CD
1.134 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

CUM DOCTRINA WOLFOWITZ A MODIFICAT PERSPECTIVA LUI PUTIN
– Un efort greșit de a urmări supremația americană cu orice preț a avut consecințele sale.
de Sameed Basha

A trecut un an de când Rusia a trecut granița cu Ucraina, iar Războiul Rece, limitat la literatura secolului al XX-lea, a revenit din nou cu Occidentul sângerând Rusia printr-un stat tampon. Războiul nu a vizat împiedicarea canibalizării Ucrainei în Rusia. Mai degrabă, războiul se poartă pentru menținerea dominației SUA în Comandamentul European al Statelor Unite (EUCOM).

Doctrina Wolfowitz, numită după subsecretarul american al apărării, Paul Wolfowitz, a fost divulgată publicației The New York Times în 1992. Esența politicii a subliniat supremația americană cu orice preț într-o lume post-sovietică și „eliminarea rivalilor oriunde aceștia poate apărea.”

În plus, conducerea SUA ar plasa acordurile de apărare ca piatră de temelie a politicii sale și va monopoliza din neatenție comerțul global cu arme prin tratate. Mai mult, ar împiedica aliații să-și dezvolte sistemele de apărare și ar crește dependența de hardware-ul fabricat în America. În cele din urmă, interoperabilitatea a stat la baza amalgamării facțiunilor concurente în cadrul NATO.

Dacă toate acestea sună familiar, așa cum ar trebui, atunci este esențial să înțelegem când s-a format această doctrină, cum a apărut și de ce încă modelează opiniile multor persoane despre Occident, inclusiv pe cea a președintelui rus Vladimir Putin.

Căderea URSS și promisiunea încălcată
Victoria Statelor Unite împotriva sovieticilor a pus bazele Doctrinei Wolfowitz. În primul rând, expulzarea sovieticilor din Afganistan, din cauza utilizării tactice de către Pakistan a războiului de gherilă, a contribuit la drenarea economiei sovietice și a URSS până la prăbușirea acesteia în 1991. În al doilea rând, victoria proprie a Statelor Unite asupra lui Saddam Hussein printr-o „reglementare”. ” războiul din același an, a permis Washingtonului să-și arate puterea militară supremă, să recâștige mândria pierdută după înfrângerea din Vietnam și să reconstruiască încrederea aliaților săi.

În legătură cu aceasta, Doctrina Wolfowitz prevedea că Statele Unite pot reduce la tăcere și pot integra două foste puteri majore, Germania și Japonia, „într-un sistem de securitate colectivă condus de SUA și de crearea unei zone democratice de pace”. Rusia, pe de altă parte, a fost tratată diferit – țara a căzut de pe radar. A devenit nesemnificativă ca concurent geopolitic în ochii Occidentului, deoarece gesturile sale de oferte pașnice au fost respinse și i-au fost date garanții privind extinderea NATO.

O înregistrare a procesului-verbal, desecretizat și publicat de Arhivele Securității Naționale, relatează întâlnirea dintre Mihail Gorbaciov și secretarul de stat James A. Baker III la Moscova. Baker a promis că NATO nu se va extinde sub nicio circumstanță. El a continuat și a afirmat că „NATO este mecanismul pentru asigurarea prezenței SUA în Europa… Înțelegem asta doar pentru Uniunea Sovietică, dar pentru alte țări europene… este important să avem garanții că, dacă Statele Unite își păstrează prezența în Germania în cadrul NATO, nici măcar un centimetru din jurisdicția militară actuală a NATO nu se va răspândi; în direcția estică… Unificarea Germaniei nu va duce la răspândirea armatei NATO către Est.”

În aceeași întâlnire, Gorbaciov i-a propus lui Baker că, pe măsură ce Uniunea Sovietică s-a dizolvat, nevoia de NATO nu mai era, sau o Rusie nou creată să i se permită aderarea la NATO.
Baker a respins acest lucru ca fiind un „vis”. Cu toate acestea, când Boris Elțîn a venit la putere, el a propus și aderarea la NATO și a făcut un pas mai departe, etichetând apartenența la NATO drept „scop politic pentru Rusia”. În 1994, Rusia a semnat programul NATO Partnership for Peace, care urmărea să reducă diviziunea dintre cele două entități și să conducă la o cale către aderarea la NATO.

Pe măsură ce Statele Unite și-au dat seama de poziția sa privilegiată ca putere de necontestat, au revenit la cuvântul lui Baker. La urma urmei, aceste „garanții” au fost date Uniunii Sovietice – nu Rusiei. Profitând de acest aspect tehnice, Statele Unite au făcut eforturi ca țările din fostele Pactului de la Varșovia – precum Polonia, Cehoslovacia și Ungaria – să se alăture NATO la Summit-ul de la Washington din 1999.

Rusia s-a opus includerii, dar în afară de un murmur simbolic, Moscova nu a putut face nimic. pentru a preveni un asemenea efort. Statul succesor al puternicei Uniuni Sovietice nu era egalul său și, prin urmare, nu era considerat suficient de important pentru a fi implicat în luarea deciziilor globale. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunii și sferei de influență reduse, Rusia a continuat să fie considerată un jucător cheie în afacerile internaționale.

Ascensiunea lui Putin și sfârșitul răbdării
În 2000, cu trei săptămâni înainte de ascensiunea sa la președinție, un tânăr și îndrăzneț Vladimir Putin a fost intervievat de David Frost de la BBC. El și-a clarificat intenția: „Rusia face parte din cultura europeană și nu consider propria mea țară izolată de Europa și de ceea ce numim adesea lumea civilizată. Așa că îmi este greu să vizualizez NATO ca pe un inamic.”

Când au avut loc atacurile din 11 septembrie, i-a oferit lui Putin ocazia de a dovedi că Rusia era dispusă să se angajeze cu Occidentul în lupta sa împotriva terorismului, deoarece a văzut probleme similare legate de securitate în Cecenia. Informațiile ruse au cooperat cu faza inițială a SUA a invaziei Afganistanului, oferind puncte cruciale de intrare a datelor logistice, topografice și urbane în Afganistan, în special în zonele din Kabul și din jurul său.

Putin a influențat, de asemenea, fostele state din Asia Centrală să deschidă rute de aprovizionare în Afganistan pentru Războiul împotriva terorii al lui George W. Bush. Nu a existat niciodată reciprocitate sau apreciere pentru acest gest din partea Statelor Unite, deoarece acesta a depășit și a stabilit baze în Uzbekistan și Kârgâzstan. America s-a stabilit în curtea Rusiei și a făcut acest lucru ca o „favoare” pentru a-și ajuta problemele de securitate și pentru a preveni orice formă de galvanizare a grupurilor care se aventurează în afara Afganistanului.

Cu toate acestea, în ciuda acestor eforturi amiabile și a gândirii ieșite din comun a lui Putin, NATO și Statele Unite nu și-au putut pierde mentalitatea de Război Rece – alianța a împins și mai agresiv cu extinderea sa.
În 2004, șapte țări – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia – au primit statutul de membru NATO. Alianța nu numai că se deplasase cu mai mult de un „centimetru” din Germania, împotriva a ceea ce fusese promis de Baker, dar se afla acum ferm în pragul Rusiei.

George Kennan, fostul ambasador american în Uniunea Sovietică și arhitectul izolării, a respins el însuși ideea extinderii NATO și a avertizat asupra potențialelor consecințe ale acesteia. El a susținut că această „eroare fatală” ar putea „inflama tendințele naționaliste, anti-occidentale și militariste în opinia rusă”.

Punctul de cotitură a venit în 2007, când Putin și-a pierdut răbdarea cu aroganța arătată de omologii săi occidentali. La Conferința de Securitate de la München, Putin a declarat că crede că „este evident că extinderea NATO nu are nicio legătură cu modernizarea Alianței în sine sau cu asigurarea securității în Europa. Dimpotrivă, reprezintă o provocare serioasă care reduce nivelul de încredere reciprocă. Și avem dreptul să întrebăm: împotriva cui este destinată această extindere?
Și ce s-a întâmplat cu asigurările pe care partenerii noștri occidentali le-au dat după dizolvarea Pactului de la Varșovia? Unde sunt aceste declarații astăzi? Nimeni nici măcar nu-și amintește de ele.”

Consecințe
Poziția Americii de a nu acorda Rusiei un statut de paritate demnă nu a făcut decât să aprindă și mai mult pe Putin. El, împreună cu o mare parte din elita politică a Rusiei, nu a putut decât să ajungă la concluzia că Statele Unite nu au intenția de a lucra cu Rusia într-o manieră responsabilă și respectuoasă. Washingtonul nu făcea nimic altceva, și-a dat seama Kremlinul, decât să ducă la îndeplinire un plan determinat în 1992 de a-și impune voința asupra lumii și de a „stinge rivalii oriunde ar putea apărea”.!

Acest lucru ar fi confirmat în continuare în mintea lui Putin de acțiunile americane în Ucraina, amestecându-se în afacerile politice ale țării și creând o cale pentru țară spre aderarea în cele din urmă la NATO și Uniunea Europeană. Dus-întorsul dintre ambele părți a dus la Revoluția Euromaidan, în esență creând o diviziune veșnică în politica ucraineană, care s-a adâncit doar intr-un an.

Din perspectiva lui Putin, invadarea Ucrainei în 2022 a fost singura opțiune pentru a semnala Alianței transatlantice că Rusia se află acum într-o poziție economică și geostrategică suficienta pentru a contracara orice expansiune ulterioară – că Moscova își amintește cum promisiunile încălcate ale lui Baker catre Gorbaciov, că linia care a fost trasa în nisip nu s-a respectat, iar Doctrina Wolfowitz nu va avansa mai departe.

AVIZ:
Sameed Basha este analist politic in probleme de de apărare cu un master în relații internaționale de la Universitatea Deakin, Australia. El este specializat în dinamica regională Asia-Pacific și studii privind conflictele și securitatea.

Sursa: https://nationalinterest.org/feature/how-wolfowitz-doctrine-shaped-putin%E2%80%99s-outlook-206225

Traducerea: CD