Dor de Dan Diaconescu

La un post TV au apărut zilele trecute ca invitați câteva persoane din familia sau anturajul lui Nicolae Ceaușescu, tatăl și fiul. Trei interviuri care promiteau mult și care au atras atenția sporită a telespectatorilor. Le-am umărit și eu cu cel mai mare interes și cu ceva dezamăgire în final. Invitații au fost la înălțime, chiar au depășit așteptările, mai ales în contrast cu gazdele emisiunii, așa zis oameni de televiziune, care trăiesc de pe urma emisiunilor făcute, făcute prost de cele mai multe ori. Ca și în cazul celor trei emisiuni. Nu le-aș comenta dacă n-ar fi vorba de un subiect atât de important: adevărul despre Nicolae Ceaușescu.
De obicei, cel care ia interviu cuiva se pregătește cu o listă de întrebări, dar trebuie să aibă inteligența ca în funcție de răspunsurile primite să pună și alte întrebări, întrebări noi, care nu sunt pe listă! Din păcate, obsedați de lista pregătită, grija lor cea mai mare este să apuce să epuizeze lista, astfel că nu sunt atenți la răspunsurile primite și de câteva ori au intervenit cu o nouă întrebare, întrerupând răspunsul primit la întrebare tocmai când interlocutorul spunea ceva foarte interesant.
Un exemplu: la întrebarea privindu-i pe copiii dictatorului, dacă erau pe bune calificați în domeniul în care au activat, răspunsul primit a fost întrerupt de o nouă întrebare chiar atunci când interlocutorul venea cu o noutate extraordinară: Zoe Ceaușescu, ca matematiciană, este autoarea unei teoreme care îi poartă numele!…
Nu-i de colo să propui o teoremă pe care colegii matematicieni s-o accepte și să-ți poarte numele teorema respectivă! O informație extraordinară! O fi adevărată? Reporterul TV n-a avut inteligența să se mire de informația primită și să ceară detalii! A trecut la următoarea întrebare cu care se pregătise. Rămâne să aflăm noi, de la cine este în temă, dacă este corectă informația dată în emisiune de celebrul Serghei Mizil…
N-am putut să aflăm mai mult deoarece teleastul nostru nu și-a dat seama ce perlă se ivise în emisiunea sa, ce informație de mare interes rămânea pe sfert expusă, nedusă până la capăt! Sortită uitării!
Defectul acesta îl au cam toți cei care fac emisiuni TV cu invitați, în dialog cu aceștia! Le pun întrebări și nu-i lasă să ducă până la capăt răspunsul, că intervin ei cu răspunsul pe care îl au în mintea lor! De cele mai multe lipsit de relevanță!
Cum ziceam în titlul acestor rânduri, cu asemena emisiuni mi se face dor de Dan Diaconescu. Succesul unic pe care l-a avut OTV s-a datorat numai emisiunilor făcute de Dan Diaconescu, care știa să pună întrebări, dar știa și să asculte, mai ales să asculte, lăsându-și invitații să vorbească în voie!
M-am simțit totdeauna în largul meu când am fost invitat de Dan Diaconescu la vreo emisiune! Îi duc dorul! Nu mai am la ce emisiuni să mă mai uit în ultimii ani. Poate și pentru că sunt ani la mijloc de când nu mă mai invită nimeni la vreo emisiune!

i.c.