D.D. Rujan

26 aug. 2019, 23:12 (acum 13 ore)

către eu

Selfie-point* pentru iubitorii limbii române

Se vor întreba unii, ce mai prostie e şi asta, dar de mai bine de cinci ani de când am afişat pe uşa de intrare în sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria şi în redacţia săptămânalului nostru, „Foaia românească”, salutul şi îndemnul – „Să trăiţi, să înfloriţi, în română să vorbiţi!” – sute de persoane au fotografiat aceste cuvinte rostite de fostul preşedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în anul 2010, cu ocazia Zilei Limbii Române.
Românii din comunitatea noastră din Ungaria nu prea comentează acest afiş al nostru, unii înţelegând foarte bine de ce scriem cu litere mari la intrare acest îndemn, iar pe alţii, din păcate, se pare că nu prea-i interesează că ne stingem, că ne asimilăm, că ne uităm limba…
În schimb, foarte mulţi români din România care ne trec pragul sesizează importanţa acestui mesaj, înţeleg şi apreciază eforturile noastre pentru vorbirea cât mai frumoasă a limbii române şi transmiterea ei la generaţiile viitoare. Nimeni nu trece indiferent pe lângă acest afiş. Aproape toţi îl fotografiază, îl notează, pentru a-l duce mai departe la ei acasă.
S-a întâmplat să primim la sediu vizita unor corişti din Bucureşti (Corul Sound, care a concertat în Catedrala Sf. Nicolae din Jula – n.n.). Dintr-o dată am fost atenţi la o mare îngrămădeală la uşa de intrare, ca să vedem ce: tinerii corişti se fotografiau şi auto-fotografiau, adică îşi făceau selfie-uri, cu acest afiş, declarând că e cel mai fain selfie-point din acest oraş. Ce să zicem? Ne-am bucurat să auzim asta şi ne bucurăm să dăm mai departe această idee şi altora.
Lupta noastră, a românilor din Ungaria şi a revistei „Foaia românească”, pentru limba română nu e de azi de ieri.
 Iată doar câteva spicuiri din numere mai vechi ale ziarului nostru:
Trebuie să constatăm că în ultimii ani am început să ne pierdem limba. Sunt tot mai puţini tinerii români care stăpânesc limba română… Cine sunt vinovaţii? Să dea fiecare răspunsul, în mod sincer, cu mâna pe inimă. Şi să nu tot căutăm alt ţap ispăşitor, să nu tot căutăm alţi vinovaţi.” (Foaia Noastră, 15 martie 1990, autor: Gheorghe Ruja, student la Catedra de română din Budapesta)
„Indiferent cu ce periodicitate sau cu ce titlu a apărut… această publicaţie s-a străduit să dea o informare pe cât posibil corectă, să formeze modul de gândire în condiţiile sociale mereu în schimbare, să păstreze tradiţiile noastre culturale, să ajute în cultivarea limbii materne, cu alte cuvinte, să contribuie la menţinerea şi întărirea conştiinţei de identitate a românilor din Ungaria.” (Foaia românească, 9 ianuarie 1998, autor: Mihai Kozma, redactor-şef)
S-a scris mult în ultimii 30 de ani despre problema pierderii limbii române la românii din Ungaria, dar s-a şi vorbit mult: în discursuri sau la întâlniri oficiale liderii noştri au amintit asta… chiar în limba română, dar la unele şedinţe şi întruniri, problema limbii române se dezbate… pe ungureşte.
Nu cu vorbe mari, cu planuri cincinale, cu analize sau cercetări ale trecutului glorios vom duce mai departe ceea ce ne-au lăsat strămoşii. Tinerii de azi, care pot fi garantul viitorului nostru românesc, trăiesc acum şi aici. Pe ei îi poţi convinge doar cu prezentul, cu gesturi mici, simple şi simpatice. Aşa este şi selfie-pointul de la intrarea în redacţia noastră…
Eva Şimon, redactor sef

*Selfie-point = punct de fotografie autoportret (Conform Wikipedia: Selfie este o fotografie autoportret, realizată digital, cel mai des pentru a fi postată pe reţele de socializare. Cuvântul de origine engleză, selfie, a fost declarat de către Oxford English Dictionary, în noiembrie 2013, ca fiind… cuvântul anului.)

Post Scriptum (d.d.rujan):
Sa ne imaginam, oameni buni, ca s-ar fi petrecut asa ceva in Romania… cu minoritatea maghiara! Primul care se lega …cu lantzuri de portile Parlamentului Ungariei era revizionistul sovin Albert Antal, nocivul primar din Sf. Gheorghe. Dimpotriva, acolo… in „districtul separatist Har-Cov„, nu doar limba oficiala a tarii si drapelul national sunt prigonite si scoborite din drepturile constitutionale firesti, dar practic, prin izolare si ignorare, indepartate in buna masura din viata publica!!
In vreme ce, dupa Razboi, populatia maghiara din Romania a inregistrat, in anumiti ani, un spor  demografic aproape dublu fata de Ungaria, comunitatea romaneasca din tara vecina a scazut de circa 10 oriajungand in prezent sub 25-30 de mii de romani …reali !! A fost vorba de un urias si intensiv proces de asimilare forțata, care in prezent i-a speriat pana si pe initiatori! Altfel nu se explica fenomenul bizar ,numit” etno-bisnis”, care merita,separat, un articol intreg!