Guvernul Ciolacu duce România pe urmele Ucrainei. Vom fi amanetați lui Rothschild?
27 august 20244 31.799

Datoria publică a ajuns, la finalul lunii mai, la 862,3 mld. lei (172,6 mld. euro), în creştere cu 9,5 mld. lei (1,9 mld. euro) faţă de datoria de la finalul lunii aprilie. Datoria a fost, la finalul lunii mai, de 52,6% din PIB, în creştere cu 3,8% din PIB faţă de decembrie 2023. Între ianuarie şi mai, datoria publică a crescut nominal cu 78,3 mld. lei (15,7 mld. euro).

În acest ritm, datoria va ajunge, la finalul anului, spre 58% din PIB. În ritmul în care România se îndatorează, există premisa ca, la finalul lui 2025, datoria publică a României să ajungă la 70% din PIB. Odată cu datoria, creşte însă şi povara ei. În primele luni din an, România a plătit dobânzi la datoria publică de 17,5 mld. lei (3,5 mld. euro).

Ucraina a făcut la fel până în 2017, când nu a mai putut să-și plătească împrumuturile și datoria a fost cumpărată de Rothschild, cea mai bogată familie din lume. În baza acestei tranzacții, Rothschild dictează toată politica Ucrainei, care a girat această cumpărare cu toate activele de stat.

Este posibil să ajungem în același scenariu, dacă România va rămâne pe mâinile lui Ciolacu&Ciucă.

Ar fi bine să ne pregătim pentru un cutremur. Taxe și impozite mărite, inclusiv TVA, chiar dacă Ciolacu se jură că nu va fi așa. Tăieri de salarii și probabil reducerea aparatului bugetar, chiar dacă toată clientela politică a PSD depinde de stat. Euro va depăși pragul psihologic de 5 lei. Datoria publică se va îndrepta spre 60% din PIB. Numărul firmelor care se vor închide va crește și mai mult. Cîteva sectoare economice vor suferi reculuri severe. Măsurile contra evaziunii fiscale (a se citi: controlul absolut asupra banilor românilor) vor produce mai multe daune decît beneficii. Încercările de reucere a deficitului, care la finalul lui 2024 va fi de 8%, vor fi extrem de dureroase. De ce toate acestea? Pentru că asta ne arată datele, dacă ne oprim o țîră asupra lor.

Creșterea economică pe primul semestru al acestui an a fost de doar 0,7, deși bugetul a fost construit pe o creștere prognozată (mai mult visată) de 3%.

Creșterea asta minusculă s-a făcut totuși pe consum. Dar vă dați seama în ce hal este economia dacă a înregistrat o astfel de creștere în condițiile în care consumul a crescut cu 10%/an.

Producția noastră este la piciorul broaștei, industria continuînd să înregistreze scăderi (-0,9% pe semestrul I), după ce în ultimii patru ani a scăzut 22 de procente.

În aceste condiții, este sinucidere curată să-i păstrezi la guvernare pe nepricepuții care au aruncat bani pe piață din buget, îndatorînd România pentru următoarele patru generații, și neluînd nici o măsură de creștere sănătoasă a economiei, în ultimii patru ani.

Decizia este la dvs!