De dincolo de momînt, Eugen Ionescu ne îndeamnă: Votați-l pe Marian Munteanu și colegii săi!

Un alegator, opinie recent exprimata ca si comentariu la un articol:
„Destepta-te romane!

Satul de minciunile servite de partidele politice dupa 89, am zis anul acesta sa incerc ceva nou si m-am orientat spre ANR si USR.

Informandu-ma despre ele pe internet mi-a fost de ajuns cand l-am descoperit pe Marian Munteanu, conducatorul studentilor din 1990. Cu privire la Piata Universitătii scriitorul Eugen Ionesco declara: “Desteaptă-te Române este un cântec vechi, însă adevărata desteptare s-a produs acum. Cred că tinerii din Piata Universitătii, cu Marian Munteanu în frunte, sunt adevăratii eroi. Au vrut libertate si o vor încă, au vrut sinceritate. N-au spus decât adevărul. Ei sunt, cum zice francezul, «en quete de la liberté», în căutarea libertăsii si au s-o găsească. Eu sunt alături de ei. Am spus de multe ori că uitasem de România de-atâta vreme de când sunt aici; acum însă mi-am recâstigat o inimă de român… Acolo, în România, n-au «jucat», acolo oamenii au trăit si au murit. Si mai stiu că în Piată nu s-a propagat violenta, ci dimpotrivă. Marian Munteanu a cerut discutii libere, adevăr.”

Asa ca voi vota ANR !!!”

Tad Szulc, intr-un articol publicat in „National Geographic in martie 1991relata ziua de 16 iunie 1990 astfel:

„BUCHAREST, ROMANIA, JUNE 16

A thousand students have been arrested, and more citizens beaten since yesterday. On a hunch, Tomasz and I drive to the Bucharest Emergency Hospital to find the 28-year-old leader of the Students’ League, Marian Munteanu. with his foot in a cast and his hand smashed.

“I guess we had better change our strategy,” he says, smiling feebly.

His brother, Bogdan, also active in Romania’s prodemocracy movement, is propped in an adjoining bed. Somebody had taken a crowbar to him, cracking his ribs and piercing a lung.

The next day police come to the same room, armed with arrest warrants, remove the

brothers. They recuperate in a hospital of the Interior Ministry; then they arc transferred to prison for two months until tens of thousand of demonstrators finally secure their release through protests.”

iar Frank Wolf, membru al Congresului SUA, tinea un discurs, la 20 iunie 1990, In Camera Reprezentatilor:

„Am aflat totuşi, nişte veşti alarmante, şi anume că pe 14 iunie, domnul Munteanu, împreună cu circa 200 studenţi şi alţi demonstranţi au fost bătuţi sălbatic de mineri în timp ce protestau paşnic – subliniez paşnic – pe străzile Bucureştiului. În timp ce aceştia erau asaltaţi brutal, ofiţerii de poliţie stăteau de-o parte şi se uitatu fără să mişte un deget pentru a opri măcelul. Acum, peste 180 de demonstranţi sunt în închisoare, deşi nici măcar un singur miner nu a fost arestat pentru acţiunile lor de la jumătatea lunii iunie.

Fiind bătut, domnul Munteanu a fost rănit grav, deşi nu se cunoaşte exact starea sănătăţii sale. Se spune că i-au fost fracturate mâna stângă şi glezna dreaptă. Aparent, domnul Munteanu a fost arestat la foarte scurt timp după ce a fost bătut şi dus la spital.

De atunci, însă, Marian Munteanu a fost mutat într-o închisoare şi acum i se refuză îngrijirile medicale. Conform ultimului raport, suferea de pierderi de memorie si ameţeli. Personalul ambasadei noastre din Bucureşti a cerut permisiunea să-l vadă pe domnul Munteanu şi pe ceilalţi arestaţi, dar li s-a refuzat cererea. Crucea Roşie a avut permisiunea să îi viziteze, dar numai cu condiţia să nu relateze ceea ce au văzut. Mama domnului Munteanu, singura care a avut permisiunea de a-l vedea, declară că starea lui s-a înrăutăţit.”

Sursa: The Library of Congress [Page: H5196, H5197]:

http://thomas.loc.gov/cgi-bin/…

http://www.munteanu.ro/FrankWo…