Domnule profesor Ioan Bogdan Lefter,

Sunt unul dintre cei care s-au bucurat constatând că ați devenit o apariție frecventă pe posturi TV dintre cele mai vizionate. Nu insist asupra ținutei dvs exemplare, a calității limbii române în care vă desfășurați ideile și nici asupra ideilor politice pe care le susțineți. Mici deosebiri în plan ideatic care există între noi doi nu ar fi fost suficiente ca să mă facă să vă adresez această misivă publică. Dar deunăzi v-am auzit pronunțându-vă categoric asupra faptelor penale grave săvârșite de unul dintre primii demnitari ai Țării: președintele Camerei Deputaților.

Vă mărturisesc că eu, care urmăresc destul de atent scena politică, inclusiv spectacolul oferit de comentatorii TV, nu am reușit până acum să înțeleg exact ce fapte grave a săvârșit numitul Liviu Dragnea la referendumul din 2012, parcă. L-am auzit atunci pe Traian Băsescu însuși, ca și pe susținătorii săi, îndemnând alegătorii să nu se prezinte la urne! Același lucru l-am făcut și eu, împreună cu tinerii din Vatra Românească, la referendumul din 2003, când am desfășurat o vastă acțiune propagandistică, îndemnându-i pe oameni să nu se prezinte la vot!…

Liviu Dragnea înțeleg că a făcut ce a făcut ca să-i scoată pe oameni la vot… Sunt multe motive pentru a demonstra că acțiunea de a convinge oamenii să nu participe la vot este mult mai nocivă, mai anti-democratică, mai imorală decât acțiunea da a-i convinge pe oameni să se prezinte la vot! Nota bene: Liviu Dragnea nu a încercat să-i determine pe oameni cum să voteze, ci doar să se prezinte la vot!

Mărturisesc că din această perspectivă mă consider mult mai penal decât numitul Liviu Dragnea!

În multe țări ale lumii, inclusiv în Uniunea Europeană, funcționează legi care obligă lumea să meargă la vot, legi care sancționează absența de la vot! Iar în Statele Unite ale Americii – modelul nostru de democrație, propaganda oficială încurajează prezența la vot în felurite chipuri, unele cu totul neașteptate. Îmi povestea un prieten din SUA că prezentându-se la primărie cu o cerere oarecare, funcționarul de la ghișeu, după ce l-a căutat în scriptele primăriei, i-a reproșat părintește că nu a participat la vot la ultimul scrutin! Să nu se mai repete!…

Formulez astfel prima întrebare: prin ce anume considerați dumneavoastră că fapta domnului Dragnea, de a face propagandă în rândurile partidului „său” pentru prezența la vot, s-a dovedit un gest penal și, mai ales, imoral! V-am auzit deunăzi comentând cu asprime faptele penale ale numitului Dragnea Liviu!…

Personaj politic aflat în adversitate cu președintele României. Eu unul de cele mai multe ori când am vorbit despre președintele Johannis nu m-am putut abține să nu amintesc de trecutul penal al numitului Johannis! Pe dumneavoastră de câte ori v-am auzit vorbind despre Johannis niciodată n-ați pomenit de numeroasele acuzații și reproșuri care i s-au adus în spațiul public președintelui României!

Deoarece pentru mine contează mult părerea dumneavoastră, colegial vă întreb: puteți demonstra că vinovăția lui Dragnea este mai mare decât vinovăția lui Johannis? Sunteți cumva de acord cu faptele lui Johannis pe care mulți comentatori, inclusiv subsemnatul, le-au consemnat ca pe niște grave abateri de la legea penală și morală?

Eu vă invit pe site-ul meu (www.ioncoja.ro) să răspundeți acestei întrebări / provocări, deși atacurile dvs la adresa lui Dragnea s-au produs pe posturi TV dintre cele mai audio-vizionate. Drept care consider că cel mai potrivit ar fi ca pe unul dintre aceste posturi TV să organizați dumneavoastră o dezbatere la care să cântărim „cine este mai penal? Dragnea sau Johannis?” V-ați conforma în felul acesta celebrului îndemn voltairian: nu sunt de acord cu părerile tale, dar voi face tot ce pot pentru ca părerile tale să ajungă la public!” (citat din memorie)

Cu urări de bine, în așteptare,

Ion Coja

19 iunie 2017, Buriaș