„Biserica răsăriteană e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit şi a unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit în mod egal de înghiţirea printre poloni, unguri, tătari şi turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare şi singurul sprijin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea şi ritualurile ei poate fi cosmopolit, socialist, republican universal şi orice i-o veni în minte, dar numai român nu e.”
(Mihai Eminescu, „Liber-cugetător, liberă-cugetare”, „Timpul”, 2 februarie 1879, în „Opere”, 1989, vol. X, p. 187)
Pe linga pastratoare de credinta si traditie Biserica noastra a fost mai bine de 1000 de ani si vatra de cultura.
Timp de sute de ani pina la aparita tiparului ,calugari cu multa rivna de munca au scris cu pana ,la lumina palida a luminarii ,manuscrise care au transmis peste generatii crestinismul ortodox nealterat nepatat si ferit de erezii.
Preotii ,cei care tineu slujbele si rinduielile invatau carte tot pe linga Sfinta Biserica.
Credinciosii de rind ,majoritatea nestiutori de carte primeau credinta si traditia din familie si de la slujbele din biserica si din icoane pictate cu har pe zidul sau lemnul bisericii de iconari ce primisera si ei darul zugravirii sfinte a scenelor din Vechiul si Noul Testament prin post si rugaciune.
Apoi Sfintele Taine prin care preotii ii treceau pe toti credinciosii de la botez la cununie si spovedanie sau impartasanie faceau din credinta un liant pentru sufletul tuturor romanilor.
Cind au aparut primele teascuri de tiparit,tot bisericile si minastirile le-au pus la treaba pentru a imprastia mai su sirg flacara credintei.
Tot mai multi romani au devenit stiutori de carte si astfel slova cartilor sfinte a ajuns nemijlocit la sufletul romanilor.
Primele scoli pentru mireni au luat fiinta tot pe linga minastiri si biserici ,avind ca invatatori preoti stiutori de carte.
In vremea lui Eminescu inca mai functionau asmenea scoli ,bunul lui prieten Ion Creanga fiind trecut printr-o astfel scoala si apoi devenind el insusi preot si dascal pentru copii.
Dealtfel la noi ,la romani termenul de dascal care provine din rindul slujitorilor bisericii este sinonim cu invatator sau profesor acoperind ca definitie ambele notiuni.
Iarasi a dascali pe cineva inseamna a-i explica cu lux de amanunte ce are de facut.
Eminescu a trait perioada in care scoala incepuse sa fiinteze si de sine statatoare ,sprijinita de stat dar era abia la inceputuri fiindca mai existau si scoli pe linga biserici si el stia foarte bine ca pina atunci ,de n-ar fi fost biserica n-ar fi fost nici scoala ,nici traditia ,nici dreapta credinta.
Deci noi romanii suntem prin veacuri creatia Bisericii Ortodoxe Romane.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!!
Frumos si adevarat spus, multumim. Comentariul merita a fi repostat si ca articol. Doamne Ajuta!
Ii cam puneti pe jar cu citatul asta pe dacomani si nationalistii de balta.
Eh, eh, elementul latin e proto-latin de fapt si cu adevarat Biserica ne-a unit acolo unde politicienii si vremurile grele (migratii, razboaie, etc) ne-au despartit: https://www.youtube.com/watch?v=CP4-24y-BWU
Gabi draga,cu o floare artificiala nu se face primavara.
Replici la propaganda dacista/dacomana gasiti la adresele http://velicodacus.blogspot.ro/ si https://adevaruridespredacisti.wordpress.com/
Cine spune ca Vasile Parvan era detinatorul adevarului absolut? Acum haideti sa fim seriosi, acum o suta de ani trecute fix s-a batut in cuie o teorie si de-atunci gata, cine se ridica impotriva ei e amator, diletant, etc, etc., de parca in toti acesti ani stiinta n-ar fi evoluat deloc si uneltele arheologului ar fi ramas cazmaua si peria plus o bibliografie sumara. De ce acceptati sa va limitati singur ideile? Iata o mostra frumoasa de moarte a caprei vecinului (desi pacatuieste si ea prin dans in jurul focului:
https://www.youtube.com/watch?v=iCIXTAhiq0c