Europa: riscul unei retrogradări majore

2022-11-22T12:10:57+02:0022 noiembrie 2022|Doctrină naţionalistă, Textele altora|

Europa: riscul unei retrogradări majore

„În timp ce Uniunea Europeană duce un război, Asia face comerț”. Acesta este modul în care marele academician singaporez Kishore Mahbubani rezumă situația actuală. Mahbubani nu este chiar oricine, e fost ambasador și președinte al Consiliului de Securitate, academician de renume, clasat printre cei mai influenți 100 de intelectuali din lume și cei mai importanți 50 de gânditori ai capitalismului, deci el nu este un teoretician al conspirației.

El crede că Europa a făcut o greșeală uriașă în dorința de a exclude Rusia din sfera sa economică, dar și că Statele Unite greșesc azi crezând că vor câștiga Războiul Rece 2.0, care tocmai a început, doar pentru că l-a câștigat pe primul. Argumentele lui? În anii 1950, China nu a însemnat mare lucru în economia mondială. Nici India, Asia de Sud-Est sau alte țări din B.R.I.C.S. Ultima perioadă arată însă alte ierarhii. Spre exemplu, o veste ce a trecut neobservată în Occident, a remarcat că în august  2022 India a detronat Marea Britanie ca a cincea cea mai mare economie a lumii. În plus, în mod ironic, acum o lună un fiu al unui imigrant indian a devenit prim-ministru al Majestății Sale Charles al III-lea. Când metropola este înlocuită de fosta sa colonie și viața politică britanică se scufundă în mediocritate și insignifianță, devine clar pericolul decăderii.

Aceeași nenorocire se întâmplă și cu Germania care, din fanatismul atlantist, și-a lăsat conducta Nordstream să fie sabotată fără să reacționeze, izolându-se astfel de sursele sale de energie ieftine pentru a se conecta la gazele de șist americane, dar și la mult mai scumpul GNL qatarez. Oricum, nu călătoria lui Olaf Scholz în China va restabili situația.

În ceea ce privește Franța, care a permis flotei sale nucleare să se deterioreze în cel mai prost moment posibil, fiind și contestată în majoritatea țărilor africane care sunt fostele sale colonii, situația franceză nu este deloc mai bună. Chiar și francofonia se ofilește vizibil, țările membre considerând că nu mai rentează să învețe limba franceză, deoarece chiar și companiile franceze preferă să angajeze anglofoni.

Provocator, Mahbubani detonează o concluzie bombă. După performanțele din China și India (1,4 și 1,3 miliarde de locuitori fiecare), chiar și discretul Asean (care include Malaezia, Indonezia și Singapore) depășește acum Europa, cu cei 655 de milioane de locuitori și rata sa de creștere de două ori mai mare decât a noastră. Mai zice singaporezul că, în secolul al XXI-lea, S.U.A. sunt cele care joacă rolul din secolul al XX-lea al fostului U.R.S.S., dar americanii au ca rival acum axa ruso-chineză.

Întrebarea cheie este cine se izolează de fapt astăzi? În 1961, blocul sovietic a fost cel care a construit Zidul Berlinului și s-a desprins de lume. În 2022, șaizeci de ani mai târziu, europenii sunt cei care își acoperă granițele estice cu sârmă ghimpată și își alungă vecinii ruși de pe teritoriul lor, în timp ce Statele Unite fac același lucru cu zidul său anti-imigranți din America Latină. Motivele expuse public sunt foarte similare: la acea vreme, Uniunea Sovietică a pretins că se protejează de fascismul occidental (Antifaschistischer Schutzwall), în timp ce astăzi Europa este cea care pretinde că își „protejează valorile” amenințate de fascismul rusesc.

Această simbolistică este devastatoare pentru cei ce-i pricep consecințele[1].

2 Comments

 1. caroline gunderode 22 noiembrie 2022 la 3:07 pm - Raspunde

  carte recenta :
  La Tyrannie du Bien, par Guy Mettan
  Editions des Syrtes
  245 subscribers

  369 views Jun 14, 2022
  Guy METTAN, La Tyrannie du Bien, petit dictionnaire de la pensée incorrecte (20 €) a paru aux Éditions des Syrtes. Le Bien est partout. Il nous poursuit de ses assiduités. Nous traque sans pitié. Projette ses métastases jusque dans les plus intimes replis de nos vies. Il gère, manage, planifie, assiste. Il légifère, confine, vaccine, condamne, bombarde, tue. D’empire, le Bien est devenu tyrannie. Car la quête frénétique de la vertu est devenue une obsession universelle. Elle ne se limite pas aux cercles woke et aux ONG bien-pensantes. Elle est aussi pratiquée dans les salons feutrés des conseils d’administration, les bureaux open space des managers, les antichambres inclusives des ministères, les amphithéâtres aseptisés des universités et sur les réseaux sociaux qui se sont mis en tête de censurer les manifestations supposées du mal. Cette tyrannie, il est urgent de la dénoncer. C’est ce que se propose ce guide, qui piétine avec jubilation les plates-bandes du prêt-à-penser économiquement, culturellement et politiquement correct. Dans la veine caustique d’un Philippe Muray, il désarme les ressorts de la softlangue, ce nouveau langage qui s’emploie à emmieller le vocabulaire et à le noyer de néologismes à consonance anglaise pour mieux répandre ses méfaits. Il en ressort un inventaire des idées reçues qui réjouira ceux qui n’en peuvent plus des postures et des impostures, des hypocrisies et des faux-semblants engendrés par cette recherche éperdue d’un Bien qui finit par faire beaucoup de mal…

 2. caroline gunderode 22 noiembrie 2022 la 2:46 pm - Raspunde

  Merita ascultat :

  Guy Mettan: Russie-Occident, une guerre de mille ans

  +

  Le conflit entre Russie et Occident Forum France 11.3K subscribers Subscribe

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top