Dreptul la Semințe

Semințele sunt baza hranei și a agriculturii noastre. Noi, țărăncile și țăranii, le-am cultivat, selectat și îmbunătățit de-a lungul timpului și le-am schimbat cu alți țărani.

Semințele tradiționale și țărănești, sunt semințe vechi moștenite din bătrâni și populații locale salvate în propria gospodărie. Ele sunt mai mult decât o marfă. Alături de practicile și cunoștințele țărănești, semințele reprezintă identitatea culturală a comunităților rurale și stau la baza producției de hrană variată, sănătoasă și nutritivă atât pentru satele noastre, cât și pentru populație, în general.

În prezent, situația semințelor țărănești este vulnerabilă din cauza dezvoltării agriculturii industriale, a Organismelor Modificate Genetic, a drepturilor de proprietate intelectuală și a politicilor publice naționale restrictive.

Încă din 2009, asociația Eco Ruralis lucrează pentru realizarea Dreptului la Semințe, și anume pentru dreptul țăranilor de a folosi (cultiva, multiplica, salva, schimba) și de a vinde semințele salvate în propria gospodărie, precum și de a participa la luarea deciziilor cu privire la conservarea și utilizarea resurselor genetice vegetale.

Principalele obiective:

  • organizarea colectivă a membrilor în vederea menținerii, producerii și promovării semințelor vechi, tradiționale și a semințelor țărănești (populații sau varietăți locale);

  • educație populară pentru transmiterea cunoștințelor și practicilor țărănești;

  • participarea la toate nivelurile în procese de luare a deciziilor privind politicile publice referitoare la resurse genetice vegetale;

  • reglementarea strictă a Organismelor Modificate Genetic și a biologiei sintetice;

  • obținerea recunoașterii și implementării de către autorități a Dreptului Țăranilor la Semințe (Art. 9 din Tratatul ITPGRFA și Declarația ONU a Drepturilor Țăranilor).

În cadrul Adunării Generale a Membrilor din anul 2019, a fost adoptată Declarația de poziție a asociației Eco Ruralis privind Dreptul la Semințe.

Distribuția anuală gratuită de semințe țărănești

Din anul 2010, multiplicăm semințe tradiționale și țărănești cu ajutorul membrilor, în grădinile acestora, pretutindeni în țară. În luna martie a fiecărui an, printr-o mobilizare colectivă, organizăm o distribuție gratuită de semințe și publicăm un Catalog de Semințe Țărănești, care cuprinde varietățile cultivate în ultimul an.

Prin intermediul distribuției de semințe, țărani și grădinari urbani de oriunde în țară și din Republica Moldova pot solicita, prin completarea unui formular de comandă sau telefonic, până la 5 varietăți de semințe. Distribuirea semințelor este gratuită și se realizează prin Poșta Română.

Distribuim cantități mici de semințe, potrivite pentru ca acestea să fie multiplicate de țărani și să devină autonomi și pentru a pune semințele țărănești în mâinile cât mai multor oameni.

CATALOAGE de SEMINȚE TRADIȚIONALE

La începutul fiecarui an, în 1 Martie, asociația Eco Ruralis publică un Catalog de Semințe Țărănești. În fiecare an, catalogul este diferit si contine soiuri si specii de legume si cereale pe care membrii producători de semințe ai asociației le-au cultivat în anul în curs.

Catalog Semințe tradiționale Eco Ruralis 2022

  • Campanie în desfășurare

Catalog semințe tradiționale Eco Ruralis 2021

Catalog semințe tradiționale Eco Ruralis 2020

Catalog semințe tradiționale Eco Ruralis 2019

Catalog semințe tradiționale Eco Ruralis 2018

Catalog semințe tradiționale Eco Ruralis 2017

Catalog semințe tradiționale Eco Ruralis 2016

Catalog semințe tradiționale Eco Ruralis 2015

Catalog semințe tradiționale Eco Ruralis 2014

Catalog semințe tradiționale Eco Ruralis 2013

Vă invităm să citiți răspunsurile la cele mai frecvente întrebări din partea voastră referitoare la distribuția anuală de semințe țărănești:

1. Când pot să comand semințe țărănești?

Din data de 1 MARTIE, în fiecare an, când lansăm Catalogul Eco Ruralis de Semințe Țărănești și Formularul ONLINE pentru Comandă. Nu primim comenzi prin Facebook sau e-mail.

2. Ce trebuie să fac? Care sunt pașii de parcurs?

a.) Intru pe pagina de facebook Eco Ruralis SAU pe www.ecoruralis.ro.

b.) Consult Catalogul Eco Ruralis de Semințe Țărănești din anul în curs.

c.) Completez Formularul de Comandă ONLINE

d.) Aștept sosirea comenzii în CUTIA POȘTALĂ.

3. Câte semințe gratuite pot să comand?

Maxim 5 varietăți ÎN TOTAL, cu câte 5-40 de semințe fiecare, în funcție de specie.

Stocul de semințe este limitat, de aceea vă rugăm să faceți O COMANDĂ PER FAMILIE pentru a permite accesul cât mai multor persoane la semințe țărănești. Încurajăm SOLIDARITATEA între țărani, mai ales în vremuri dificile.

4. Cum voi primi plicul cu semințe țărănești?

DIRECT ÎN CUTIA POȘTALĂ, prin Poșta Română; Plicul va fi trimis GRATUIT la adresa scrisă în formular și DOAR în România și Republica Moldova. NU trimitem prin curier și nu primim plicuri autoadresate.

Case locale de semințe

De-a lungul anilor, Eco Ruralis și membrii săi au pus bazele unor case locale de semințe țărănești. Ne aflăm în procesul creării unei rețele de case de semințe în țară, cu rolul depozitării în comun a semințelor țărănești salvate și multiplicate de membri și pentru crearea de spații de educare și producție colectivă de semințe.

Grupul de lucru al membrilor pentru Dreptul la Semințe

Munca asociației pentru Dreptul la Semințe este susținută prin funcționarea grupului de lucru pe această temă și din care fac parte membrii asociației doritori să se implice în mod mai activ. Grupul de lucru se reunește periodic și lucrează către împlinirea obiectivelor asociației.

Dacă sunteți membru(ă) al/a asociației și doriți să vă implicați în Grupul de Lucru pentru Dreptul la Semințe, vă rugăm să ne contactați.

Pentru mai multe știri pe tema Dreptului la Semințe, intrați