Escrocheria termocentralelor pe gaze. Ministerul Energiei le ține închise

Anunțatele investiții în termocentralele pe gaze reprezintă doar praf în ochi. Sindicaliștii din sectorul energetic ne spun că ministerul le ține închise pe cele deținute în portofoliu și că, dacă s-ar mai construi alte termocentrale, nu ar avea cum să funcționeze, pentru că nu sunt gaze. Totodată, funcționarea pe cărbune este incertă, dat fiind faptul că nu s-a luat nicio măsură pentru extinderea exploatărilor.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că se vor face investiții la Complexul Energetic Oltenia pentru a se mări capacitatea de producție de la 1.200 de MW la 1.900 MW. Sindicaliștii din complex susțin însă că în acest moment capacitatea este de aproape 4.000 de MW, problema este că nu sunt lăsați să producă energie.

”Complexul Energetic Oltenia poate produce maximum 4.000 de MW, nu 1.200 de MW. Avem și acum zile în care producem 1.500 de MW. Iar cu trecerea pe termocentrale care să funcționeze cu gaze, mor când îi aud că tot spun asta. Complexul Energetic Oltenia (CEO) are în proprietate termocentrala pe gaze de la Chișcani, din Brăila, dar nu a pornit o secundă și nu a produs niciun MW. Deci avem deja o termocentrală și nu o pornim și ei vor să-mi spună mie că fac una de la zero. Și dacă ar face, de unde vor lua gaze? Vorbesc despre gazele din Marea Neagră. Păi și cu ce îl aduci aici, la Gorj? Cu plasa? Conducta Brua este cam departe. Și să iei gaze, să zicem, dar, la prețurile care sunt, la cât se va produce energia electrică? Este clar că se urmărește să devenim importatori de energie”, ne-a declarat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj. Acesta consideră inoportună soluția avansată de ministrul Virgil Popescu, de construire a  reactoarelor nucleare modulare mici, deoarece acestea nu s-au folosit nicăieri.

Privatizare mascată

Sindicaliștii de la Cartel Alfa susțin că Ministerul Energiei vrea să închidă tot ce este pe cărbune, deși toate statele au prelungit termenul la care vor renunța la cărbune.

”Parcurile fotovoltaice nu vor fi ale Complexului Energetic Oltenia, adică ale statului, ci ale OMV-ului și ai Tinmar Energy, iar după construcție, deși sunt banii statului, noi nu o să fim acționari majoritari, ci firmele care le construiesc. Plus că noi mai avem în spate Fondul Proprietatea, care are 22% acțiuni la CEO. Este o privatizare mascată a Complexului Energetic Oltenia”, ne-a precizat președintele Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu. Acesta arată că cea mai mare problemă în acest moment la Complexul Energetic Oltenia este cea a exproprierilor, care nu s-au făcut nici până în acest moment, iar fără exproprieri nu se poate extrage cărbune.

”Nu au luat autorizațiile de mediu, nu au făcut nimic, așa că degeaba angajează 600 de mineri. De fapt, cred că aceștia vor fi angajați ca să acopere o parte din cei peste o mie de mineri care se vor pensiona. Și dacă s-ar apuca acum să facă demersuri pentru obținerea autorizațiilor de mediu și pentru exproprieri, tot durează câteva luni până ajungi la cărbune, deci nici vorbă să crească producția pe termen scurt, cum spunea premierul”, a afirmat Alin Munteanu.

Decuplare totală

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, ne spune că s-au cheltuit sute de milioane de euro pentru modernizarea și adaptarea la condițiile de mediu ale termocentralelor și, după finalizare, s-a dispus închiderea lor. ”Ar fi trebuit să ne lase să funcționăm până în 2030 dacă tot le-am modernizat. Dar anul trecut au decuplat de la rețeaua națională un grup de 330 de MW de la Turceni și unul de 315 MW de la Ișalnița. Este programul de decarbonare aprobat de Comisia Europeană prin care trebuie să le scoatem pe toate din funcțiune până în 2032. Nu a negociat nimeni pentru România. Și bulgarii, și polonezii produc la greu energie pe cărbune, de parcă ar exista un paravan de mediu, numai noi trebuie să fim curați, deși avem aproape cea mai mică amprentă de carbon din Europa”, ne-a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare și  în aeroporturi.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia