nicu pîrîu
54 aprobate
gravatar.com/nicupiriux
nicu.piriu@gmail.com
95.76.0.144

Mihai Eminescu: Deşteaptă-te, Române, preot al libertăţii
Mihai Eminescu: E timp să-ţi calci tiranii, e timp să te răzbuni

Deşteaptă-te, Române, preot al libertăţii,
Nu plînge pe cenuşa geniilor străbuni,
E timp să nalţi stindardul în numele Dreptăţii,
E timp să-ţi calci tiranii, e timp să te răzbuni.

(Mihai Eminescu, Deşteaptă-te, Române, 1866, text inedit reprodus după Poezii inedite ediţia Petru Creţia, Manuscriptum, 1991, nr. 82, anul XXII)

Acum înţeleg de ce i-au pus botniță lui Eminescu.

Cine i-a pus botniță lui Eminescu?
https://bpnews.ro/wp-content/uploads/2020/04/Screenshot_2020-04-11-47-Politia-Romana-Posts.png

Rușinos! În zelul său de „proteja” populația, Poliția Română vine cu o inițiativă care te lasă mască și chiar de mască e vorba, pentru că undeva s-a găsit un deștept care să-i pună noua botniță mondială până și lui Mihai Eminescu. Fără să se gândească o clipă că majoritatea românilor va considera un asemenea gest nu doar o chestie de prost gust, ci o adevărată insultă!

Am putea să considerăm această inițiativă „civică”, de „responsabilizare a populației”, drept o răzbunare măruntă a vreunuia care n-a uitat nici acum cum a luat el un patru la română că nu învățase „Luceafărul”. Adevărul este însă că trebuie să fim deosebit de atenți în această perioadă nu doar la virus, ci și la cei ce profită de actuala criză pentru a-și promova agenda prin orice mijloace.

Asistăm în ultima vreme la o campanie furibundă a ideologilor progresiști de a ne scoate din cap ideea de neam și țară, ca să ne putem alinia mai ușor nobilelor idealuri ale globalismului soroșist. Imaginea penibilă postată pe pagina de socializare a Poliției Române se poate interpreta drept o încercare de a mai săpa un pic la temelia românismului, semănând în mințile oamenilor ideea că Mihai Eminescu este un pericol de care trebuie să ne ferim. Nu, nu e o chestie pe care am inventat-o noi acum, treaba cu asocierea subliminală este bine cunoscută în industria publicității. În ultimele săptămâni, publicațiile de pe tot globul raportează plângeri uriașe la capitolul publicitate, pentru că nimeni nu dorește să-i apară reclama lângă poveștile de groază cu coronavirusul, tocmai pentru că în mintea cititorului se creează o asociere negativă. Exact așa cum se poate întâmpla atunci când îi trântești o botniță pe față lui Eminescu și îi spui omului să stea departe de el!

Am vrea să credem că postarea ofensatoare a poliției este doar o gafă a cuiva pe care atâta l-a dus mintea, dar experiența ne învață că astfel de gesturi nu sunt întâmplătoare. Prea s-au înmulțit cei care aruncă cu noroi în tot ce înseamnă cultura română!

Eminescu deranjează. Eminescu deranjează pentru mintea sa sclipitoare și dăruirea cu care a apărat ființa neamului românesc. Recitiți, vă rugăm, rândurile ce urmează și vedeți cât de valabile sunt și astăzi cuvintele marelui nostru poet.

„Vom avea de acum înainte dominaţia banului internaţional, o domnie străină, impusă de străini; libertatea de muncă şi tranzacţiuni, teoria de luptă pe picior în aparenţă egal, în realitate inegal. Şi, în această luptă, nu învinge cine-i tare, nobil sau eroic; învinge cel pentru care orice mijloc de câştig e bun, cel fără scrupul faţă de concetăţenii săi, cel pentru care orice apărare a muncii e o piedică pe care va tinde a o răsturna, pe cale legiuită sau pe cale piezişă.”

Nimeni nu poate să-i pună botniță lui Mihai Eminescu!