CD
1.600 aprobate
denitsoc@gmail.com
216.131.74.87
ESTE TIMPUL CA WASHINGTONUL SĂ RECUNOASCĂ CĂ LUMEA UNIPOLARĂ S-A SFÂRȘIT
Editorial – https://en.interaffairs.ru/article/the-national-interest-its-time-for-washington-to-recognize-that-the-unipolar-world-is-over

În condițiile în care sistemul multilateral este în dezordine și tensiunile geopolitice în creștere, Statele Unite ar trebui să se gândească serios la modul de a face față lumii multipolare de astăzi, scrie jurnalul american „The National Interest”. Vezi articolul original mai jos.

În timp ce liderii grupului BRICS+ de economii emergente s-au întâlnit luna trecută la Kazan, Rusia, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a fost în Orientul Mijlociu pentru a unsprezecea oară de la 7 octombrie 2023(!). Simbolismul este crunt. În timp ce SUA sunt înfundate într-un alt război din Orientul Mijlociu – unul care își diminuează credibilitatea și liderul global – China și Rusia se află în stadiile incipiente ale construirii de alternative la arhitecturile financiare și de securitate globale conduse de SUA.

BRICS+ are vântul în spate în lumea multipolară emergentă de astăzi – grupul a salutat Egiptul, Etiopia, Iranul și Emiratele Arabe Unite la începutul anului 2024, a adăugat treisprezece noi țări partenere la summitul de la Kazan. Zeci de alte țări și-au exprimat, de asemenea, interesul de a se alătura.
Pe măsură ce concurența dintre Statele Unite, China și Rusia se intensifică, Washingtonul ar trebui să analizeze ceea ce conduce țările către BRICS+, pe care Beijingul și Moscova doresc să le poziționeze eventual ca o grupare anti-occidentală.

Vestea bună pentru Washington este că alte țări și solicitanți BRICS+ nu văd încă neapărat situatia așa. Brazilia și India, două țări fondatoare, văd BRICS+ deocamdată ca un vehicul de democratizare a ordinii internaționale existente și de a introduce schimbări în cadrul sistemului pentru a-l face mai capabil să abordeze provocările globale de astăzi.

Ei nu o văd deocamdată ca parte a strategiei de „pozitionare împotriva Occidentului”. Într-adevăr, multe țări din Sudul Global își privilegiază legăturile cu Washington, dar doresc și să se alăture BRICS+. Totuși, toate acestea s-ar putea schimba dacă Washingtonul nu ia în serios multipolaritatea globală.

Țările din Sudul Global văd ordinea „bazată pe reguli” condusă de SUA rupându-se la capăt, evidențiată cel mai evident de pozițiile incongruente ale Washingtonului cu privire la războaiele din Ucraina și Gaza. Pentru aceste țări, ordinul condus de SUA este un joc trucat, cu legile și normele internaționale aplicate în funcție de modul în care se potrivesc intereselor Occidentului.

O altă problemă majoră pentru țările BRICS+ și din Sudul Global este dominația de către Washington a arhitecturii financiare globale și utilizarea pe scară largă a sancțiunilor. Rusia a stabilit o agendă pentru summitul din acest an, care s-a concentrat în mare măsură pe ocolirea puterii dolarului american, izolarea ei și a altor țări de sancțiunile occidentale și construirea de structuri financiare alternative.

„Nu noi refuzăm să folosim dolarul”, a spus Putin la summit. „Dar dacă nu ne lasă să lucrăm, ce putem face? Suntem forțați să căutăm alternative.”
Aproape una din patru țări, reprezentând aproape 30% din PIB-ul global, se află sub sancțiunile SUA.
Un raport din Washington Post din acest an a detaliat modul în care sancțiunile SUA au declanșat „război economic pe tot globul”. Cu siguranță, țări precum Rusia ar trebui să se confrunte cu consecințe pentru încălcările lor ale dreptului internațional.

Problema este că aceste sancțiuni sunt adesea contraproductive. Sancțiunile asupra Venezuelei, de exemplu, au dus la creșterea migrației și la mai mulți venezueleni care încearcă să intre în Statele Unite. De asemenea, a împins țări precum China, Rusia, Iran, Venezuela și Coreea de Nord să creeze ceea ce The Wall Street Journal a considerat o „economia subterană globală” pentru a evita aceste sancțiuni în moduri care ar putea submina din ce în ce mai mult dolarul american.

Declarația comună de la summit ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru factorii de decizie din SUA. A solicitat o reformă financiară globală, creând o nouă platformă de investiții BRICS+ și explorând alternative la sistemele de plată transfrontaliere occidentale precum SWIFT.

BRICS+ a făcut deja progrese semnificative în reducerea utilizării dolarului pentru comerțul intra-grup. China a condus această acuzație, deoarece yuanul -renminbi-ul său a depășit dolarul american în comerțul China-Rusia. Beijingul negociază, de asemenea, creșterea utilizării yuanului pentru a deconta tranzacțiile petroliere cu marii producători. China vinde, de asemenea, active în dolari americani și cumpără niveluri record de aur.

Dedolarizarea poate avea un drum lung de parcurs. Cu toate acestea, având în vedere implicațiile profunde pentru interesele SUA, factorii de decizie din SUA ar trebui să acorde o atenție deosebită. Rolul preeminent al dolarului ca monedă de rezervă și în comerțul global cu mărfuri oferă Statelor Unite și cetățenilor săi „privilegii exorbitante”. Nu numai că dă SUA o influență și o pârghie extraordinară în relațiile internaționale, dar înseamnă și că americanii au costuri mai mici de împrumut, acces la importuri ieftine și, în general, un nivel de trai mai ridicat.

Criticii BRICS+ subliniază adesea în mod rezonabil că grupul nu a realizat mare lucru. Dar asta nu înseamnă că grupul nu este din ce în ce mai important, chiar dacă doar la nivel simbolic pentru moment. Washingtonul poate colabora cu țările partenere din BRICS+ pentru a împiedica creșterea sentimentului anti-SUA. Washingtonul ar trebui să ia în considerare ceea ce determină atât de multe capitale să caute alternative la conducerea SUA și, în mod critic, dolarul american și să caute să-și abordeze preocupările atunci când au o cauză comună.
Este timpul ca Washington să recunoască faptul că momentul unipolar de după Războiul Rece sa încheiat.

Articolul original:
BRICS+ NU TREBUIE SĂ FIE „RESTUL ÎMPOTRIVA VESTULUI”
În condițiile în care sistemul multilateral este în ruine și tensiunile geopolitice în creștere, Statele Unite ar trebui să se gândească serios la cum să facă față lumii multipolare de astăzi.
de Adam Gallagher – urmăreștel @ https://nationalinterest.org/feature/brics-doesn%E2%80%99t-have-be-%E2%80%9Crest-against-west%E2%80%9D-213683