Eparhiile BOR se mobilizează pentru a sprijini victimele inundațiilor
Distribuie articolul
Numeroase eparhii din Patriarhia Română se mobilizează în această perioadă pentru ajutorarea victimelor inundațiilor din județul Galați, scrie Basilica.ro.
Primul ajutor a venit chiar de Părintele Patriarh Daniel, care a transmis sâmbătă, 14 septembrie, un apel la solidaritate și un ajutor financiar de urgență în valoare de 100.000 lei din Fondul Filantropia al Patriarhiei Române.
Următoarele apeluri la sprijin și solidaritate au venit, în aceeași zi, de la Mitropolitul Banatului și reprezentanții Mitropoliei Germaniei, după care Vicariatul Ortodox Ucrainean a anunțat că urmează exemplul Părintelui Patriarh Daniel și organizează o colectă pentru sinistrați.
Miercuri au ajuns la Pechea, una din cele mai afectate localități din județul Galați, ajutoare în valoare de 30.000 lei oferite de Episcopia Alexandriei și Teleormanului.
La inițiativa Mitropolitului Laurențiu al Ardealului, în noaptea de joi spre vineri 7 microbuze cu ajutoare de urgență în valoare de peste 125.000 lei pleacă din Arhiepiscopia Sibiului spre județele Galați și Vaslui.
Între timp, au mai fost anunțate colecte în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în Episcopia Tulcii, în Episcopia de Bălți și în Episcopia Europei de Nord.
La acestea se adaugă acțiuni individuale de sprijin ale comunităților mai mici, precum mănăstiri sau parohii românești din țară și diaspora.
La campania din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, inițiată de Părintele Arhiepiscop Ioachim, se alătură protopopiatele, mănăstirile, parohiile și 26 de ONG-uri eparhiale. Fondurile vor fi direcționate spre refacerea și renovarea caselor afectate de inundații și dotarea caselor, anunță reprezentații eparhiei.
„Vă îndemnăm să vă deschideți inima și să participați activ la această acțiune filantropică, demonstrând milă, compasiune și solidaritate românească”, le-a transmis și Preasfințitul Părinte Antonie clericilor din Episcopia de Bălți.
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, afirmă într-un mesaj către credincioși:
„Mulțumindu-vă pentru dragostea și generozitatea arătate în anii precedenți față de sinistrații și refugiații din Turcia, Siria, Armenia și Ucraina, ne exprimăm speranța și convingerea că veți manifesta o dragoste sporită și față de frații noștri din același neam, atât de greu încercați, la începutul acestui nou an bisericesc.”
Din fondurile trimise de Patriarhul României, Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă haine, încălțăminte, ghiozdane și rechizite copiilor afectați de inundațiile din jud. Galați. Primii 236 de copii și-au primit darurile în cursul zilei de joi, 19 septembrie 2024. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Din fondurile trimise de Părintele Patriarh Daniel, Arhiepiscopia Dunării de Jos a început proiectul „Ne înnoim pentru a merge la şcoală“, prin care copiii afectați de indundații primesc haine și încălțări noi, ghiozdane și rechizite: 236 de copii au primit deja ajutoare în valoare de 120.000 lei în cursul zilei de joi.
Părintele Arhiepiscop Casian, care este zilnic pe teren, alături de comunitățile afectate, a transmis joi, pe Facebook, un mesaj de mulțumire pentru toți cei care s-au mobilizat cu altruism pentru a-i ajuta pe românii sinistrați din eparhia păstorită de Înaltpreasfinția Sa:
„ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, mulţumeşte în genunchi donatorilor pentru iubiţii fraţi şi surori în care, tainic, este este viu şi mângâietor Domnul, de pe Crucea Sa pe crucile noastre, spre învierea vieţii fraterne, la bine şi, mai ales, la greu!”
Arhiepiscopia Dunării de Jos
Peste 500 de gospodării au fost distruse sau afectate numai în județul Galați, iar inundațiile au afectat mai multe județe din estul Moldovei. Numărul persoanelor dislocate din casele lor este de aproximativ 20.000 numai în județul Galați. În județ au murit șapte persoane în urma dezastrului.
Donează
Cont IBAN: RO33RNCB0141032864090007
Titular: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Primit pe email:
✔ SUNTEM, OFICIAL, COMBATANȚI / Printr-un gest de transparență necaracteristic, președintele Iohannis a publicat integral ”Acordul privind cooperarea în domeniul securității între Ucraina și România”. Documentul a fost semnat de șefii celor două state în marja summit-ului NATO de la Washington.
Pe scurt, începând de ieri, România participă oficial la războiul ruso-ucrainean. Deocamdată fără soldați trimiși pe front. În rest, absolut toate instituțiile statului sunt mobilizate exemplar pentru a servi ireproșabil regimul Zelensky cu tot ceea ce este necesar: armament, muniție, bani, motorină, curent electric (apropo, de asta avem cele mai mari facturi din UE?), informații din zona serviciilor speciale, antrenament pentru piloți și alte cadre militare, servicii medicale de urgență, rute de transport produse alimentare. Și așa mai departe.
La Cotroceni și la Palatul Victoria nu există o prioritate mai mare decât sprijinirea regimului Zelensky. Vorbim despre un efort uman și financiar imens, derulat departe de ochii publicului. Un efort decis în spatele ușilor închise, de către administrația Cotroceni și Deep State-ul conectat direct la telefoanele Pentagonului.
Românii nu au fost întrebați dacă doresc un parteneriat strategic cu Ucraina pe timp de război. Și nici nu vor fi chestionați vreodată. Românii doar vor fi chemați la arme, atunci când escaladarea conflictului va face imposibilă orice altă variantă. Iată paragraful din acordul de securitate care anunță inevitabilul: ”În cazul unei noi agresiuni ruse împotriva Ucrainei sau în cazul unei escaladări semnificative, la cererea oricăruia dintre participanți, participanții se vor consulta în termen de douăzeci și patru (24) de ore, bilateral sau prin intermediul altor canale pe care ambii le consideră adecvate, pentru a stabili măsurile adecvate necesare pentru a contracara sau descuraja agresiunea sau escaladarea.”
Această frază este aparent inutilă dacă lecturăm acordul cap-coadă. Tot ceea ce România ar putea face ”mai mult” în cazul escaladării se referă la trimiterea trupelor combatante în Ucraina. O situație de acest fel ar surveni, spre exemplu, odată cu tentativa de cucerire a Odesei sau printr-o ofensivă puternică a rușilor spre vestul Ucrainei.
România nu are alte mijloace de a ”descuraja agresiunea sau escaladarea” (în afară de cele deja puse în practică) decât preconizata trimitere pe front a unor detașamente de soldați, în calitate de carne de tun. De altfel, MApN le-a solicitat recent medicilor de familie informații despre tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani care suferă de afecțiuni incompatibile cu efectuarea stagiului militar.
Faptul că iresponsabilul Iohannis și generalii-marionetă de la Cotroceni ne-au băgat în război aproape pe nesimțite este, începând de ieri, de netăgăduit. Ne putem aștepta, de aici încolo, la orice fel de repercusiuni din partea Rusiei. Ca atare, ar fi bine să controlăm mai des cutia poștală, în căutarea ordinului de încorporare.
Iată ce spune și Andrew A. Michta, unul dintre consilierii Pentagonului specializat în propagandă: ”Avem nevoie de o viziune a victoriei în acest război și să o comunicăm în termeni de bun simț, astfel încât fiecare cetățean să înțeleagă clar încotro ne îndreptăm și ce se așteaptă de la el. Numai atunci se poate pune o democrație pe picior de război și – în cazul în care descurajarea eșuează – să fie capabilă să câștige.”
Va urma o perioadă foarte tulbure, pe fondul alegerilor prezidențiale din SUA. Iar ulterior vom ști cu relativă exactitate cât mai avem până la mobilizarea generală.
Având în vedere că BOR este scutită de taxe și impozite, li s-au restituit toate bunurile inclusiv cele naționalizate prin legile de secularizare ale lui Cuza ar putea să contribuie din veniturile lor imense. Vaticanul contribuie el și pe urmă face apel la credincioși, la fel procedează și Biserica Ortodoxă Rusă sau Sârbă. Isus a luat cele 5 pâini și 2 pești pe care le avea el și apostolii și le-au dat celor 5000 de oameni. BOR vorbește de pildele lui Isus pentru credincioși nu pentru ei, clerul ortodox ce se lăfăie în clădiri și mașini de lux, bașca salarii plătite de stat când ei nu-ți oferă nicio chitanță,bon pentru „serviciile religioase” prestate.
Este jenant cum se cocoțează unii, inclusiv BOR și alte ONG-uri sau politicieni, precum „fetele lui Sasu: Ciolacu și ăla Grasu, pe seama suferinței unor oameni.