Eminescu și Catedrala Mântuirii Neamului

2021-01-15T01:31:54+02:0015 ianuarie 2021|Doctrină naţionalistă|

Catedrala Mântuirii Neamului a fost ideea lui Eminescu

 Catedrala Mântuirii Neamului a fost ideea lui Eminescu

Catedrala Mântuirii Neamului, a fost un deziderat istoric care niciodată, până acum, nu a putut fi împlinit. Iar cel care a avut ideea ridicării unui astfel de edificiu a fost chiar Mihai Eminescu.

Cel care a semnalat prioritatea istorică a lui Eminescu în formularea ideii acestui proiect a fost Ioan Slavici, în 1924, într-o relatare apărută în revista „Arhitectura”: „Când a sosit la Bucureşti vestea că Curcanii noştri au cucerit reduta Griviţa, Eminescu şi eu am chibzuit să publicăm în Timpul un articol, în care arătam că Ştefan-Vodă cel Mare, de fiecare victorie câştigată pe câmpul de război, zidea întru mărirea lui Dumnezeu câte o mănăstire, şi stăruiam ca românii din zilele noastre să ridice şi ei o catedrală la Bucureşti, unde nu e nici o biserică mai încăpătoare, în care mulţi creştini să se roage împreună pentru binele obştesc”. Deci acesta era contextul și sensul pe care Eminescu îl atribuia unui asemenea proiect.

Dar n-a fost doar atât. Într-un interviu publicat în ianuarie 2010, în ziarul „LUMINA”, academicianul Tudor Nedelcea vorbește mai pe larg despre această idee și despre momentul în care marele poet și jurnalist a folosit expresia ca atare (Catedrala Mântuirii Neamului). Era în 1881, când în spațiul public se iscase o dezbatere privind înființarea unei mitropolii catolice la Bucureşti și ridicarea unui edificiu monumental pe măsură. Propunerea venise din partea cercurilor austro-ungare şi maghiare, care încercau să speculeze faptul că regele Carol I era de religie catolică.

Eminescu a fost primul din România care a luat atitudine împotriva acestei pledoarii, publicând în ziarul „Timpul“ şi câte trei articole pe număr, prin care arăta parlamentarilor că nu este normal ca în capitala unei țări ortodoxe să se ridice o catedrală catolică, atâta timp cât nu există una ortodoxă. El a demonstrat atunci – sublinia academicianul Tudor Nelcea – că cel care urma să fie numit în scaunul acestei mitropolii catolice, contele Peoli, era de fapt spion. Iar faptul că Vaticanul l-a retras pe acest monsenior a arătat că argumentarea sa era întru totul justificată. De asemenea, Eminescu l-a somat public pe regele Carol I să aleagă între a fi de partea religiei supuşilor săi sau de partea religiei familiei sale.

În cele din urmă, regele Carol nu a aprobat înfiinţarea acelei catedrale. În această situaţie, Eminescu a venit cu ideea înfiinţării unei Catedrale a Mântuirii Neamului, propunând și sursa de finanțare: Loteria Națională.

Ideea nu a căpătat rădăcini. Proiectul a fost reluat și dezvoltat de Patriarhul Miron Cristea, dar nici în timpul lui nu s-a putut demara, iminența celui de-al doilea război impunând alte priorități. A urmat regimul comunist, când nici nu se putea pune problema. După 1990, Patriarhul Teoctist a reluat ideea, dar moartea sa intempestivă a blocat din nou demararea proiectului. Acesta a fost materializat, în forma şi cu logistica pe care le știm, de Patriarhul Daniel.

Din păcate la ceremonialul de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului, în toată acea aglomerație festivă, organizatori și vorbitori, mireni și clerici, au uitat să menționeze acest fapt extrem de important, că IDEEA ACESTUI PROIECT MĂREȚ I-A APARȚINUT LUI MIHAI EMINESCU! Păcat! Sau rușine!

Miron Manega

Un comentariu

 1. 1955m 15 ianuarie 2021 la 7:09 am - Raspunde

  : … _”Retoric”: – Ce te faci daca, intre timp, „neamul ti-a fost violat, s-a corcit, si a mai ramas doar o Turma Mica, (o) *Ramasita* ?!!! (vezi) _ Romani’a 11/3-10; _ Luca 8/5-8,(18); 18/(7),8; 19/10, …context in care, …
  {pentru ca „mintuirea” este un fenomen individual / personal _ Deuteronom 29/4; _ Romani’a 11/8), …
  urmeaza sa transformati asa zis-a „Catedrala” (institutie mistificatoare a Adevarului _ Matei 23/2-34), …

  in *Universitate*, in care sa se faca „Cercetare” _ 1 Tesaloniceni 5/(19),2020-2022, sa scapati omenirea de „Coviduri”, …si de altele, inclusiv de mincinosi si derbedei care va con’duc si grabesc caderea in gropi (coroboreaza) _ Matei 7/15-20; 15/14; _ Luca 6/39; _ 2 Petru 2/1-3; _ 2 Timotei 3/1-6,(7),[8,9]; 4/3,4; _ Romani’a 16/18,(19).

  = Cu stima. -„Mesia” _ Ioan 10/8,(9-16),2020,2021, … & … _ Galateni 4/4; _ Matei 5/17; 11/19; 12/18,(19),2020,2021; 18/11; 10/34.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top