Domnule Surena, dvs. chiar nu percepeți importanța momentului ? Nu înțelegeți că un articol din Codul Civil, problema în cauză, poate fi schimbat după alte interese la presiuni interne/externe, mult mai ușor, decât un articol din Constituție? Nu înțelegeți că în lumea în care trăim trebuie o definire clară pentru instituția căsătoriei, definire care să fie prezentă în legea fundamentală a țării ? Având în vedere prestația dvs. de până acum îmi vine greu să cred că nu percepeți gradul de importanță al momentului. Dvs. știți ce s-a întâmplat în țările unde nu a fost definită ca atare instituția căsătoriei ? Secunda doi a fost legalizarea parteneriatelor civile, apoi căsătoria între persoane de același sex, apoi bineînțeles adopția de copii, odată ce sunt recunoscute „căsătoriile” fel de fel. Fără excepție s-a întâmplat asta. Și de unde credeți că s-au luat forțat/adoptat copii pt. viitoarele „cupluri”, că doar ăștia/astea nu se înmulțesc ? Despre Barnevernet și extensiile sale ați auzit ? Asta este miza lor. Adopția sau răpirea copiilor din familiile heterosexuale. Chiar vă doriți asta ?
Pe de altă parte trebuie să știți (eu am participat la acțiunea Coaliției pt. Familie cea care a strâns cele 3.650.000 de semnături, din care s-au ras 650.000 că prea erau multe) faptul că psd sau alt partid nu are absolut nicio legătură cu acest demers. Este un caz unic atât de amplu raportat la nr. românilor, unic poate chiar în Europa. Și eu i-aș spânzura de limbă nu doar pe cei de la psd pentru acțiunile lor anterioare, ci pe mai toate partidele politice că de fapt toți sunt o apă și un pământ. Dar cineva în cadrul legal din prezent trebuia să voteze pentru sau împotriva acestui referendum. Faptul că psd se află la putere nu înseamnă că au un merit pentru referendum. Nimeni din politică nu a avut și nici nu va avea. Și-au făcut datoria așa precum pentru orice altă inițiativă, oricum cu mare și nepermisă întârziere…Încercați să dați la o parte fumigena cum că psDragnea ar avea merite în raport cu referendumul. Este adevărat că unele formațiuni politice încearcă cu disperare să se agațe de acest referendum pt. a câștiga simpatia alegătorilor sau eventual liderii lor să obțină circumstanțe atenuante în eventualitatea unor condamnări. Asta nu înseanmnă că au legătură cu demersul pentru definirea căsătoriei. Țineți minte cum acum două-trei luni Dragnea încerca să pună (declarativ) pe tapet problema parteneriatelor civile ? Împreună cu definirea căsătoriei pe același buletin de vot ? Știți asta ? Atunci cum să-l mai lipești pe Dragnea de definirea căsătoriei ? Tocmai asta i-a înfuriat peste măsură pe absolut toți „politicienii”. Nu au reușit nici unii, nici alții să-și aroge paternitatea demersului, pt. că membrii Coaliției pt. Familie (aproape toate cultele creștine din țară) s-au ținut tari, fără compromisuri. Dacă veți reuși să detașați cele două probleme (mizeria politică și justețea referendumului) este posibil să înțelegeți importanța momentului !

*

*

Nota redacției: Dl Surena, ca admirator necondiționat al lui Djuvara, are o percepție mai „relaxată” a năravului nefiresc pe care l-a avut Djuvara încă din tinerețea sa, petrecută în grupul de specialiști care lucrau la serviciul de decriptare a mesajelor secrete, serviciu care l-a trădat pe Antonescu în povestea cu telegrama din ziua de 23 august 1944. Pasămite, Ion Antonescu nu și-a ascuns sentimentele față de ciudățenia năravului practicat de acei tineri, care au găsit acel moment pentru a se răzbuna pe mareșal. Poporul român nu a intrat în calculele acelor băieți zvăpăiați și liberi.