Hitler și îl pot determina să facă ceea ce voiau ei.
Cand Hitler a incercat să forteze istoria cu puciul lui de la Munchen a intrat la puscărie, dar cand a arătat pacientă si s-a preocupat de organizarea partidului a putut mai lesne să fructifice situatiile politice ce nu erau adresate cu competentă si cu decizii ferme de Republica de la Weimar.
Degeaba spun comunistii că nazistii au incendiat Reichstagul ca să ii facă pe ei vinovati si să ii scoată in afara legii. Tocmai abtinerea de la violentă si tactul politic a facut ca Hitler sa isi consolideze pozitia sa politică, la care s-a adugat si masurile liui economice speciale care au scos Germania din criza din ’29 si au facut-o motorul Europei.
Interesant este cursul cu intoarceri si răsuciri al istoriei care a făcut ca comunistii să rateze o revolutie in 1923 dar care au creat conditiile necesare ajungerii lui Hitler la putere.
Astăzi Capitalismul este în declin, iar situații revoluționare se așteaptă în fiecare țară. Dar nu comunistii vor fi cei care să prea fraiele miscarii populare prin porpagandă asiduă si scoaterea icoanelor clasicilor comunisti ca să lumineze calea revolutiei, oricum ei nu cunosc altă cale. Lumea nu mai are de mult gust pentru communism si nici chiar socialism, nimeni nu simte neapărat nevoia să se boteze intr-o noua ideologie cu origine iudeo-talmudică.
Atlanta 06/09/2024