CD
406 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

CE VA FI MAINE, INCEPAND DE AZI
de CD

Există o mulțime de comportamente expuse de către cei în poziții de putere în SUA, care par disparate și ciudate. L-am urmărit pe Trump la timpul sau, care impunea sancțiuni la țări după țari, visând să aduca eradicarea deficitului comercial structural al țării sale cu restul lumii. Urmărim dezgustati cum acum tot Congresul SUA, se arunca unul peste altul la vot în încercarea lor de a impune cele mai dure sancțiuni posibile Rusiei.

Administratia lui Biden reuseste sa dezorienteze si sa saboteze pana si propriile forte politice democratice ce ajung victima unei kontraculturi si ii expun si mai violent falimentului.
Oamenii din Turcia, o țară cheie a NATO, ard literalmente dolari americani și distrug iPhone-urile într-o formă de revolta crunta intr-un concert international al protestelor anti-americane.

Confruntate cu o nouă suită de sisteme de armament rusești și chinezesti care neutralizează în mare măsură capacitatea SUA de a domina lumea din punct de vedere militar, SUA stabilesc noi recorduri în mărimea cheltuielilor sale de apărare deja scandalos de umflate, dar vădit ineficiente.
Ca un fundal pentru acest decor militar alimentat de frenezie, talibanii au dat armatei americane ștampila de „nul și neavenit”, într-o repetare a Vietnamului, cu “elicopter in apus de soare”, in cel mai lung război al Americii.

O listă extinsă a țărilor urmează să ignore sau să compenseze sancțiunile SUA, în special sancțiunile împotriva exporturilor iraniene sau venezuelene de petrol. Într-un moment critic, de semnal, ministrul de finanțe al Rusiei a declarat recent dolarul american „nesigur”. Între timp, datoria SUA continuă să galopeze în sus, cu “cel mai mare cumpărător al datoriilor fiind raportat ca un misterios, investitor(?) ”

Deși acestea pot părea manifestări ale unor tendințe diferite si nerelationate de lucruri din lume, cred că se poate face totusi un caz, că toate acestea duc la un singur destinatar – SUA – stăpânul imperial al lumii – stând pe o margine de abis și amenințând că o să sară, în timp ce vasalii săi imperiali – prea mulți pentru a fi menționati – stau neputinciosi și strigă „Vă rugam să nu săriti!”

Si aici este punctul cheie: dacă acest lucru s-ar întâmpla astăzi, ar provoca niveluri inacceptabile de daune colaterale politice și economice în întreaga lume; asa ca intreaga lume mai amana momentul, chiar pana si cei mai cranceni adversari ai hegemoniei.
Acest lucru înseamnă că SUA este indispensabilă?
Nu, bineînțeles că nu, nimeni nu este indispensabil, cel putin de cand se moare si se naste pe lumea asta,. Dar renunțarea la hegemonie va cere timp și energie și, în timp ce acest proces își urmează cursul, restul lumii este forțat să-o mențină pe suportul vieții, indiferent cât de contraproductiv și înjositor ar fi.

Ceea ce lumea trebuie să facă, cât mai repede posibil, este să desființeze centrul imperial, care se află la Washington din punct de vedere politic și militar și la New York și Londra din punct de vedere financiar, salvând imaginar cel putin principiul imperiului si al hegemoniei.
S-ar putea spune ca imperialismul nu este rău, ca imperiile fac posibilă o producție eficientă, specializată și un comerț eficient, nestingherit pe distanțe mari.
Dar imperiile fac si tot felul de lucruri rele, dela simpla si nerusinata inselaciune până la genocid, bazat pe “sistemul de reguli acceptate” al lui Pax Americana.

Imperiul Roman, apoi Bizanțul, apoi Hoarda de Aur Tătară/Mongolă, apoi Sublima Poartă Otomană au oferit toate aceste două servicii esențiale – comerț și “securitate nestingherita” – în schimbul asupririi nemiloase și a jafului cu câteva incidente memorabile de genocid.
Imperiul Tătar/Mongol a fost de departe cel mai raționalizat: a cerut pur și simplu „yarlyk” – tribut – și a zdrobit pe oricine a încercat să se ridice deasupra unui nivel la care erau ușor de zdrobit.
Imperiul american este un pic mai nuanțat: folosește dolarul american ca armă pentru exproprierea periodică a economiilor din întreaga lume prin exportul inflației, anihilând în același timp pe oricine încearcă să iasă de sub sistemul dolarului american.

Toate imperiile urmează o anumită traiectorie. În timp, ele devin corupte, decadente și înfricoșatoare, iar apoi se prăbușesc. Când se prăbușesc, există două modalități de a merge. Una dintre ele este aceea de a trece printr-o epocă întunecată de un mileniu – așa cum a făcut Europa de Vest după prăbușirea Imperiului Roman de Apus. Altul este ca un alt imperiu, sau un set cooperant de imperii, să preia controlul, așa cum s-a întâmplat după prăbușirea Imperiului Otoman.

Se crede insa că există o a treia cale: a națiunilor care cooperează cu drag și colaborează cu succes la proiecte internaționale de infrastructură, care servesc binelui comun. O astfel de schemă poate fi posibilă, dar depinde de increderea pe care tarile mici o manifesta in sistemul “binelui comunitar international” si daca ezitarile nu duc la pierderea oportunitatii, a trenului propasirii pe Drumul Matasii.

Venim pe lume echipați cu un creier care are câteva funcții preîncorporate, foarte utile pentru imperialism, împreună cu un sprijin auxiliar pentru naționalism și religie organizată, asta a tot facut omenirea de-a lungul istoriei. Acestea sunt atributele pe care ne putem baza si o serie de paradigme paguboase asortate cu un set de superstitii absurde; o reteta sigura pentru repetarea unui experiment eșuat, fie o inovație netestată.
Desigur, să inovăm, dar inovația necesită timp și resurse, in special resurse umane bine educate si experimentate, dar acestea sunt exact cele două lucruri care lipsesc în prezent hegemonului si acolitilor sai. Ceea ce avem în excedent permanent sunt revoluționarii #progresisti inculti, incapabili si neloiali, asa cum au vazut la conducatorii lor.

Dacă nu credeți că SUA este un imperiu – unul care se prăbușește – a se lua in considerare următoarele.
Bugetul de apărare al SUA este mai mare decât cel al următoarelor zece țări la un loc, dar SUA nu a putut prevala nici chiar în Afganistanul pedepsit militar. (Asta pentru că o mare parte din bugetul său de apărare este trivial furat.)
SUA are o mie de baze militare, în esență garnizoane pe întreaga planetă, dar cu efect necunoscut inca, secret(chimic, bio, nuclear) Ea pretinde întreaga planetă ca fiind in stăpânirea a sa.
SUA controlează și manipulează guvernele din numeroase țări din întreaga lume, urmărind întotdeauna să le transforme în satrapii guvernate de la sediul ambasadei SUA, dar cu rezultate care variază de la neprofitabil, la jenant, la letal. Acum eșuează la aproape toate aceste lucruri, amenințând in stil melodramatic-holiudian (kosher) întreaga planetă cu dispariția ei prematură.

Ceea ce observăm, la toate nivelurile, este un șantaj unsuros: „Fă cum spunem noi, sau nu mai există imperiu pentru tine!”
SUA sustine ca fara hegemonia ei intreaga lume unipolara se va scurge la canal. Dolarul american va dispărea, comerțul internațional se va opri și o epocă întunecată va coborî, forțând pe toată lumea să trudească timp de un mileniu.
Nici una dintre vechile metode de menținere a dominației imperiale nu mai funcționează; tot ce rămâne este amenințarea de a cădea in abis lăsând o mizerie imensă pentru restul lumii pentru a-i face față.

Restul lumii este acum însărcinat cu crearea rapidă a unei situații în care imperiul american poate primi o lovitură financiara în siguranță, fără a provoca daune colaterale – și aceasta este o sarcină uriașă, astfel încât toată lumea va fi forțată să joace aceiasi joc pentru un timp.
Există acum o mulțime de atitudini militare și există multe provocări politice si de razboi ce se întâmplă tot timpul, dar acestea sunt jocuri ieftine care devin un lux inaccesibil: nu există nimic de câștigat prin aceste metode.

În esență, toate argumentele sunt pentru bani. Există o mulțime de bani care se crede ca ar putea fi pierduti. Excedentul comercial total al țărilor BRICS cu Occidentul (SUA+UE, în esență) este de peste un trilion de dolari pe an.
SCO-o altă grupare de țări non-occidentale-vine cu aproape aceleași numere. Aceasta este cantitatea de produse pe care aceste țări le produc pentru care se credea ca nu au o piață internă suficienta de vanzare. În cazul în care Occidentul se evaporă peste noapte, nimeni nu va cumpăra aceste produse.
Rusia a avut un excedent comercial în 2017 de 116 miliarde de dolari, iar în 2018 până acum a crescut cu 28,5%.
China, în comerțul său doar cu SUA, a generat un excedent de 275 de miliarde de dolari. Adaugați încă 16 miliarde de dolari pentru comerțul său cu UE.

Asta era o socoteala din 2019, dar in urma Pandemiei, cand in 2020 s-a increcat nereusit o decuplare de la produsele chinezesti, pentru a sufoca China, s-a vazut ca abilitatile financiar-comerciale ale Chinei sunt mult peste puterea de intelegere si estimare a occidentului si ca China din primele momente a reusit sa-si redirijeze pe piata sud-est asiatica mai mult de 60% din produsele destinate initial occidentului, fara a face eforturi de raspandire a marfii pe pietele africane sau sud americane, caci livrarile in occident s-au reluat. .
Evident ca costul de redistributie ar fi fost mai mare pentru cele 40 de procente, dar
nu s-ar fi putut ajunge oricum la blocarea si sufocarea Chinei asa cum s-a intentionat.

Rusia este destul de fericită că a scapat de foștii dependenți sovietici și investeste în prezent în construirea unui sistem de guvernanță multilateral, internațional, bazat pe instituții internaționale precum SCO, BRICS și EAEU.
Numeroase alte țări sunt foarte interesate să se unească în astfel de organizații: cel mai recent, Turcia și-a exprimat interesul de a transforma BRICS în BRICTS.

În esență, toate națiunile post-coloniale din întreaga lume sunt acum forțate să schimbe orientarile lor financiar economice si să considere mai atent relatiile comerciale internationale bazate pe principiile multilateralismului international si să-si asume responsabilitati fiscale cu toata independenta si suveranitatea de care este nevoie.

Privind din toate unghiurile situatia destul de critica a Romaniei este greu sa estimezi ca Presedintele i exercitiu, guvernul. Parlamentul si partidele pe care le are vor avea suficienta suplete politica si flexibilitate administrativa sa schimbe orientarea de la sistemul de kolonie la cel de tara Independenta si Suverana cu relatii internationale multilaterale, inscrisa pe traiectoria de success a Drumului Matasii si a colaborarii deschise tuturor oportunitatilor de dezvoltare si progres.

In conditiile actualelor relatii internationale bazate pe principiul neamestecului in treburile interne, a colaborarii si cooperarii multilaterale cu avantaj reciproc, nici o tara nu va cauta sa intervina din afara sa ajute poporul roman sa-si schimbe oranduirea sclavagista cu care inca se complace. Normele international interzic o asemenea interventie, un asemenea “ajutor” in treburile interne, in politica sa. Romanii trebuie sa se trezeasca asa cum ii indemna si Imnul National: https://www.youtube.com/watch?v=5N1hoYtzYZY

Este puțin probabil ca postul vacant de Hegemon. Senior Global Overlord să atragă candidați calificați. Cei care ar vrea sa fie nu mai pot, iar cei care au forta necesara economica si financiara nu si-o doresc, preferand “Comunitatea Internationala”.
Cand filozofia tarilor mari capabile sa ajute si sa se expuna ca exemplu pentru tarile mai slabe, este o filozofie a pacii si colaborarii bazate pe principia de maxima si pura moralitate, atunci increderea si efuziunea prieteneasca va triumfa spre beneficiul comunitar international.

Toate incercarile hegemonului si ale slugii sale UE de a pune noi tarife și sancțiuni, cat și provocări politice nu vor mai functiona. UE a fost prea lentă în a recunoaște cât de nocivă a devenit dependența sa de Washington și va avea nevoie de și mai mult timp pentru a găsi modalități de a se elibera, dar ori cum procesul a început déjà în mod clar.

La rândul său, Washingtonul, obisnuit sa ruleze parazitar pe bani din camata bankara, va avea o seceta financiara de cca. 40% in 2022. Dupa inceperea razboiului cu Ukraina, Rusia va eviata dolarul total si va avea in siajul ei commercial o suita ampla de state din Sudul Global – o noua denumire “corect politica” pentru tarile lumii a treia si cele ne aliniate, iar spre sfarsitul lui 2022 cand Yoanul chinezesc va fi dominat in Asia de sud est unde au loc cca 60% din schimburile commerciale ale lumii, dolarul va fi sub 40% din circulatia actuala si asta va lovi dureros in parazitismul bankar al Wall Streetului American.

Ca urmare, toată lumea va împinge în aceeași direcție: spre o prăbușire imperială lentă, constant si controlabilă. Tot ce putem spera este că restul lumii va reuși constient să se reunească și să construiască o “comunitate international” bazata pe inalte valorii morale si Carta ONU, ca înlocuitor al hegemonului imperial, în timp, pentru a evita prăbușirea într-o nouă eră întunecată post-imperială.
Sa ne ajute Dumnezeu