Din partea de vest a satului Girov, porneste un deal care tine pana in Piatra Neamt, invecinandu-se cu dealul Balaurul si cartierul Vanatori, situat in partea de sud-est a orasului, unde se afla o unitate militara – Regimentul 15 Dorobanti. Acest regiment si-a capatat numele de faima in razboiul din 1877, cand, la Plevna, in fata redutelor Grivita I si Grivita II, ostasii nemteni au cucerit aceste mari bastioane si au infipt drapelul romanesc pe reduta.
Pe acest deal, inca din primavara cand se arata firul ierbii, pana tarziu, toamna, putea fi vazut un batran cu o barba
alba ca a lui Mos Craciun, purtand o turma de vreo 20-25 de carlani adunati din tot satul. Pazitorul nostru de oi purta o traista pe umar, in care avea ceva merinde si cateva carti, insa foarte mult timp din zi il petrecea admirand dealurile si muntii din jur. De niste aduceri aminte, privirile batranului cand se luminau, cand se intristau pana la lacrimi.
Pe acelasi deal, recrutii din unitatea militara a Regimentului 15 Dorobanti faceau instructie si teme de lupta. Mai multe zile la rand, un locotenent incercase o tema de lupta care nu-i reusea deloc pentru ca formatia militara cu care se antrena il dadea de fiecare data peste cap.
Urmarindu-i actiunea, batranul se apropie de el si, zambindu-i cu blandete, ii intocmi o tema de lupta atat de
aparare, cat si de atac. Necajit de faptul ca pana si un cioban stie mai multa tactica de lupta decat el, se rasti la acesta si-l alunga.
Batranul oier pleca si in coltul gurii ii aparu un zambet amar.
Trecu un an de la aceasta intamplare si, intr-o zi, un ofiter si un grup de soldati venisera la instructie pe acelasi deal. Atent la miscarile militarilor, acelasi batran dadea dezaprobator din cap. In cele din urma, se apropie de ofiter si ii zise:
– Domnule locotenent, anul trecut mi-ati vorbit urat si m-ati
alungat cand v-am spus ca tema pe care o aplicati nu este buna. Si dovada a acestui lucru este ca pe umarul dumneavoastra n-a mai aparut nici o stea. De data aceasta, va rog sa ma ascultati.
Calm, cu multa siguranta, pazitorul de oi intocmi un plan de batalie, in fata caruia locotenentul ramase mut de uimire.
– Cine sunteti dumneavoastra si ce grad ati avut in armata?
– Numele meu n-o sa va spuna nimic, ii raspunse batranul, dar ca militar am fost general de armata.
Fulger parca trecu peste ochii
ofiterului, calcaiele ii scaparara in pozitia de drepti si cu mana la cascheta saluta:
– Sa traiti, domnule general!
Batranul zambi, se intoarse si pleca la oile lui, in timp ce locotenentul incremeni in pozitie de drepti si nu-si mai putea reveni din uimirea ce il cuprinsese. Cu planul de lupta facut de „oier”, tanarul ofiter a fost inaintat in grad si citat pe armata. Comandantul regimentului avu insa curiozitatea sa-l intrebe cum reusise sa realizeze un plan atat de iscusit, in felul acesta ofiterul fiind nevoit sa spuna ca adevaratul strateg este un cioban, fost general de armata.
In campania din Rasarit, in afara de un bun camarad si conducator
de osti, Nicolae Dascalescu a fost un om cu suflet mare si, totodata, un bun crestin. Avea grija intotdeauna de ostasii lui si se simtea indatorat fata de oricare cetatean intalnit in drum. Astfel, pe frontul din Rusia, a salvat cateva mii de civili de la o moarte sigura prin infometare, civili de toate varstele, dar in special femei, copii si batrani.
Intre cele doua fronturi, in vale se afla un sat populat de circa 2.000 de oameni, izolat de restul lumii si pradat de insisi ostasii sovietici. Neavand posibilitate de comunicare si nici de a se alimenta, zilnic mureau cu sutele, caci de 4-5 saptamani, de cand erau intre fronturi, nimeni nu le venise in ajutor. Cu multe riscuri, generalul Nicolae Dascalescu trimitea in sat ostasi romani incarcati cu alimente.
Si frontul a inaintat inspre inima Rusiei, ca apoi sa se intoarca la baza si sa porneasca inspre apus, de aceasta data nu alaturi de ostasii germani, ci impotriva lor. De la Cotul Donului si Marea de Azov, generalul Nicolae Dascalescu si ostasii romani au ajuns in Muntii Tatra, iar la sfarsitul razboiului pana aproape de Praga. Era cunoscut sub numele de „Eroul din Muntii Tatra”. Dupa acel trist 9 mai 1945, generalul si ostasii romani au facut cale intoarsa pe jos, de la Praga la Bucuresti, trecand prin Budapesta si intrand in tara pe la Curtici-Oradea.
In anul 1950, in trecere spre Moscova, Gheorghe Gheorghiu-Dej a mers si la Praga, unde secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac l-a intrebat de soarta generalului Dascalescu, cerandu-l ca specialist pentru
instruirea armatei cehoslovace. La Moscova, Stalin l-a intrebat pe Dej de acelasi general care, desi inamic, salvase de la moarte circa 2.000 de nevinovati. Dupa ce s-a intors din Rusia, Gheorghiu-Dej s-a interesat la subalternii sai cine este generalul Dascalescu, cerand sa fie adus in fata lui.
Intr-o celula a inchisorii Jilava, arhiplina, un gardian intreba care este generalul Dascalescu. Spalat, barbierit si imbracat cu hainele pe care le avea la magazie, generalul Dascalescu a fost dus cu o masina la Gheorghiu-Dej. Au urmat mai multe intrebari, dupa care i s-a spus ca este liber, fiind condus pana in strada. Spre marea sa uimire, cand a vazut ca nimeni nu-l mai urmareste, generalul a ramas mult timp pe ganduri, nestiind incotro sa apuce. S-a hotarat s-o ia inspre satul natal, la singura fiinta apropiata pe care o mai avea in viata – o sora
vaduva, saraca si care locuia in casa parinteasca din tinutul Neamtului.
Comuna Girov isi primea intr-una din zile un fiu, plecat inca de tanar si reintors acum batran. Cu pensia de 80 de lei pe care conducerea comunista i-o dadea lunar acestui fost general de armata, erou atat pe Frontul din Rasarit, cat si pe Frontul din Apus, Nicolae Dascalescu avea voie sa moara de foame, neposedand nici un fel de avere.
Chiar daca toti il cunosteau si il iubeau pe acest mare om de stat, nimeni nu putea sa il ajute, asa incat, pentru a nu fi povara pentru sora si nici pentru nepotii sai, pazea carlanii satului, pe dealul din Vanatori.
Dupa alte doua luni de la
aceasta intalnire, un colonel comandant de regiment si un ofiter inferior urcau dealul pentru a-l intalni pe batranul pazitor de oi. Au discutat cu el, spunandu-i dorinta superiorilor de la Bucuresti. De la aceasta intalnire, au mai trecut cateva luni si generalul nostru a primit o instiintare ca de la 128 lei, pe care ii capatase la ultima marire, pensia i-a fost stabilita la 2.500 lei. De asemenea, i se comunica faptul ca, la sarbatorile nationale ale RSR, va putea purta hainele militare si decoratiile castigate pe Frontul de Vest, va putea merge la Bucuresti, unde va sta in tribuna cu cei mari, in Piata Aviatorilor, primind defilarea care va avea loc de sarbatoarea respectiva. Totodata, i s-a interzis de a mai pazi oile satului pe deal.
In luna iulie 1969, l-am vizitat la Spitalul „Dr. Angelescu” din Piatra Neamt, intr-o rezerva de la etajul doi.
Iesiti pe coridor, am stat de vorba cred ca mai bine de trei ore. Mi-a istorisit multe lucruri din zbuciumata lui viata, confirmandu-mi si ceea ce stiam eu despre dumnealui.
-Am avut noroc, mi-a marturisit, ca n-am apucat sa fiu judecat si am scapat doar cu cateva luni de inchisoare.
Pensia de 2.500 lei nu a fost niciodata ridicata integral de el, ci maxim o treime, in jur de 800 lei, si numai in cazuri exceptionale 900 de lei, pentru a-si asigura o viata de spartan, cum spunea dansul. Pentru restul banilor semna si-i oferea copiilor saraci, vaduvelor, orfelinatelor, spitalelor, azilelor de batrani etc.
De la iesirea din Jilava, nu a parasit niciodata satul natal Girov sau orasul Piatra Neamt pentru a merge la vreo defilare straina lui si poporului roman, nu a mai imbracat haina militara si nu a raspuns niciunui apel al autoritatilor comuniste.
Cand ne-am despartit, mi-a spus cu adanca tristete:
– Vino sa ma mai vezi ca nu peste mult timp ma duc dincolo.
Am mai fost, intr-adevar, in doua randuri la el.
Pe la jumatatea lunii septembrie 1969, in fata Casei de cultura am vazut drapelul romanesc indoliat. In hol, pe catafalc, l-am recunoscut pe cel care a fost generalul de armata Nicolae Dascalescu, Eroul de la Stalingrad si Eroul din Muntii Tatra, erou al atator batalii si erou in viata civila. Am ingenuncheat.
Cateva ore mai tarziu, o coloana nesfarsita de oameni urma cortegiul funebru. Inmormantarea era facuta de primaria orasului pentru ca decedatul fusese sarac si nu mai avea pe nimeni.
In fata Liceului „Petru Rares”, cortegiul s-a oprit, insemn al despartirii de institutia unde fostul elev a primit lumina, fiind premiant pe tot parcursul anilor de studiu. Cei care priveau si foarte multi elevi s-au alaturat acestei nesfarsite coloane pentru a-l conduce pe ultimul drum pe acest om iubit de toti. Am numarat 34 de generali, in majoritate straini, printre care si francezi. L-am insotit pana la cimitir, ca un ultim omagiu adus acestei mari personalitati a neamului romanesc.
Cu respect, mă înclin în faţa eroilor acestui neam şi a celor care le omagiază memoria.
După știința mea, textul pe care Mirel îl pune pe seama lui Strabon nu există. De unde l-ați preluat, domnule Mirel?
Grigore Caraza!!!Un OM cat un secol!
odihniti-va in pace domnule general.nu gasesc cuvinte potrivite pentru a-mi exprima admiratia si respectul fata de dumneavoastra.si noi romanii avem o valhalla acolo unde eroii nostri se odihnesc.amin gm
De un astfel de general are nevoie ACUM armata şi naţia română. Nu cunosc, nu am auzit, nu cred să mai fie vreunul, căci avem cei mai mulţi generali pe cap de locuitor din lume, cât Franţa şi Germania la un loc, cât Statele Unite ale Americii, care au salarii şi pensii colosale, mai mari de zeci de ori faţă de salariile ostaşilor şi oamenilor muncii, aidoma oligarhilor ce ne ţin în sclavie, în vreme ce-n ţările civilizate ca Germania sau ţările nordice raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu este de maxim 6. Cine trăieşte opulent pe spinarea poporului său în vreme ce poporul său este sclavagizat şi trăieşte în mizerie, la limita supravieţuirii, este un trădător de neam. Becali, Ţiriac, Vanghelie, Mazăre, Udrea, Băse, Iliescu, Truică, Năstase, Berceanu, Voiculescu, „preafericit” Daniel şi voi mii de generali, oligarhi ce controlaţi toate fabricile şi fermele, băncile şi corporaţiile economico-industriale, trusturile media, instituţiile statului, nu vă simţiţi? De ce mă mir eu oare că acel general PATRIOT nu şi-a găsit locul în România? Oare pentru că statul român este o unealtă a asupritorilor poporului român? Are vreo statuie Nicolae Dăscălescu, sau o să aflăm de la politrucii şi academicienii noştri că şi el este un criminal de război?
Nu vă faceți iluzii. Armata română a fost momită pentru trădare. Ultimii generali vor muri și atunci tineretul zombificat al Româmiei nu va mai avea nci o armată. Mituirea a fost făcută de frica loviturii de stat nu pentru recompensarea autopărării țării căci țara au vândut-o de mult.
Nu există nici o asemănare între ostașii de altădată și mercenarii de acum. Țigănimea nu mai vrea serviciu militar obligatoriu în România pentru a slăbi statul român.
ZOB,
Ţi-e dor de lagărele semito-bolşevice, nu to”arăşe? Ce bine îi mai puneau evreii la muncă pe români, ba şi omorau şi torturau în voie, alegeau ce femei vroiau că românii erau la muncă şi-n lagăre… Eeee, aalte vremuri ZOB, aalte vremeuri!! Adevărul e că numai înfiinţând nişte lagăre de muncă îi mai poţi opri pe sclavii români de a fugi în străinătate şi astfel muncească în fabrici şi ferme din România pe salarii ca-n Africa şi preţuri ca-n Germania, ca voi oligarhii securităţii bolşevice, masono-semiţi gen Becali, Băse, Ţiriac, Vadim, Udrea, Ungureanu, Truică, Mazăre, Berceanu, Năstase, Videanu, Vanghelie, Roman, „preafericitul” Daniel şi compania să huzurească în vilele şi maşinile de lux făcute prin jefuirea poporului român… Spor la muncă tovarăşi, to”arşu Lenin şi ucenicul său devotat, semito-masonul Stalin vă veghează.
Felicitäri autorului pentru acest articol emotionant.
Acest articol nu se încadrează la procesul comunismului ci la lauda comunismului și la rușinea naționalismului deoarece Gheorghiu fiind român trebuia să știe cine este generalul și nu să îi ceară Stalin și președintele cehoslovac să știe cine este. Pe deasupra în anii 50 pensia de 2500 lei eram mai mare de vreo zece ori decât retribuția minimă.
Înțeleg din acest articol că propaganda anticomunistă are carențe bazale. Adică este necalificată. Cauza nivelului scăzut al propagandei anticomuniste este conștiința necesității rezervei politice în eventualitatea că puterea va fi preluată din nou de comuniști pentru a putea accesa din nou ciolan istoric.
De altfel atitudinea ambiguă este o caracteristică a politicienilor postpuciști.
Pentru cei cinstiți recomand situarea consecventă pe poziția poporului. Această poziționare asigură invulnerabilitatea în fața istoriei.
De acord cu tine:
Moarte TRÄDÄTORILOR internationalist-socialisti (comunisti) distrugätori ai sufletului, si mai apoi si ai trupului României, pe carele au des-figurat-o în timp record, transformând-o într-un maidan presärat cu „combinate”, cu „avicole” si cu nenumärate aziluri de handicapati (bloace de beton), sub pretextul „modernizärii”.
Deci Talex, in ura lui oarba anticomunista, a curatat „maidanele” presarate de combinate si avicole si fabrici si uzine de ne-a lasat fara locuri de munca urgisti si prigoniti. Ce facusi frate, te-ai razbunat pe comunisti si le-ai daramat tot ce-au construit pe „maidane” si ne-ai lasat pe drumuri ? Asta-i treaba ? Sa mai asteptam sa darami si bloacele de beton ca sa ajungem din nou in bordeie. Asta ca sa fie treaba terminata cu totul.
Strabon scria : “Dacii sunt un popor dezbinat si lenes, dar cu individualitati extrem de puternice. Daca ei s-ar uni si ar avea un tel comun, au toate calitatile si priceperea de a cuceri intreaga lume!“. Noi, lupii nu ravnim la cucerirea lumii caci stim: “Ce folos sa cuceresti intreaga lume, daca iti pierzi sufletul?” Ar trebui sa iesim din logica dezbinarii si ne scuturam de mediocritate si coruptie. Altfel ne vom prabusi in groapa de gunoi a istoriei, si ar fi trist. Stramosii ne-au lasat o avere asa ca………………………………………………!
Ai greșit articolul propagandistule. Aici în articol este vorba de un caz individual de recompensă comunistă a unui militar care șia pus sabia în slujba a două state străine pentru că nu putea să se sinucidă. Așa este în vremuri antinaționale.
Despre daci trebuia scris într-un articol anterior.
CERŞETORUL
de Vasile Voiculescu
Cunosc demult o blîndă ţară veche:
Se-învecina cu basmul şi balada
Avea mai gingaş sufletul ca nada,
Iar inima mai pură ca zăpada
Şi milostivă fără de pereche.
Ca sa-ţi încerce multa-ţi bunătate,
O, ţara mea mîncată de jivine,
Pe drumurile-ţi albe, în triste sate,
Cu traista de cerşetor în spate,
Azi iar colindă Dumnezeu prin tine…
Genial.
Frumoasă poveste, dacă nu ar fi adevărată. Cinstire celui care a pus-o pe hârtie şi celor care simt un fior pentru marile CARACTERE ale neamului nostru românesc.
La fiecare schimbare de regim „stâpânii” au reformat armata, ca şi cum aceasta ar fi avut pe mai departe, alte misiuni.
Oare câţi se întreabă pentru ce această risipă de neomenie pentru cei care au jurat pe drapelul naţional şi care poartă la uniformele lor însemnele statului român?
Prea puţini şi oricum nu aceia care pot decide rostul Puterii.
Distrugerea corpului ofiţeresc după 1950 şi apoi din nou după ’89 (desfiinţarea ARMATEI), are conotaţii ce ţin de interesul duşmanilor statului român, nu de nevoile Poporului.
Aşadar, decidenţii măsurilor de restructurare a armatei şi de batjocorire a valorilor acesteia, vor da socoteală istoriei.
Vor da socoteală, nu peste multă vreme politicienii trădători (Băsescu, Boc, …) care au sfidat legea, şi-au bătut joc la propriu de categoria socială a specialiştilor militari.
Au ajuns la situaţia paradoxală conform căreia un subofiţer a ajuns la o pensie de 9000 de lei iar un general la 3500, din dorinţa de a desfiinţa pensiile „nesimţite”.
Militarii şi mercenarii costă mult dintotdeauna. Să vedem câţi vor mai dori să-şi pună viaţa în pericol ştiind că netrebnicii politicieni vor minţi şi călca mereu promisiunile asumate pentru a accede la putere.
Articolul este emblematic pentru soarta corpului ofiţeresc. Caracterele puternice se formează în condiţiile dure ale vieţii şi doar la acei bărbaţi care au onoare.
Iar aceştia, ca militari, sunt pregătiţi toată viaţa pentru a deveni conducători de oameni şi nu „preşedinţi” de partide precum antonescu sau ponta, doi papagali conduşi din umbră de adevăraţii deţinători ai PUTERII în România.