„Comemorarea a 141 de ani de la Inălţarea la Ceruri
a Crăişorului AVRAM IANCU

Azi 12 septembrie 2013, aici a plouat de dimineaţa, eram oarecum îngrijorat că ceremonia va fi ratată. Priveam spre cer, pe la 9 şi ceva, nu prea erau speranţe de „răzbunare” a vremii.
Mă deplasez la statuia Crăişorului, ce e ampalasată în frumosul părculeţ din faţa Palatului de Justiţie din Arad, opera sculptorului IOAN TOLAN, creată din iniţiativa cunoscutului avocat LAZĂR DODEANU, azi plecat în lumea celor drepţi. Mă bucur de ce găsesc. Prin grija Prefecturii spaţiul din jurul statuei fusese curăţat, igenizat, chiar înşuşi Crăişorul, era proaspăt spălat şi reîmprospătat, încât nu ne-am fi mirat dacă cobora de pe soclu, se urca pe cal şi ordona moţilor, de ce nu, tuturor românilor : „No hai” ! Şi toţi ne-am fi întreptat spre Bucureşti, de data aceasta ! Mulţumim Prefecturii Arad pentru noua haină.
Invitaţiile trimise administraţiei, forurilor noastre de conducere, aleşilor nostri, în mod sigur au ajuns la destinaţie, pentru că le-au fost înmânate direct. Nu am omis pe nimeni. Aşteptam să onoreze invitaţia, dar mai ales, să-l comemoreze pe Craiul Munţilor. Inafara prefecturii care a venit şi a fost reprezentată de „eşalonul 2”, celelalte structuri locale au fost slab reprezentate sau au ignorat complet ceremonialul celebrării solemne a Crăişorului.
Se simţea în atmosferă că nu adie nici un iz electoral, ci doar melodia sufletului de român, care îşi revărsa undele spre recunoştinţa înaintaşului celebru.
Vremea s-a înseninat, ploaia a încetat, a apărut soarele şi o boare plăcută plutea în jurul Crăişorului. Incet pe alee apare Vlădica, I.P.S. Timotei, acest român ce conduce pe calea credinţei neamul nostru de pe aceste meleaguri şi se îndreaptă spre statuia Eroului.
Cremonialul a debutat cu imnul naţional, auditorul ascultând smerit.
Preşedintele Vetrei, ing. Gheorghe Gârbovan, deschide ceremonialul şi roagă pe I.P.S. Timotei să oficieze slujba de pomenire.
De când Sfinţenia Sa ocupa scaunul episcopal, nu a lipsit niciodata de la comemorarea Crăişorului, iar prin predica sa, de fiecare dată, releva alte merite ale creştinului Avram, îndrumându-ne a-l urma pentru a întări credinţa în Dumnezeu.
Azi, am aflat de la Sfinţenia Sa, că Avram Iancu a făcut parte din Conciliul egumenic ortodox din 1850, de la Sibiu, care a cerut şi obţinut, de la Impăratul de la Viena, rangul de Mitropolia Ardealului. Dovada crezului său profund în creştinism.
Preşedintele Uniunii Vatra Românească filiala Arad, organizatoarea manifestării, a menţionat în încheierea : „partidele politice vin şi pleacă, dar noi, naţia română, rămânem cu biserica creştină ortodoxă care nu ne-a părăsit niciodată, fiind singurul nostru suport real pentru menţinerea românismului, a limbii şi tradiţiilor naţionale”.
Au fost depunse coroane de flori la statuia eroului, pe ritmul din „Marşul lui Inacu”, cântat formidabil de un cor bărbătesc.
Duminecă vom fi la Ţebea !

“Tu Iancule sfânt ne-ai purtat idealul,
La Ţebea venim, fii tăi te cinstesc.
Lui Iancu-nchinare! Trăiască Ardealul!
Traiască întregul popor românesc!”

 

Silviu Borșanu